Safari krijgt ook 'volg me niet' tool

Door: tonie-van-ringelestijn | 14 april 2011 13:27

Nieuws

Apple voegt ook een do-not-track-functie toe aan browser Safari. De tool werkt net als Firefox.

Apple heeft een 'volg me niet'-optie ingevoerd in een testversie van Safari in Mac OS X Lion, dat alleen nog beschikbaar is voor ontwikkelaars, schrijft de Wall Street Journal. De do-not-track-functie volgt een vergelijkbaar initiatief van Mozilla in Firefox. Daarbij stuurt de browser http-headers aan sites om aan te geven dat de gebruiker niet wil dat zijn bezoekgedrag wordt gevolgd. De optie 'Send do not track http-header' staat in de prerelease versie van Safari nog alleen in een contextmenu voor ontwikkelaars. De definitieve versie van Lion volgt in de zomer.

Vrijwillig

De do-not-track tool is vergelijkbaar met een 'bel-me-niet-register', maar werkt alleen als internetbedrijven vrijwillig instemmen de voorkeuren van de browsergebruikers te respecteren. Tot nu toe werken de meeste advertentienetwerken nog niet mee met de nieuwe privacysystemen. IE9 werkt overigens nu nog met een systeem met openbare lijsten van derde partijen die gebruikers de mogelijkheid tot opt-outs geven.

Google blijft achter

Google moet nog een vergelijkbare functie in Chrome inbouwen. Google biedt wel een optionele add-on voor opslag van opt-outs, waarmee gebruikers kunnen aangeven dat ze niet willen dat hun gegevens worden gebruikt voor persoonsgerichte advertenties. Een woordvoerder van Google zegt tegen de Wall Street Journal dat dat bedrijf 'ook actief betrokken is' bij gesprekken over 'volg me niet'-functies in browsers.

Woensdag heeft een Republikeins parlementslid een nieuw wetsvoorstel ingediend om bedrijven te verplichten meer informatie aan consumenten te geven over registratie van hun gegevens op sites. Bedrijven moeten privacybeleid formuleren waarbij ze vertellen dat gegevens worden verzameld, gebruikt en doorverkocht. Vorig jaar deed de Wall Street Journal een groot onderzoek naar de doorverkooppraktijken.

Webstandaard

De 'volg-me-niet'-technologie in Internet Explorer 9 is al geaccepteerd door de standaardenorganisatie W3C. In Microsofts voorstel voor een webstandaard is niet alleen de eigen methode met lijsten van derden maar ook de aanpak van Mozilla toegevoegd. Apple heeft volgens Cnet nog niet gezegd of de do-not-track-functie ook in de huidige versie van Mac OS X en de Windows-versie van Safari beschikbaar komt.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Safari krijgt ook 'volg me niet' tool

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.