Roep om inzage in opvolging Jobs - UPDATE2

Door: kristian-van-tuil | 25 februari 2011 10:10

Nieuws

Het bestuur van Apple wordt door verschillende groepen aandeelhouders op het matje geroepen om inzage te geven in de mogelijke opvolging van Steve Jobs, die nu voor de derde keer in zeven jaar met ziekteverlof is gegaan.

Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Apple, die later vandaag in een kantoor van het bedrijf wordt gehouden, zullen de aandeelhouders het bestuur vragen om duidelijkheid te verschaffen over de opvolging van CEO Steve Jobs en hoe het bestuur zich komende jaren zal formeren.

“Aandeelhouders hebben het recht om te weten welk plan het bedrijf hiervoor heeft”, zegt Jennifer O’Dell, vertegenwoordiger van een van de aandeelhouders tegen persbureau Bloomberg.

Apple heeft zich tot nog toe faliekant tegen openheid van zaken gekeerd en draagt daarbij het argument aan dat publicatie van het plan – waarvan bevestigd is dat het bestaat – de concurrentie bevoordeelt en het lastiger maakt om goede bestuurders binnen het bedrijf te houden. Het is voor het eerst sinds het (tijdelijke) vertrek van Jobs dat het bestuur directe verantwoording aan de aandeelhouders dient af te leggen. Sinds half januari zwaait COO Tim Cook de scepter bij ’s werelds meest waardevolle IT-onderneming.

Onzekerheid over huidige conditie van Jobs

Naar alle waarschijnlijkheid is Jobs zelf niet aanwezig bij het overleg. De topman is de laatste weken doelwit van speculaties. Volgens bronnen zou Jobs nog maximaal zes weken te leven hebben. Vorige week zat Jobs nog aan tafel voor een diner met onder andere president Barack Obama en Facebook CEO Mark Zuckerberg, maar werden over zijn gezondheidstoestand geen mededelingen gedaan. Sinds de brief van 17 januari, waarin hij aangaf “zo snel mogelijk terug te keren”, doet Apple geen uitspraken over de conditie van zijn topman.

Steve Jobs is niet de enige medewerker van Apple die zich druk maakt over zijn gezondheid. Vandaag kwam ook naar buiten dat Chinese arbeiders van het bedrijf Wintek zich ernstige zorgen maken. De touchscreen-makers zeggen te worden vergiftigd bij het vervaardigen van iPhone- en iPad-schermen. De werknemers hebben last van zwetende handen en voeten, plotseling slapende handen, zwellingen en pijn in de voeten. Ook vermoeidheid en last van flauwtes horen bij de klachten, bericht persbureau Reuters. De werknemers schrijven aan de Apple CEO dat de vergiftigingen zijn gemeld in een recent rapport van Apple. Als gevolg van het oplosmiddel zouden 137 arbeiders in het ziekenhuis terecht zijn gekomen. Die zijn inmiddels allemaal hersteld. De werkers stellen geen eisen, maar willen vooral de werksituatie verbeteren.

iPad 2

Volgens het technologieblog van The Wall Street Journal zal Apple op 2 maart officieel de iPad 2 presenteren. De iPad 2 (of iPad Too, zoals de tablet ook wordt genoemd) zal naar alle verwachting dunner zijn dan zijn voorganger, een verbeterd scherm kennen, een camera aan de voorkant krijgen en een Qualcomm-chip die zowel GSM- als CDMA-netwerken ondersteunt. Revolutionaire veranderingen zullen pas in de iPad 3 doorgevoerd worden, zo verwachten analisten.

UPDATE 1: Op de aandeelhoudersvergadering van gisteren ging de meerderheid van de aanwezigen niet mee met het voorstel om openbaar te maken hoe Apple de opvolging van Steve Jobs heeft geregeld, bericht Computerworld's zustersite Infoworld. Daarmee werd de aanbeveling van Apple zelf gevolgd, dat luidde dat het schadelijk zou zijn voor zowel het bedrijf als voor mogelijke opvolgers van Jobs als met name het lijstje potentiële kandidaten op straat zou komen te liggen. Overigens was Jobs niet bij de aandeelhoudersvergadering aanwezig.

UPDATE 2: Website Engadget heeft uit 'betrouwbare bronnen' de specificaties van de iPad 2 vernomen, waarvan bevestigd is dat deze op 2 maart aanstaande aangekondigd zal worden. Een nieuwe processor (de A5), een dunner chassis, meer RAM (512MB), een camera aan de voorkant en wellicht een nieuwe versie van iOS (5.0) zullen tot de nieuwigheden behoren. Dit vernieuwde mobiele besturingssysteem zou in theorie perfect aansluiten met de (zeer waarschijnlijke) release van de iPhone 5 in juni en wellicht de nieuwe diensten die betrekking hebben op de ‘cloud strategy’ van Apple, aldus Engadget.

0 Reactie(s) op: Roep om inzage in opvolging Jobs - UPDATE2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.