Review: TabToolkit

Door: ringo-van-dorst | 02 december 2011 13:34

iPad

Ben je een vaardige gitarist of pianist, of kan je nog wel wat oefening gebruiken? TabToolkit is een waardevolle app voor de beoefenaars van met name deze muziekinstrumenten en zorgt er voor dat je snel en effectief aan de slag kunt om nieuwe muziekstukken te leren spelen.

De app is vooral toegespitst op de gitaar en accepteert Power Tab, Guitar Pro, tekst en PDF-bestanden als input. Bij de eerste twee worden naast de tabs ook het notenschrift weergegeven. Voor wie niet bekend is met tabs; deze stellen je in staat muziek te spelen zonder noten te hoeven lezen, door simpelweg aan te geven welke fret op welke snaar je ingedrukt moet houden wanneer je de snaar aanslaat.

Zodra je op play drukt, begint het gekozen nummer en komt de stroom van (muzieknoten en) tabs voorbij, waarbij onderin beeld de gitaarhals en de grepen worden aangegeven en de snaren die worden aangeslagen. Je hoort daarnaast direct hoe het nummer zou moeten klinken. Naast de gitaar-layout (hals van de gitaar met juiste vingerposities) kan je ook voor de keyboard-layout kiezen.

De app ondersteunt het afspelen van meerdere instrumenten tegelijk, waarbij je kunt kiezen van welk instrument je de tabs wilt zien en van welke instrumenten je de audio inschakelt. Linkshandige halsweergave en een metronoom zijn (voor sommigen) ook handige aanwezige opties.

Via je WiFi-netwerk kan je eenvoudig tabs downloaden naar je iPhone vanaf je PC of Mac (bijvoorbeeld gedownload via Ultimate-Guitar.com), maar dit is tevens mogelijk via de ingebouwde browser.

Kortom

De app werkt vlekkeloos, ziet er goed uit en is direct klaar voor gebruik (zelfs oefenstukken zijn bijgeleverd). Als minpunt zou je de prijs kunnen noemen, maar vergelijkbare programma's op een PC of Mac kosten het veelvoudige. Het enige wat muzikale perfectie nog in de weg staat, ben je zelf... Play on!

Bekijk TabToolkit verder in iTunes(iPhone & iPad)

Beoordeling 8/10

0 Reactie(s) op: Review: TabToolkit

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.