Review: Logitech Keyboard Folio voor iPad

Door: matthijs-van-den-broek | 17 juni 2013 12:30

Review

Bij de eerste ‘ontmoeting’ met de Logitech Keyboard Folio voor iPad had ik het erg zwaar. Ik was vast van plan om deze review op mijn iPad te schrijven met de Keyboard Folio, maar kwam daar snel op terug. Het was heel erg wennen, en na 5 minuten prutsen had ik maar 3 zinnen foutloos aan mijn kladblok toevertrouwd. Dat vond ik wat weinig.

Om maar met de deur in huis te vallen: ik vind dat ik best goed kan typen. Ik kan het blind, ik kan zelfs net zo snel typen als ik praat en ik praat snel. Wie van toetsenbord wijzigt, voelt zich op een vervelende manier bijna gehandicapt: alle knopjes lijken verkeerd te zitten, blind typen gaat opeens niet meer, je zit naar je vingers te kijken en als je net zo snel wilt typen als je gewend was, lijken de woorden op je scherm nauwelijks op wat je van plan was te schrijven.

Gebruiksgemak

Met de Logitech Keyboard Folio kun je gemakkelijk je iPad 2 of 3 ombouwen tot een typemachine. Het is meer dan een keyboard alleen: het ding is tegelijkertijd een beschermhoes voor je iPad, waardoor hij tegen een stootje kan. De twee apparaten praten met elkaar via Bluetooth-technologie; de Keyboard Folio moet je voordat je hem kunt gebruiken eerst via de meegeleverde micro-USBkabel opladen.

Ik denk niet dat veel mensen gebruik maken van een plastic schermfolie over hun iPad, ik doe het zelf wel omdat ik hem zakelijk gebruik en omdat ik hem graag heel wil houden. Daardoor loop je gelijk tegen een nadeel aan van de Logitech Keyboard Folio: het folielaagje op je scherm laat direct los als je de iPad in de Keyboard folio wilt drukken. Het in en uit klikken van de iPad is sowieso niet echt een soepel proces: je moet nogal je best doen om je iPad in de houder van de Keyboard Folio te krijgen en het kost evenveel moeite om hem er weer uit te halen.

Het scherm van de iPad gaat direct in de lockmode als je de Keyboard Folio dichtklapt: dat is mooi want dat scheelt een hoop batterij en als dat niet werkt is het erg onhandig.

Design en bouwkwaliteit

Om de kijkhoek te creëren die je nodig hebt voor het betere typewerk op de iPad, maakt de Keyboard Folio gebruik van magneten in de onderkant van de case en langs de rand van het toetsenbord. Dat is wel slim gedaan, maar ik heb wel het idee dat hierdoor de Keyboard Folio erg zwaar is geworden. Wie zijn iPad erin heeft zitten heeft het gevoel een baksteen in zijn hand te hebben: onze inschatting is dat de twee samen veel meer wegen dan een kleine netbook of een MacBook Air, bijvoorbeeld.

De Keyboard Folio is gemaakt van glimmend wit plastic, en afgewerkt aan de buitenkant met een kunststof kaft. Aan de voorkant steekt een nepleren Logitech logo uit: we vroegen ons af wat daar precies het nut van was en hadden een Stanley mes al paraat totdat we bedachten dat dit review-exemplaar natuurlijk nog terug moest naar de fabriant. De Keyboard Folio is dus niet bepaald mooi, wel robuust; je iPad kan zeker tegen een stootje als hij in de Keyboard Folio zit verstopt. Dat is wel wat waard. Maar toch: iedere keer als je het apparaat met de iPad erin oppakt raak je verrast door het gewicht.

Bediening en knoppen

Het opstarten met de Keyboard Folio gaat gemakkelijk; kwestie van even kort opladen totdat het apparaat genoeg stroom heeft om het Bluetooth signaal van de iPad te herkennen en je bent vertrokken. Over het typewerk heb ik het al gehad; dat is echt enorm wennen en de vraag is OF het ooit went omdat je waarschijnlijk niet fulltime op de Keyboard Folio en je iPad zult werken. Het toetsenbord is in ieder geval een stuk minder intuïtief dan het touchscreen toetsenbord van de iPad.

Dan de andere knoppen: daar heeft Logitech wel goed over nagedacht door iPad sneltoetsen toe te voegen. Met de “FN” knop kun je onder anderen het volume van muziek regelen, pauzeren, naar een volgend nummer gaan terwijl je zit te typen in je mailprogramma of in je notities. Ook zit er, helemaal links boven, een home button en ook dat vinden wij erg handig. Verder kun je ook nog je scherm vergrendelen met een druk op de knop (of eigenlijk twee, want je moet de FN toets ingedrukt houden natuurlijk). In de Keyboard Folio zit een uitsparing voor de camera en de hoofdtelefoonaansluiting, de volumeregeling en de lockscreen knop zijn ook bereikbaar. Dat mag ook wel, maar er zijn cases voor iPad verkrijgbaar waar dat minder goed geregeld is.

Prijs & eindoordeel

De Keyboard Folio kost 100 euro. Dat is stevig aan de prijs voor een lelijk en zwaar toetsenbord waar het niet heel fijn mee typen is. De beschermende functie is fijn en de sneltoetsen op het toetsenbord werken fijn samen met de iPad. Het in en uitklikken van de iPad werkt moeizaam. Al met al kunnen we zeggen dat de Keyboard Folio niet echt een aanrader is. Een voldoende zit er niet in.

Pluspunten

• Robuuste afwerking & stevige bescherming

• Mooi gebruik gemaakt van functionaliteit magneten

• Kijkhoek is prima

Minpunten

• Het in en uitklikken van de iPad gaat erg moeizaam

• Stevig aan de prijs

• Toetsenbord niet heel erg fijn

• Gewicht

Cijfer

5

0 Reactie(s) op: Review: Logitech Keyboard Folio voor iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.