Review: JBL OnBeat Micro

Door: Elmar Rekers | 24 april 2013 10:45

iPad

Loop een willekeurige elektronicazaak binnen en je struikelt letterlijk over de docking-stations voor toestellen als de iPhone 4S of derde generatie iPad. Gelukkig neemt ook het aanbod van randapparatuur voor nieuwere Apple-apparaten mondjesmaat toe, en heb je een iPhone 5 dan valt er nu eindelijk wat te kiezen. Wij testten de stijlvolle OnBeat Micro van JBL alvast voor je.

Na bijna een decennium trouwe dienst, heeft Apple de brede (30 pin) connector met pensioen gestuurd. Heel mooi en praktisch natuurlijk, die volledig digitale Lightning-connector op de iPhone 5 en iPad, maar hierdoor kan je eerder aangeschafte docking-stations en carkits bij het grofvuil zetten. Tenminste, als je niet met lelijke verloopstekkertjes wilt hannesen.

Gelukkig zijn fabrikanten inmiddels druk bezig hun nieuwe Apple-randapparatuur te voorzien van deze nieuwe aansluiting. JBL werkt naar eigen zeggen nauw samen met Apple, en was dan ook een van de eerste fabrikanten die met speciale iPhone 5-producten op de markt kwam. Op de redactie gebruiken we al enkele weken de OnBeat Micro, een stijlvol station voor de iPhone 5, dat voor 100 euro in de winkels ligt.

On Stage Micro

De OnBeat Micro is in feite een vernieuwde versie van de oude On Stage Micro: het bekende ronde dock waar we vroeger onze iPod in konden zetten. Het geluidsstation is nu niet cirkelvorming, maar heeft afgeronde hoeken en loopt subtiel af. De plastic behuizing met metalen raster voelt daarbij degelijk aan. Wij gingen aan de slag met de witte variant, maar heb je een zwarte iPhone 5 dan is er ook een dock in bijpassende kleur verkrijgbaar.

De plastic behuizing voelt stevig en kan absoluut tegen een stootje.

In het midden is een grote opening waar je de iPhone 5 op de nieuwe Lighning-connector kunt klikken. Deze connector is losjes naar boven en beneden te bewegen. Dit voelt een beetje breekbaar, maar het maakt het wel eenvoudiger om je iPhone in het dock te zetten. Uiteraard laadt de iPhone op wanneer hij in het station staat. Aan de achterkant zit verder nog een usb-ingang en een 3,5mm audio-aansluiting, mocht je het dock toch met een andere geluidsdrager willen gebruiken. Teleurstellend is wel dat er geen ondersteuning voor Bluetooth aanwezig is.

Ook is het jammer dat JBL geen afstandsbediening meelevert, iets dat bij de oude On Stage-systemen wel het geval was. Gelukkig is er wel de mogelijkheid om batterijen in het dock te plaatsen (4 x AAA) waardoor je het apparaat dus ook onderweg mee kunt nemen. Erg lang heb je hier overigens niet plezier van, bij ons stierf het geluid al na 4,5 uur.

Makkelijk in gebruik

Aan de voet van de iPhone bevinden zit de aan/uit-knop en de volumeregelaar. Het zijn de enige bedieningsknoppen op het station, wat het een minimalistische en eenvoudig te gebruiken systeem maakt.

De iPhone 5 staat stevig op de Lightning-connector van de OnBeat Micro.

Maar hoe mooi het design ook is en hoe makkelijk de OnBeat Micro ook in gebruik is, een dergelijk dock valt of staat natuurlijk bij de geluidskwaliteit. En die is, zoals we inmiddels van JBL gewend zijn, dik in orde. Vooral de hoge tonen en het middensegment zijn goed vertegenwoordigd, welke zelfs op hoog niveau helder blijven klinken. Klassieke muziek, pop en dance komen erg goed uit de verf.

Is je favoriete muziekgenre wat meer afhankelijk van basklanken (zoals jazz, hip-hop en rock) dan mist de OnBeat Micro helaas was aan kracht. Toch is het verbazingwekkend hoe compleet het geluid is dat uit dit kleine setje komt zetten. We adviseren je echter wel om de OnBeat Micro voornamelijk in kleine kamers te gebruiken, want het volume kan niet vergenoeg worden opgekrikt om een volledige huiskamer te vullen. Bij ons staat het ding op het bureau, en daarvoor is hij bij uitstek geschikt.

Geen conference calls

Toch zijn er speakers die hetzelfde vermogen bieden, maar een aanzienlijk kleinere behuizing hebben. De OnBeat Micro had wat ons betreft dan ook best wat meer “micro” mogen zijn voor het volume dat het produceert. Een ander nadeel is dat er geen mogelijkheid is om gesprekken aan te nemen. Edifier heeft ons met de Bric Connect (review) laten proeven van het gemak dat een dergelijke functie biedt, en het was zeker een leuke toevoeging aan de Micro geweest.

De knoppen zorgen voor een eenvoudige bediening.

Conclusie

De OnBeat Micro van JBL is een uitstekende optie als je voor weinig geld een betrouwbaar speaker-dock voor je iPhone 5 zoekt. Het apparaat laat zich kinderlijk simpel bedienen en de geluidskwaliteit is degelijk te noemen, vooral wanneer je het ding op een slaap- of studeerkamer gebruikt. De functionaliteit van de Micro was echter een stuk groter geweest wanneer het Bluetooth ondersteunde of er telefoongesprekken mee gevoerd konden worden. Voor 100 euro zijn er zeker setjes te vinden die deze functies bieden. Feit is wel dat de OnBeat Micro er zeer mooi uitziet en degelijk is gebouwd, waardoor het een set is die jarenlang dienst kan doen, zolang Apple natuurlijk gebruik blijft maken van de Lightning-connector.

JBL OnBeat Micro

Prijs € 99,-

Vermogen 2 Watt x 2

Audio input Lightning, usb, 3,5mm aux

Afmetingen 54 x 168 x 168mm (H x B x D)

Gewicht 0,36 kg

Pluspunten

Tijdloos design

Eenvoudige bediening

Prima geluidskwaliteit

Minpunten

Geen Bluetooth

Matig volume

Geen gespreksoptie

SCORE: 7/10

2 Reactie(s) op: Review: JBL OnBeat Micro

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 januari 2014 00:25 Carbolino
  Ik heb mij deze aangeschaft bij Vanden Borre voor 49,99€ en ben er uiterst tevreden mee. Bij mij staat hij op de slaapkamer en tijdens de zomer op het terras. Hij doet het zeer degelijk en voor dit bedrag ga je niet veel beters vinden. Een fuif moet je er niet mee draaien maar de klank is zeer zuiver. Een echte aanrader!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 mei 2014 17:11 Anoniem
  Hgb
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.