Review: Edifier Exclaim

Door: Elmar Rekers | 26 maart 2013 08:30

Mac

Als je de Exclaim speakers van Edifier in huis hebt gehaald, zijn twee dingen zeker. 1; je bent niet vies van een beetje design, 2; je wilt voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Met zijn schappelijke prijskaartje van amper 100 euro biedt de Exclaim een uniek vormgegeven setje dat vooral bij Mac-systemen mooi uit de verf komt. Maar klinkt het ook een beetje?

Houd je een van de opvallende speakers in handen, dan zal direct opvallen dat de plastic behuizing van de Exclaim wat goedkoop aanvoelt. Gelukkig hebben de speakers wel een behoorlijk gewicht, wat niet verwonderlijk is als je weet dat er een totaal van zes speakers zijn ingebouwd en de ronde zwarte voetjes dienst doet als subwoofer met passieve radiator.

De zwarte bol onder de speaker is een kleine subwoofer met passieve radiator.

Het installeren van de set verloopt zeer eenvoudig. Binnen enkele minuten nadat je de speakers uit de dook hebt getrokken, zal je ze met de 3.5mm aux-kabel hebben aangesloten op je pc of Mac. Als ze op je bureau staan valt wel op dat het niet de kleinste speakers zijn (31 centimeter hoog). De zwarte subwoofers hebben daarbij een diameter van 13 centimeter, dus opvallen doet het setje zeker.

Beperkte functies

Het is jammer dat het de Exclaim ontbreekt aan de mogelijkheid om het geluid op je persoonlijke smaak af te stemmen. Zo hadden we toch graag een eenvoudige basregelaar gezien. Ook was een afstandsbediening geen overbodige luxe geweest, omdat je nu het volume enkel kunt regelen via de aanwezig volumeknoppen of via de computer zelf. Edifier zet met andere setjes als de Spinnaker en PrismaBT zwaar in op een Bluetooth-connectiviteit, maar een dergelijke functie ontbreekt helaas op de Exclaim. Hierdoor zal je dus geen muziek kunnen streamen vanaf je smartphone of tablet.

Doordat de speakers licht naar achteren hellen, wordt het geluid mooi de kamer ingestuurd.

De speakers beschikken over een interne versterker en hebben een totaalvermogen van 36 Watt. Tijdens onze testsessie bleek dat dit meer dan genoeg is om de Exclaim in te zetten voor een allround gebruikt. Ook op hoog volume blijft het geluid helder en treedt er minimale vervorming op, iets dat grotendeels te danken is aan de aanwezige Dynamic Range Compensation (DRC).

Indrukwekkend geluid

De geluidsweergave is ronduit indrukwekkend. Over het hele spectrum weet de Exclaim mooie klanken te produceren, waarbij vooral de midden en hoge tonen helder doorkomen. Liefhebbers van een volle basweergave zullen misschien beter af zijn met een 2.1-setje, maar desalniettemin produceren de subwoofers op de Exclaim een aardig vol geluid.

Hoe langer wij de Exclaim in gebruik hadden, hoe meer we het gewaagde design konden waarderen.

Bij voorkeur luister je naar muziek in de zogenoemde lossless-bestandsformaten, aangezien de sterk gecomprimeerde mp3’tjes niet al te zuiver door deze speakers komen. Zeker een nadeel wanneer je vele gigabytes aan mp3-muziek op je harde schijf hebt staan. Naast het gebruik bij de pc hebben wij de Exclaim ook een tijdje aan de tv gehangen. Hiervoor leent de set zich ook uitstekend. Het opvallende design moet dan natuurlijk wel een beetje bij je interieur passen.

Conclusie

De Exclaim is absoluut het overwegen waard wanneer je op zoek bent naar een kwaliteitssetje voor zo’n 100 euro. Laat je niet afschrikken door het gewaagde design en de goedkope behuizing, want het zal moeilijk zijn om voor deze prijs een beter 2.0-setje in huis te halen. Jammer is wel dat er geen optie is om de hoge en lage tonen af te stellen, en ook was een Bluetooth-ondersteuning welkom geweest. De Excaim ligt niet bij alle elektronicazaken in de schappen, maar geloof ons; dit setje is het omfietsen meer dan waard.

Edifier Exclaim (E10)

Prijs € 99,95

Vermogen RMS 8W x 2+10W x 2

Frequentiebereik 48Hz - 20KHz

Audio-ingang 3.5mm aux

Knoppen Aan/uit en volume

Subwoofer 3 inch, 6Ω + 3 inch passieve radiator

Middentonen 1½ inch, 8Ω + 1½ x 3 inch passieve radiator

Tweeter 1½ inch, 8Ω

Afmetingen 105mm x 310mm x 180mm (B x H x D)

Gewicht 2,4kg (Netto)

Pluspunten

Prima geluid

Eenvoudige installatie

Uniek design

Prijs

Minpunten

Geen basregelaar

Plastic behuizing

Geen afstandsbediening

SCORE: 8/10

0 Reactie(s) op: Review: Edifier Exclaim

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.