Review: Apple 21,5-inch iMac (eind 2012)

© PXimport

Review: Apple 21,5-inch iMac (eind 2012)

Geplaatst: 10 februari 2013 - 06:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Jeroen Boer

Apple heeft de iMac voor de update eind 2012 behalve aan de binnenkant, voor het eerst in drie jaar ook aan de buitenkant gewijzigd. De grootste verandering is dat de populaire all-in-one-pc vooral een stuk dunner is geworden. Wij bekijken de 21,5inch-uitvoering.

Op het eerste gezicht heeft Apple aan de vormgeving weinig gewijzigd. De nieuwe iMac ziet er aan de voorkant vrijwel hetzelfde uit als zijn voorganger. Wie de computer van de zijkant bekijkt ziet dat Apple toch behoorlijk heeft gesleuteld aan het apparaat. De iMac is namelijk erg dun en loopt af naar een rand van maar 5 mm dikte. De ingebouwde dvd-brander heeft hierdoor wel het veld moeten ruimen. Voor een desktop-pc misschien wat voorbarig en onnodig, maar wel in lijn met Apples andere computers.

Minder handig is dat er kennelijk ook geen plaats meer was voor de kaartlezer op de zijkant, deze is naar de achterkant van de iMac verplaatst. Net zoals zijn voorganger is het 21,5inch-scherm van een prima kwaliteit. Er wordt een IPS-paneel gebruikt en kleurweergave en inkijkhoek zijn uitstekend. Apple heeft het scherm anders opgebouwd waardoor de glasplaat nu direct op het scherm is geplakt en het scherm een stuk minder spiegelt.

Hardware

De nieuwe iMac is voorzien van Ivy Bridge-processors van Intel en heeft dankzij de bijbehorende chipset usb3.0-ondersteuning. Naast de usb-poorten zijn er nu ook twee Thunderbolt-poorten. Firewire is door Apple weggehaald. Verder is voor de grafische mogelijkheden een overstap gemaakt van AMD naar NVIDIA.

De goedkoopste standaardconfiguratie heeft een Intel Core i5-3330S (2,7 GHz) en een NVIDIA GeForce GT 640M. De duurdere standaardconfiguratie heeft een Core i5-3470S (2,9 GHz) en een NVIDIA GeForce 650M. De processor is op de duurdere configuratie te vervangen door een Core i7-7770S (3,1 GHz) voor een meerprijs van 200 euro. Beide standaardconfiguraties zijn uitgerust met 8 GB geheugen dat tegen een prijs van 200 euro te verdubbelen is naar 16 GB. De 1TB-schijf is te vervangen door de Fusion Drive voor een meerprijs van 250 euro. De duurste 21,5inch-uitvoering met alle opties kost zodoende 2235 euro.

Beperkte uitbreidbaarheid

Iets wat jammer is ten opzichte van de vorige uitvoering, is dat Apple de mogelijkheid om zelf het geheugen uit te breiden of te vervangen, heeft weggelaten bij de 21,5inch-uitvoering. Bij zijn grote broer kan dat nog wel.

 

© PXimport

De SSD en de harde schijf worden samengevoegd tot 1 grote schijf, wat beide voordelen combineert.

Aan de binnenkant heeft de iMac overigens wel normale geheugensloten, maar de computer moet helemaal uit elkaar worden gehaald om die te bereiken. Aangezien daar het verlijmde scherm voor moet worden verwijderd, gaan we er voor het gemak vanuit dat veranderen van het interne geheugen of de opslag zelf onmogelijk is. Opslag zoals een SSD is later eventueel eenvoudig via Thunderbolt toe te voegen, al is dat visueel natuurlijk een minder fraaie oplossing.

Fusion Drive

De normale harde schijf is in de 21,5inch-uitvoering door de geringe dikte van de behuizing helaas een 2,5inch-exemplaar met een rotatiesnelheid van 5400 rpm. Niet heel indrukwekkend dus. Apple heeft echter een optionele alternatieve opslagmethode bedacht die het Fusion Drive noemt. De Fusion Drive is op de 21,5inch-uitvoering een combinatie van de 1TB-schijf met een 128GB-SSD.

In tegenstelling tot wat we van soortgelijke systemen op de pc kennen, fungeert de SSD niet als cache maar maakt OS X van beide schijven één groot station waarbij het besturingssysteem en veelgebruikte programma’s en bestanden automatisch op het SSD-gedeelte worden geplaatst. Hiermee worden de voordelen van een SSD (snelle toegang) en een harde schijf (veel opslagcapaciteit) gecombineerd. Het is via de standaardinterface niet mogelijk om de SSD en harde schijf weer van elkaar te ontvlechten.

 

© PXimport

Het scherm loopt af naar een rand van maar 5 mm dikte.

Ons testmodel heeft een Fusion Drive die we met Xbench gebenchmarkt hebben. We zien prima snelheden die vergelijkbaar zijn met een normale SSD. Dat komt deels doordat alle schrijfacties eerst via de SSD lopen. Heel grote bestanden die veel groter zijn dan het SSD-gedeelte voor bijvoorbeeld videobewerking, zullen minder baat hebben bij de Fusion Drive.

Prestaties

De standaarduitvoering van 1385 euro (21,5-inch: 2,7 GHz) zet een score neer van 194 punten in Speedmark 8, sneller dan het instapmodel van vorig jaar dat 177 punten scoorde. De standaarduitvoering van 1585 euro (21,5-inch: 2,9 GHz) is met 204 punten slechts een stukje sneller, hij is eveneens sneller dan zijn voorganger die 186 scoorde.

Als we puur naar de grafische mogelijkheden kijken, dan is er weinig veranderd. De nieuwe iMacs zijn grafisch hooguit een tikje sneller dan hun voorlopers met AMD-graphics. De gepersonaliseerde uitvoering die wij van Apple ontvingen die 2235 euro kost, scoort maar liefst 298 punten. Dit flinke verschil komt deels door de snellere processor en deels door de Fusion Drive.

Conclusie

De nieuwe iMac valt vooral op door zijn afgenomen dikte en we vinden het zonder meer de fraaiste pc van dit moment. Ten opzichte van zijn voorganger is hij duidelijk sneller en er is eindelijk usb 3.0. Gebruikers moeten wel leven met een aantal belangrijke nadelen. Het geheugen is niet meer te vervangen, de harde schijf is een 2,5inch-model en de dvd-brander heeft het veld moeten ruimen. Door de dunne rand is de kaartlezer naar de achterkant verplaatst. Het weglaten van het optische station is in lijn met andere computers van Apple, maar gezien het feit dat zelfs de kaartlezer aan de zijkant veld moest ruimen, lijkt het zo dun mogelijk maken Apples belangrijkste aandachtspunt. Iets dikker met een kaartlezer aan de zijkant had van ons wel gemogen, daar komt bij dat de computer door de voet net zoveel bureauruimte gebruikt als zijn voorganger.

Apple 21,5-inch iMac (eind 2012)

Prijs € 1385,- (2,7 GHz), € 1585,- (2,9 GHz)

Garantie 1 jaar

Processor Intel Core i5-3330S (2,7 GHz), Intel Core i5-3470S (2,9 GHz), Intel Core i7-3770S (3,1 GHz)

Geheugen 8 of 16 GB DDR3

Grafisch NVIDIA GeForce GT640M of GT650M

Scherm 21,5 inch (1920 x 1080)

Opslag 1 TB HDD (optioneel met Fusion Drive)

Aansluitingen 4 x usb 3.0, 2 x Thunderbolt, 10/100/1000-netwerkaansluiting, SD(XC)-kaartlezer, 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting

Draadloos 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.0

Webcam Ja

Speedmark 8 score 194 punten (standaarduitvoering)

Afmetingen 52,8 x 45 x 17,5 cm

Gewicht 5,86 kg

Pluspunten

Goed scherm

Fraai ontwerp

Vier usb 3.0-poorten

Minpunten

Interne geheugen niet uit te breiden

Kaartlezer aan achterkant

Geen optisch station

SCORE 8/10

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten