AIAIAI TMA-1

Door: luc-gringhuis | 12 januari 2013 14:00

iPad

AIAIAI is een klein Deens bedrijf uit Kopenhagen dat zich volledig richt op het ontwikkelen van hoogwaardige audioproducten. Samen met 25 professionals en DJ's is de TMA-1 ontwikkeld, een on-ear hoofdtelefoon die zich volgens AIAIAI al heeft bewezen in studio's en bij liveoptredens.

Vanaf het moment dat je de doos ziet, merk je dat er aandacht aan de details is besteed. Dat mag je ook wel verwachten, want de prijs van 180 euro is stevig te noemen. Wanneer je de doos openvouwt, is de hoofdtelefoon het eerste dat in het oog springt.

Door het industriële design onderscheidt de TMA-1 zich van de concurrentie.

Gelegen in een bedje van zogenoemd akoestisch schuim, komt het design van de TMA-1 volledig tot zijn recht. Onder de koptelefoon vinden we een zakje met de kabel en 6,3mm-verloopplug, een zakje met een set synthetische oorkussens, een opbergzakje en een informatieboekje.

Scandinavisch design

De hoofdtelefoon onderscheidt zich door zijn minimalistische vormgeving en kenmerkende accenten die tevens functioneel zijn. Het zijn industriële invloeden die tekenend zijn voor Scandinavisch design. Daarnaast valt op dat er geen duidelijke logo's op de hoofdtelefoon te vinden zijn. Enkel aan de binnenkant van de hoofdband vinden we het AIAIAI-logo gegraveerd.

De hoofdtelefoon is uitgevoerd in mat zwart en voelt onverwoestbaar aan. Er zit een rubberachtige coating overheen, wat ervoor zorgt dat de hoofdtelefoon ongevoelig is voor vingerafdrukken en andere vlekken. Met een gewicht van 190 gram is de TMA-1 licht te noemen. Je merkt dan ook amper dat je hem draagt, zelfs na langere tijden. Dankzij de flexibele constructie buigt de TMA-1 makkelijk, en dat zorgt ervoor dat hij niet knellend aanvoelt. Ook kan je makkelijk één oorschelp even wegbuigen om toch nog wat mee te krijgen van je omgeving.

De kabel die meegeleverd wordt, is een krulkabel van 1,7 meter. Hier hebben vooral DJ's baat bij, maar voor onderweg en thuis is deze minder praktisch. Ook bevat de kabel geen microfoon en bedieningspaneel voor een smartphone of tablet. De kabel is los te halen van de koptelefoon en kan hierin vastgedraaid worden. Dit laatste is handig omdat je de kabel er dan niet per ongeluk uit kunt trekken tijdens het luisteren.

Door de zachte leren oorkussentjes is de hoofdtelefoon erg prettig in gebruik.

De standaard oorkussens zijn uitgevoerd in leer, wat zorgt voor extra comfort en een betere isolatie van geluiden van buitenaf. De extra bijgeleverde synthetische oorkussens isoleren minder goed, maar zitten hetzelfde. De oorkussens zijn gemakkelijk te verwijderen en te verwisselen. De oorschelpen zijn daarnaast makkelijk in hoogte aan te passen door ze simpelweg naar boven of beneden te duwen. De binnenkant van de hoofdband bevat enkel een dunne rubberen strip, Dit oogt wat oncomfortabel, maar het tegendeel blijkt het geval.

Het geluid

Het eerste wat opvalt aan het geluid is de strakke basweergave en het bereik in de middenfrequenties. Waar de meeste (goedkopere) hoofdtelefoons wat leeg en schel klinken, en de bas flink aandikken, klinkt de TMA-1 warm en vol, zonder het geluid te vervormen. Er is sprake van een heldere en accurate weergave van alle frequenties, en dat is een hele prestatie. Met de synthetische oorkussens klinkt het geheel overigens wat minder warm en komen de hoge frequenties sterker door.

De TMA-1 is verkrijgbaar via de Apple Store (199 euro) en via de website van AIAIAI (180 euro).

Dankzij de goed isolerende leren oorkussens, kan je de muziek op een normaal volume houden zonder dat je gestoord wordt door omgevingsgeluid. Een bijkomend voordeel hiervan is dat ook de buitenwereld weinig last heeft van de muziek waar je naar luistert.

Conclusie

De AIAIAI TMA-1 is een hoofdtelefoon die in de smaak zal vallen bij mensen die goed geluid kunnen waarderen en hier gerust wat euro's aan willen uitgeven. De on-ear-hoofdtelefoon levert goede prestaties, en doet dit zonder op te vallen met flitsende kleuren en logo's. Het apparaat kan tegen een stootje en zelfs onder de meest intensieve omstandigheden staat hij garant voor een lange levensduur. De accurate weergave van alle frequenties zorgt ervoor dat je de muziek hoort zoals het gemaakt is. Samen met de comfortabele en lichte constructie, staat de TMA-1 van AIAIAI garant voor uren luisterplezier.

AIAIAI TMA-1

Prijs € 180,-

Type On-ear

Frequentiebereik 20Hz - 20Khz

Drivers 40mm (titanium)

Gewicht 190 gram

Pluspunten

Eenvoudig, minimalistisch design

Duurzame constructie

Accurate geluidsweergave

Comfortabel in gebruik

Minpunten

Onhandige krulkabel

Geen bedieningspaneel voor smartphone

Prijs

Score: 7/10

0 Reactie(s) op: AIAIAI TMA-1

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.