Red Hat snelste groeier in OS-markt

Door: uhro-van-der-pluijm | 16 mei 2011 12:48

Nieuws

Databasegigant Oracle heeft haar omzet van alle besturingssysteemmakers afgelopen jaar het hardst zien groeien. Maar Red Hat kende de grootste reële groei.

Databasespecialist Oracle kende in 2010 de grootste omzetstijging van de besturingssysteemmarkt. De omzet van dat bedrijf steeg in de brance met liefst 7683 procent naar 780 miljoen dollar (zo’n 552 miljoen euro), dat meldt analistenbureau Gartner. De enorme groei is volledig te danken aan de overname van Sun begin 2010. Daarvoor leverde Oracle alleen het kleine Unbreakable Linux.

Red Hat voor Servers, Mac voor desktops

Linux-distributeur Red Hat kende volgens Gartner daarom in 2010 de grootste reële omzetstijging van de markt. Het bedrijf zag haar omzet met ruim 18 procent groeien naar 610 miljoen dollar (ongeveer 432 miljoen euro). Van die inkomsten genereerde het bedrijf ruim 592 miljoen dollar op de servermarkt.

Ook de winst van Apple groeide in 2010 behoorlijk. Het bedrijf van Steve Jobs haalde op de besturingssystemen een omzet van 520 miljoen dollar (368 miljoen euro). Vergeleken met de totale omzet van 24,67 miljard dollar is dat opvallend weinig. Opvallend is dat bij het bedrijf uit Cupertino desktopcomputers, tablets en smartphones bijna het hele marktaandeel betalen.

Microsoft blijft een reus

Microsoft blijft ook in 2010 ongeveer drie keer zo groot als al haar concurrenten samen. Het bedrijf heeft op de OS-markt een marktaandeel van 78,6 procent. Microsoft haalde vorig jaar 23,85 miljard dollar (bijna 17 miljard euro) uit besturingssystemen. De omzet groeide daarmee zo’n 8,8 procent.

Gartner gaf bij Microsoft niet aan welk deel van de omzet kwam uit verkopen voor desktops en welk deel voor servers. Wel is het uit de gegevens van het analistenbureau duidelijk dat Microsoft vooral baat had bij upgrades van Windows XP naar Windows 7, meldt The Register. Daardoor groeide de omzet op de desktopmarkt met 9,2 procent. Op de severmarkt was dat 7,5 procent.

IBM en HP op gepaste afstand

IBM blijft nummer twee op de markt met een omzet van 2,28 miljard dollar, een groei van 5,6 procent. Die groei was vooral te danken aan de 9,2 procent stijging in verkopen van AIX. IBM steeg slechts 2,7 procent. HP volgt op gepaste afstand als derde met een omzet van 1,3 miljard dollar. De stijging van 1,4 procent in vergelijking met 2009 was vooral te danken aan HP-UX.

Overall meldt Gartner dat de verkoop van besturingssystemen voor desktops steeg met een flinke 9,3 procent. De omzet uit de servermarkt groeide slechts 5,7 procent.

0 Reactie(s) op: Red Hat snelste groeier in OS-markt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.