Record: Apple betaalt slechts 1,9 procent belasting

© CIDimport

Record: Apple betaalt slechts 1,9 procent belasting

Geplaatst: 5 november 2012 - 06:17

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

Apple betaalt slechts 1,9 procent belasting over zijn omzet buiten de Verenigde Staten. Dat is nog minder dan vorig jaar. De Amsterdamse belastingroute bewijst opnieuw zijn waarde voor het bedrijf.

Apple heeft in zijn laatste fiscale jaar, dat eind september afliep, een omzet buiten de Verenigde Staten gehaald van 36,8 miljard dollar. Daarover werd 1,9 procent belasting betaald. Dat heeft het bedrijf zelf bekend gemaakt aan de beurswaakhond SEC. Overigens komt dat dan nog op 713 miljoen dollar, meldt Associated Press.

Het jaar ervoor haalde Apple 24 miljard omzet in het buitenland en betaalde daarover 2,5 procent belasting. In de Verenigde Staten moet Apple 35 procent belasting betalen.

Via Amsterdam omzet verplaatsen

Dat Apple een groot deel van zijn inkomsten uit de handen van de Amerikaanse belastingdienst houdt, is al langer bekend, en legaal. Net als andere techbedrijven, zoals HP en Google, schuift Apple zijn buitenlandse omzet via een aantal dochterondernemingen in diverse landen heen en weer. Telkens worden de meest lucratieve, oftewel belastingtechnisch meest aantrekkelijke, constructies gezocht.

De bekendste, en al eerder in Webwereld beschreven, route is de Double Irish with a Dutch Sandwich, waarbij Apple zijn landenorganisaties in Ierland en Nederland gebruikt om geld te parkeren in de Cariben. Het totale bedrag wat Apple nu veilig heeft opgepot buiten de Verenigde Staten is inmiddels opgelopen tot 82,6 miljard dollar.

Nog een extra belastingfoefje

Apple heeft nog een handig foefje bedacht om nog meer belasting te vermijden, door een portie van dat in het buitenland gestalde geld aan te merken als “nog te betalen belasting" voor het geval het dat geld alsnog overmaakt naar een Amerikaanse rekening. Dat bedrag mag nu al worden afgetrokken van zijn winst, zodat er nog minder winst is om belasting over te betalen. Ook is dat geld niet beschikbaar voor de aandeelhouders als dividend.

In de Verenigde Staten is veel commentaar op de handelswijze van Apple., omdat het zich zo niet toont als bedrijf dat bijdraagt aan de Amerikaanse maatschappij. Apple zou met de Amerikaanse belastingdienst in onderhandeling zijn over een oplossing voor de opgepotte belastingreserve zonder zich te afficheren als belastingvermijder.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten