Rechter schrapt Apple-rechtszaak tegen Googlerola

Door: henk-jan-buist | 06 november 2012 09:35

Nieuws

De Amerikaanse rechtbank wil geen uitspraak doen over de FRAND-patenten van Motorola/Google. Apple heeft zijn rivaal aangeklaagd om deze patenten, maar de rechter seponeert die zaak.

In de zaak van Apple tegen Google over licentievoorwaarden voor zogeheten FRAND-patenten, lijdt Apple nu een verlies. De rechtbank seponeert de hele zaak namelijk. Apple heeft deze rechtszaak aangespannen tegen smartphonefabrikant Motorola, nu in het bezit van rivaal Google, dat licentiegeld eist voor onder meer 3G-patenten.

Maximaal 1 dollar

Volgens Apple vallen deze patenten onder Fair, Reasonable en Non-Discriminatory (FRAND) en mogen andere bedrijven daar redelijkerwijs gebruik van maken. Weliswaar tegen een vergoeding, maar die mag niet onredelijk hoog zijn. De iPhone-fabrikant heeft de rechter gevraagd om te bepalen dat FRAND-patenten maximaal 1 dollar per toestel kunnen opleveren, maar de rechter weigert hierover een uitspraak te doen.

De rechter in Wisconsin stelt dat een uitspraak over zo'n prijsafbraak niet bindend is. Apple accepteert geen bedragen boven de 1 dollar en deze onwrikbaarheid maakt een rechtszaak zinloos, aldus de rechter. De zaak is naar de prullenbak verwezen en Apple kan de zaak niet opnieuw aanhangig maken. Wel kan het bedrijf de afwijzing aanvechten bij een hoger hof.

Waarde FRAND onduidelijk

Rechter Barbara Crabb liet vorige week al doorschemeren niet van plan te zijn om een specifieke licentieprijs te bepalen. Daarbij vroeg ze zich af wat het zou betekenen voor de posities van beide bedrijven als de rechtbank een oordeel velde over FRAND-afspraken.

Crabb leek toen al bang te zijn dat de hele zaak alleen maar voorkwam om Apple's handelspositie te versterken. De bedoeling van een licentiezaak is juist om de schade die partijen lijden door inbreuk te beperken of terug te betalen. Door het seponeren van de zaak blijft in het midden wat de FRAND-patenten van Google/Motorola nu werkelijk waard zijn.

Misbruik rechtbank

Eerder deed de Amerikaanse rechter Richard Posner hetzelfde door een Apple-Motorola-zaak te seponeren. Posner vindt dat het niet de bedoeling is dat de rechtbank wordt misbruikt om de onderhandelingspositie van een bedrijf te versterken. Crabb lijkt datzelfde standpunt te volgen en wijst de hele zaak af.

Haar collega Posner kieperde de voor hem liggende zaak in de prullenbak en zei tegen Apple: “Je kunt niet zomaar een federale rechtbank binnenstappen en zeggen dat je een contract had met X, en dat X contractbreuk heeft gepleegd, en dat je erg geïrriteerd bent, ook al heb je geen schade geleden, dus geef me alsjeblieft een oordeel voor 1 dollar zodat ik deze op de muur kan prikken."

'Afpersing'

Posners woede richtte zich overigens niet alleen op Apple. De rechter hekelde het feit dat Motorola zijn UMTS-patenten gebruikt om Apple af te persen. Hij stelde dat Apple dit patent wel moet gebruiken om een smartphone op de markt te brengen die gebruik maakt van huidige draadloze technologieën.

0 Reactie(s) op: Rechter schrapt Apple-rechtszaak tegen Googlerola

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.