Zo kun je de rechtermuisknop in macOS activeren

Door: Ronald Smit | 24 februari 2018 09:50

How To

Apple-muizen hebben geen rechtermuisknop, dat is altijd al zo geweest. Windows-overstappers gruwelen ervan. En - eerlijk is eerlijk - die 'secundaire klik' heeft ook onder macOS zonder meer praktische toepassingen. Terug ermee dus, want je kunt de rechtermuisknop in macOS gewoon activeren en gebruiken, bijna net zoals in Windows.

Eigenlijk heeft de nieuwe met de iMac meegeleverde muis helemáál geen zichtbare knop meer. Zelfs een muiswieltje ontbreekt. Dat komt omdat deze Magic Mouse een aanraakgevoelig oppervlak heeft. Wrijven van boven naar beneden (en eventueel van links naar rechts) activeert zaken als scrollen. Tegelijkertijd geldt dus ook dan die muis precies kan detecteren waar je vingers op de muis rusten. En dat gegeven is bruikbaar om toch snel een rechter muisknop te realiseren. Klik daarvoor allereerst helemaal rechtsboven in beeld op het appeltje en dan op Systeemvoorkeuren. Of klik op Systeemvoorkeuren (het tandwiel) in het dock, net wat je wilt. Dubbeklik in het geopende venster op Muis. Klik - indien nodig - in alweer een nieuw venster op Aanwijzen en klikken. Schakel vervolgens de optie onder Secundair klikken in. Rechtshandigen kiezen bij deze optie overigens vanzelfsprekend voor Klikken op rechterzijde; linkshandigen kunnen hier ook voor de linkerkant kiezen. Vanaf nu beschik je (weer) over een functionerende rechter muisknop.

Hier activeer je de rechter muisknop in Mac OS

Control-klik

Het ís ook mogelijk om zonder rechter muisknop secundair te klikken. In dat geval klik je op de muis terwijl je de Control-toets op het toetsenbord ingedrukt houdt. Op die manier zie je dezelfde contextmenu's verschijnen als bij de rechterklik. Het is - zeker voor een ieder die ook andere besturingssystemen gewend is - echter een extra handeling die erg wennen is. Toch ontkom je - ook bij ingeschakelde rechter muisknop - niet helemáál aan combineren met toetsen tijdens het muisgebruik. Zo is het bijvoorbeeld onder Windows mogelijk met de rechtermuisknop te slepen. Vervolgens verschijnt bij het loslaten dan een contextmenu met daarin de opties kopiëren en verplaatsen. Rechts slepen werkt niet in macOS. Geen ramp: als je één of meer bestanden wilt verplaatsen, sleep je ze naar het gewenste doel terwijl je de command-knop op het toetsenbord ingedrukt houdt. Eigenlijk is dat dan ook nog de enige muis-toets-combi die je moet onthouden na het inschakelen van de rechter muisknop.

0 Reactie(s) op: Zo kun je de rechtermuisknop in macOS activeren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.