Rechtbank Den Haag verbiedt Galaxy S, S II en Ace

Door: andreas-udo-de-haes | 24 augustus 2011 15:15

Nieuws

De handel in de drie Galaxy smartphones wordt per half oktober in heel Europa verbannen. Samsung maakt inbreuk op een patent van Apple op het scrollen door een fotogalerij op een aanraakscherm.

Dat oordeelt de rechtbank vandaag. De voorzieningenrechter verbiedt de verhandeling van Samsung smartphones Galaxy S, SII en Ace vanwege inbreuk op EP 2.058.868 van Apple. De voorzieningenrechter wijst alle vorderingen af gebaseerd op de twee andere patenten, modelrechten, auteursrechten en slaafse (stijl)nabootsing.

Samsung maakt inbreuk op Apple's patent op het scrollen door een fotogalerij door middel van vingerbewegingen over een aanraakscherm. Er is geen inbreuk op de andere twee patenten, en van het kopiëren van de het ontwerp is evenmin sprake, stelt de rechter.

Android 3.x maakt geen inbreuk

De inbreuk geldt dus alleen voor Samsung's smartphones die Android 2.3 draaien. Android 3.x, dat op de tablet draait, maakt geen inbreuk. De verwachting is dan ook dat Samsung zó onder het patentjuk van Apple uit kan komen.

Dat kan met een relatief eenvoudige aanpassing of een update van het besturingssysteem, heeft het bedrijf al betoogd in de rechtbank. De rechter haalt dit ook aan in het vonnis (PDF). De nu verboden smartphones maken dan geen inbreuk meer en mogen dan alsnog geleverd en verkocht worden.

Europese distributie lam

Mocht Samsung dit niet voor elkaar krijgen, kan dat gigantische gevolgen voor de Europese smartphonemarkt hebben. Dat komt omdat een Nederlands handelsverbod zich uitstrekt over heel Europa, omdat de internationale distributie via Nederlandse dochters loopt.

Twee weken geleden voerde Apple aan dat Samsung met de gehele Galaxy-lijn inbreuk maakt op zowel de patent- als de modelrechten van het concern uit Cupertino. Oorspronkelijk zou de uitsprak pas half september zijn, maar de zaak leek voor rechter Brinkman klip en klaar. Hij schrijft in het vonnis: "Hoewel ontegenzeggelijk complex, is deze zaak niet te ingewikkeld voor kort geding."

Specifieke veegbeweging

Uit het oordeel blijkt dat het 868 patent van Apple niet heel breed is. Android 2.3 maakt inbreuk, maar de tablets die Android 3.x draaien dus niet. Het patent omschrijft namelijk dat er twee bewegingen zijn als er met een vinger over een schermvullend object (zoals een foto) wordt geveegd.

In eerste instantie wordt de voorheen verborgen rand zichtbaar, mat daarachter de volgende foto. Laat men nu de vinger los, dan veert de foto weer terug. Veegt men echter verder door, dan floept de foto weg en verschijnt de volgende foto schermvullend in beeld.

De implementatie van deze techniek is blijkbaar in Android 3.x dusdanig anders, dat die versie het 868 patent van Apple niet schendt. "Een werkwijze waarbij er, ook in ingezoomde toestand, met één beweging kan worden doorgebladerd (zoals bij de Galaxy Tablets), valt niet onder het octrooi", oordeelt de rechter dan ook.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Rechtbank Den Haag verbiedt Galaxy S, S II en Ace

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.