Zo bekijk je recente webpagina's eenvoudig offline

Door: ian-paul | 24 juni 2015 14:22

Nieuws

Ik heb er zo'n hekel aan wanneer ik zonder internet zit, maar toch een webpagina moet bekijken die ik net nog geraadpleegd heb. Het is frustrerend, maar als je Chrome of Firefox gebruikt is het helemaal niet moeilijk om een recentelijk bezochte webpagina te bekijken terwijl je offline bent.

Beide browsers hebben de mogelijkheid om content in hun cache - tijdelijk opgeslagen webpaginadata - weer te geven in plaats van de live versie van de site. Lees ook: Haal alles uit bladwijzers in Chrome.

Het kan zijn dat dit niet perfect is, aangezien de pagina kan veranderen terwijl je offline bent, waardoor de pagina niet meer up-to-date is. Bovendien bevat het cache van de browser slechts een beperkte hoeveelheid van je recente browsegeschiedenis. Het werkt ook niet op sites die live feeds van content bieden, zoals Facebook of Netflix.

Desondanks kun je de volgende oplossingen uitproberen als je informatie van een nieuwsbericht of een andere site die je net nog bekeken hebt nodig hebt.

Chrome

Chrome's methode om oudbakken (niet live) webpagina's weer te geven is momenteel experimenteel. Standaard kan Chrome soms al websites weergeven terwijl je offline bent, maar met de volgende instelling ingeschakeld is de functie veel beter.

Om de offline modus te gebruiken in Chrome moet je chrome://flags/#show-saved-copy in de adresbalk typen. Selecteer vervolgens Enable: Primary in het menu onder de header Enable Show Saved Copy Button.

Als dit eenmaal gebeurd is, moet je je browser opnieuw starten om de functie te laten werken.

Om het bekijken van een pagina uit het cache te testen, moet je je pc offline halen en een webpagina uit je recente browsegeschiedenis openen. Je zou de typische offline-foutmelding van Chrome te zien moeten krijgen - maar nu staat er ook een Show saved copy-knop zoals hierboven afgebeeld. Klik op de knop en je krijgt de versie van de webpagina te zien zoals deze eruitzag toen je voor het laatst online was.

In mijn tests liet het cache van Chrome alleen opgeslagen versies van sites van ongeveer een half uur geleden zien. Maar dat was gedurende mijn werkdag, wanneer ik een enorme hoeveelheid webcontent bekijk. Jouw ervaring kan verschillen.

Firefox

Er is geen speciale vlag die je in Firefox kunt inschakelen om content offline te bekijken. In plaats daarvan moet je op het menu-icoontje in de rechterbovenhoek klikken. Selecteer Developer > Work Offline. Nu zal Firefox de pagina laten zien, zolang deze in het cachegeheugen van de browser staat.

Het zijn geen perfecte oplossingen, maar als je in de problemen zit kunnen deze trucs goed van pas komen.

1 Reactie(s) op: Zo bekijk je recente webpagina's eenvoudig offline

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 25 juni 2015 13:51 Anoniem
    je kan ook pocket gebruiken
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.