Recensie: OS X 10.8 (Mountain Lion)

Door: Martin Gijzemijter | 08 augustus 2012 14:15

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Delen

De nieuwe knop Delen, die u overal in Mountain Lion terugvindt, is handig om webpagina's, foto's, video's enzovoort rechtstreeks te delen via de belangrijkste sociale netwerken. Dat klinkt futiel, maar klikken en delen is veel sneller dan de foto opslaan, het sociale netwerk openen, de foto uploaden enzovoort. De knop is een echte aanwinst.

Heel eenvoudig: een knop Delen, maar een wereld van verschil.

Facebook

Hoe nauw OS X en iOS inmiddels met elkaar verbonden zijn, blijkt uit een functie die Mountain Lion op dit moment nog niet bevat, maar vanaf dit najaar wel zal krijgen: delen via Facebook. Die optie zal beschikbaar zijn via de knop Delen, maar is nu nog niet beschikbaar omdat deze tegelijkertijd zal worden gelanceerd met ... inderdaad: de Facebook-integratie binnen iOS.

iCloud

Dat iCloud veel meer is dan een leuke gimmick van Apple om z'n telefoons en tablets te verkopen, wordt steeds duidelijker. Naast de reeds genoemde iCloud-functionaliteiten die Mountain Lion bevat, is de technologie nu echt geïntegreerd binnen het besturingssysteem. Documenten die u opslaat, bijvoorbeeld via Pages of TextEdit, worden standaard opgeslagen in iCloud (met een cache-kopie voor als internet het even laat afweten), zodat u echt altijd en overal toegang hebt tot uw documenten. Daarnaast worden FaceTime, iMessage, Herinneringen enzovoort allemaal via iCloud geconfigureerd, dus één maal inloggen en u bent klaar.

iCloud is geen gimmick meer. Mountain Lion maakt (moeiteloos) werken in de cloud realiteit.

Conclusie

We kunnen Mountain Lion niet vergelijken met Lion alsof het een heel nieuw besturingssysteem is. Het is hetzelfde besturingssysteem, maar met een aantal zeer interessante uitbreidingen. Ze zijn lang niet allemaal nieuw en revolutionair (een groot deel is zelfs gekopieerd van iOS) maar het voegt ontzettend veel toe aan de naadloze onderlinge integratie van Apples apparaten. Daarmee zou je bijna kunnen beweren dat dit vooral een fijne update is voor wie een iPhone of iPad heeft, maar functies als Power Nap en Gatekeeper maken Mountain Lion ook voor de 'gewone' gebruiker heel interessant. Tot slot willen we nog toevoegen dat de instabiliteit (vele kleine bugs) die we hebben ervaren bij het testen van Lion, in deze opvolger in geen velden of wegen te bekennen zijn. Mountain Lion voelt goed, stabiel en vooral zeer gereed voor de toekomst. Absoluut z'n geld waard. Let er wel op dat Mountain Lion alleen in de Mac App Store verkrijgbaar is.

OS X 10.8 (Mountain Lion)

Prijs € 15,99

Taal Nederlands

OS OS X 10.6.8 of hoger

Oordeel 9/10

Pluspunten

Veel vernieuwingen

Berichtenservice, iMessage en meer iOS-opties geïntegreerd

Volledige iCloud-integratie

Stabiel

Minpunten

Veel functies specifiek voor iOS-gebruikers

Alleen verkrijgbaar in Mac App Store

0 Reactie(s) op: Recensie: OS X 10.8 (Mountain Lion)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.