Recensie: OS X 10.8 (Mountain Lion)

Door: Martin Gijzemijter | 08 augustus 2012 14:15

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Nieuw en veranderd

Prettig is dat iMessage nu ook een onderdeel uitmaakt van OS X. Een chatprogramma voor de desktop is natuurlijk niet revolutionair, maar het concept waarbij u onderweg een gesprek begint op uw iPhone, om het vervolgens naadloos te vervolgen op uw Mac (of andersom) is dat wel. iMessage integreert in feite sms en chat op de desktop. Jammer dat het alleen tussen Apple-apparaten onderling werkt.

Een gesprek beginnen op de iPhone en voortzetten op de Mac, het kan haast niet gebruiksvriendelijker.

De aanpassing in Safari is even wennen. Apple heeft het zoekveld en de adresbalk gecombineerd tot één veld, in lijn met andere grote browsers. Toch is enige gewenning nodig. Nieuw is de mogelijkheid om iCloud-tabbladen te openen, waarmee u op de Mac verder kunt surfen waar u op de iPhone of iPad gebleven was. Helaas werkt dit pas met de komst van iOS 6. Bent u een actieve gebruiker van de Leeslijst, dan is het fijn om te weten dat Safari nu complete webpagina's in de lijst opslaat, zodat u de pagina's offline kunt bekijken.

Een andere opvallende nieuwkomer is Power Nap, dat helaas alleen beschikbaar is op MacBook Airs van 2011 of nieuwer en de MacBook Pro met Retina-scherm (deze computers hebben standaard een SSD ingebouwd). Energie besparen is fijn, maar u wilt natuurlijk wel dat de Mac of Macbook up-to-date blijft. Power Nap biedt die mogelijkheid, de computer kan namelijk worden bijgewerkt terwijl deze slaapt. Uw mail wordt bijvoorbeeld gewoon bijgewerkt, dus wanneer u de Mac aanzet, is deze volledig up-to-date. Dit werkt uitstekend, al is het lastig te controleren wat voor effect het precies heeft op het stroomverbruik.

Dat de Mac slaapt, wil niet zeggen dat deze niet bijgewerkt kan worden. Power Nap maakt het mogelijk.

Gatekeeper

Het tijdperk dat de Mac niet vatbaar was voor malware ligt achter ons. Het is nog steeds een minder groot probleem dan in Windows (dit heeft vooral te maken met het installeren van applicaties) maar het is wel een punt van aandacht. Daarom introduceert Apple Gatekeeper: een zeer heftige poortwachter waarmee u als systeembeheerder kunt instellen dat er alleen maar apps uit de Mac App Store mogen worden geïnstalleerd of alleen apps met een bepaald veiligheidscertificaat van Apple. Een heftige methode, maar wel eentje die het werken met de Mac een stuk veiliger moet maken. Standaard staat ingesteld dat u alleen applicaties uit de App Store mag installeren. Gelukkig kunt u dit wel uitschakelen.

De Mac is allang niet meer virusloos. Gatekeeper maakt het werken met de Mac veel veiliger, al is dat niet zonder compromis.

0 Reactie(s) op: Recensie: OS X 10.8 (Mountain Lion)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.