Recensie: iPhone 5

Door: martin-gijzemijter-joris-peter | 13 december 2012 15:34

Mac

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

De iPhone 4S was voor velen niet waarop was gehoopt, maar in oktober verscheen hij dan eindelijk: de iPhone 5. Dunner, lichter en sneller dan zijn voorgangers en voorzien van een nieuwe connector en nieuwe oortelefoons. Mooie specs, maar het draait natuurlijk maar om één ding: is het de overstap waard of ben je beter af bij de concurrent? Wij zoeken het uit.

In tegenstelling tot bij de iPhone 4S, heeft Apple bij de overstap naar de iPhone 5 gekozen voor een vernieuwd ontwerp. De vormgeving is wel gebaseerd op de 4(S), maar heeft de nadruk op een groter scherm. Het verschil in ontwerp tussen de 5 en de 4S is niet zo revolutionair als dat tussen de iPhone 4 en de 3GS.

De smartphone heeft dezelfde fraaie rondingen en wederom een strakke aluminium antenne langs de rand. Het grootste verschil, op het grotere scherm na, is de achterkant. Deze is niet langer volledig gemaakt van glas, maar van aluminium met een strook glas aan de boven- en onderkant.

De iPhone 5 is achttien procent dunner en twintig procent lichter dan zijn voorganger. Van het dunnere aspect merk je niet veel, maar het gewicht maakt wel veel verschil. Het toestel voelt ongelooflijk licht aan.

Het beeldscherm

Het was de laatste tijd één van de meest gehoorde kritiekpunten op de iPhone: de grootte van het beeldscherm, of beter gezegd: het gebrek aan grootte. Begrijpelijke kritiek, want concurrenten als Samsung hebben al tijden smartphones in het assortiment met veel grotere schermen.

De iPhone 5 is 18 procent dunner en 20 procent lichter dan zijn voorganger.

Daar heeft Apple nu verandering in gebracht, althans een beetje. Apple heeft meermaals laten weten dat er een reden is waarom het bedrijf niet meedoet aan de race rond steeds grotere displays. Dat heeft, aldus Apple, te maken met het feit dat een smartphone met één hand moet kunnen worden bediend. Daar valt wat voor te zeggen, maar nu het scherm van de iPhone 5 is opgeschroefd van 3,5 naar 4 inch (enkel de hoogte is aangepast), is de onderste hoek prima bereikbaar gebleven, maar voor de bovenste verste hoek is wel degelijk een lange duim nodig.

Een halve inch meer scherm lijkt misschien niet indrukwekkend, maar het maakt een wereld van verschil. Ten eerste omdat het toestel er uitgerekt en ‘onnatuurlijk’ uitziet vergeleken met andere smartphones. Maar het zorgt ook voor kleine subtiele verbeteringen, zoals een extra navigatiebalk bij het afspelen van muziek, meer zichtbare tekst en een extra rij apps in de Thuisschermen.

Apps die het nieuwe scherm nog niet ondersteunen, worden in Letterbox-weergave getoond, dus met zwarte balken. Niet echt fraai. Toch zien we het grotere scherm als een enorm pluspunt. Het maakt de iPhone fijner om mee te werken.

De Letterbox-weergave in apps is niet fraai.

Geluid

Wanneer je de onderkant van de iPhone 5 vergelijkt met die van zijn twee voorgangers, valt direct op dat er veel meer ruimte is gebruikt voor de luidspreker. Net als bij de iPhone 4 en 4S, zorgt alleen het rechtergedeelte voor geluid. Het linkerdeel is een microfoon. Het geluid van de iPhone 5 is echter veel helderder en het frequentiebereik lijkt een stuk hoger.

0 Reactie(s) op: Recensie: iPhone 5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.