Problemen oplossen: Wat te doen als je Mac niet inschakelt?

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 19 februari 2013 09:26

How To

Het is een van de ergste dingen die je met je Mac kunnen gebeuren, naast dat hij in vlammen opgaat of in diep water valt: het inschakelen van het apparaat lukt niet. Je drukt op de 'aan' knop en er gebeurt… niets.

Geen opstartgeluid, geen licht, niets. Als dit gebeurt, kun je verschillende dingen controleren voordat je je Mac naar de dichtstbijzijnde Apple Store voor reparatie brengt. Vaak heeft dit schijnbaar moeilijke probleem een simpele oplossing.

Elektriciteit

Zorg er eerst voor dat je Mac zeker weten aan de stroom ligt. Om dit te doen, moet je de volledige flow van elektriciteit die naar je Mac loopt traceren. Controleer of je Mac goed stevig vastzit aan het netsnoer: zowel aan je computer als in het stopcontact. Let ook op beveiligers die overspanning moeten voorkomen: dit zou zomaar eens de oorzaak kunnen zijn.

Je kunt controleren of een stopcontact goed is door het aansluiten van een ander apparaat, zoals een lamp. Als het niet werkt, controleer je de zekeringen of stroomonderbrekers. Als het stopcontact en alle kabelverbindingen goed werken, zorg ervoor dat het netsnoer geen plooien, breuken of andere schade heeft; een gebroken draad kan de boosdoener zijn.

Defecte randapparatuur en kapotte knoppen

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat het met de stroom en de aansluitingen goed zit, is het tijd om te kijken naar je Mac zelf. Haal alle stekkers en aansluitingen van randapparatuur uit je Mac. Koppel alles los en probeer op de power knop te drukken. Als je Mac wordt ingeschakeld, weet je dat je randapparatuur de schuldige was.

Als je Mac niet wordt ingeschakeld, is het het proberen waard om van je Mac SMC (System Management Controller), een chip die een aantal hardware-functies, waaronder de werking van de uit-knop beheert, te resetten. Hoe dat werkt verschilt per Mac model, zie de aanwijzingen van Apple voor meer informatie.

Batterij blues

Als je een Mac-laptop hebt, dan zou de accu het lang genoeg moeten volhouden totdat de uitgevallen stroom weer aan is gegaan. Het kan dus zijn, dat je een accu-probleem hebt en daar pas achter komt als je batterij leeg is. En dan lijkt je Mac zo dood als een pier.

Dus probeer alle bovenstaande tips, maar check ook je voedingsadapter. Als je een AC-kabel aangesloten hebt op de adapter (in tegenstelling tot een plug rechtstreeks naar de muur), zorg ervoor dat kabel goed is aangesloten. Als je een andere AC-adapter in de buurt hebt, check dan kort of deze je Mac wel doet aanspringen: het kan zijn dat je adapter kapot is en hiermee schakel je de mogelijkheid dat het aan je Mac zelf ligt uit.

Wanneer het tijd is voor professionals

Nog altijd geen succes? In dat geval is het tijd voor professionele hulp. Ik heb in het verleden Macs gehad die niet aangingen vanwege redenen als een gebrekkige printplaat en opgeblazen voedingen. Maar: dit soort dingen vragen zware interventie. Een Apple Store of erkend reparatiecentrum moet in staat zijn de problemen te diagnosticeren en op te lossen.

Dit is een vertaling van dit artikel van Joe Kissell op onze grote zustersite MacWorld.com: “Mac troubleshooting: What to do when your computer won't turn on” . Volg Joe Kissel via Twitter: @joekissell.

0 Reactie(s) op: Problemen oplossen: Wat te doen als je Mac niet inschakelt?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.