Privacy beheren op de iPhone of iPad

© PXimport

Privacy beheren op de iPhone of iPad

Geplaatst: 28 juni 2013 - 06:42

Aangepast: 13 december 2022 - 12:49

Robin Smit

Wanneer je een app installeert op je iPhone of iPad krijg je regelmatig de vraag of deze app toegang mag hebben tot bijvoorbeeld jouw locatie, foto’s of contacten. Na verloop van tijd kan het hierdoor gebeuren dat je geen idee meer hebt welke apps inzicht hebben in jouw persoonlijke data. Aangezien niet alle apps even zorgvuldig om gaan met deze gegevens, kan het wel eens verstandig de toegang hiertoe te beheren.

Op een iPhone of iPad wordt de privacy-toegang opgedeeld in toegang tot jouw locatie, contacten, agenda’s. herinneringen, foto’s, Bluetooth, Twitter en Facebook. Voor bepaalde apps is het logisch dat ze toegang tot specifieke gegevens nodig hebben. Zo vragen veel sociale apps om jouw locatie en wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe agenda installeert zal deze toegang moeten hebben tot jouw bestaande agenda. Toch zijn er ook apps waarvan het minder logisch is dat ze toegang hebben tot bepaalde gegevens. Zo kan je je afvragen of een game jouw locatie echt gebruikt om de spelervaring te verbeteren of deze informatie simpelweg doorverkoopt voor advertentiedoeleinden.

Beheren

Apple heeft het gelukkig eenvoudig gemaakt om de toegang tot privacy gevoelige gegevens te beheren. Om dit te doen ga je eerst naar de instellingen van jouw iPhone of iPad. Hier selecteer je het Privacy menu. Je komt vervolgens terecht in een scherm waar alle privacy gegevens per categorie zijn opgedeeld. Door een categorie te selecteren zie je welke apps om toegang hebben gevraagd tot de betreffende gegevens. De schakelaar achter de naam van de app geeft aan of de app ook daadwerkelijk toegang heeft tot deze gegevens.

De privacy opties kunnen worden beheerd in het privacy menu

Het in- of uitschakelen van toegang tot bepaalde gegevens kan je doen met behulp van de schakelaar achter de naam van de app. Wanneer je twijfelt of een app wel echt toegang nodig heeft tot bepaalde gegevens, dan kan het geen kwaad om de toegang hiertoe te ontzeggen. Mocht je er later achter komen dat een app toch toegang nodig heeft tot bepaalde gegevens om goed te functioneren, dan verleen je dit weer met hetzelfde gemak.

Locatievoorzieningen

Het verlenen van toegang tot jouw locatie kan niet alleen een behoorlijk inbreuk op je privacy zijn, maar ook een behoorlijke impact hebben op de batterijduur van je iPhone of iPad. Het is daarom raadzaam om bij dit onderdeel extra kritisch te kijken naar welke apps toegang hebben tot jouw locatie. In het menu voor locatievoorzieningen heeft Apple een handig systeem ingebouwd waarmee je kan zien welke apps er op dit moment om jouw locatie vragen of dit recent hebben gedaan. Dit wordt gedaan aan de hand van grijze en paarse pijltjes achter de naam van de app. Zie je bij bepaalde apps altijd of regelmatig een paars pijltje? Dan is het verstandig om te overwegen deze app de toegang tot jouw locatie te ontzeggen.

We hebben zojuist de weer-app geopend. Deze maakt op dit moment gebruik van onze locatie.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten