Printen vanaf uw iPad

Door: Edmond Varwijk | 09 januari 2012 09:37

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

7. Printen via een NAS

Hebt u een NAS van QNAP of Synology, dan kunt u ook die gebruiken om te printen via de iPad. Daartoe moet de printer via usb worden verbonden met de NAS en moet, opnieuw, ook de NAS voorzien worden van de allerlaatste firmware. Log dan in op de web­interface van de NAS en kies in het geval van Synology voor Configuratiescherm / Externe apparaten. Controleer dat daar de printer staat vermeld. Selecteer de printer en klik op USB printerbeheer / Printer instellen. Zet nu een vinkje bij AirPrint inschakelen en bevestig dat u akkoord gaat met het inschakelen van de Bonjour Printer Broadcast. Dit is de onderliggende service die de NAS gebruikt om de printfunctie op het netwerk bekend te maken bij onder meer de iPad. Selecteer de juiste printer in het dropdownmenu en sluit af via Opslaan.

Het toevoegen van AirPrint gebeurt helemaal op de NAS.

Ook een printer die aan een NAS gekoppeld is, kan via AirPrint worden aangestuurd.

8. Printen via Google Cloud Print

AirPrint werkt, zoals gezegd, alleen wanneer de iPad en de printer in hetzelfde netwerk zitten. Dit geldt niet voor Google Cloud ­Print. De printdienst van Google werkt via internet, en zowel een printer die via Windows is verbonden als een printer die op een NAS is aangesloten kan gebruikt worden om vanaf elk apparaat en vanaf elke plek ter wereld op die printer af te drukken. Installeer eerst Google Chrome. Start dan Chrome en klik rechtsboven op het gereedschapteken, kies Opties. Selecteer Geavanceerde opties en daarna onder aan de pagina Aanmelden bij Google Cloud Print. Log nu in met uw Google-account. Wanneer u dat nog niet hebt, kunt u die hier aanmaken. Klik op Aanmelden. Ingelogd komt u terug bij de opties, kies Instellingen voor afdrukken beheren / Printers. Hier ziet u alle printers die op de pc bekend zijn. Deze zijn nu opgenomen in de Google Cloudprinter. Ga nu naar de iPad en open de App Store. Zoek op Google en selecteer en installeer de Google Mobile App. Start Google Mobile App en klik rechtsboven op het radertje om de configuratieopties te openen. Klik op Google Account en voer uw accountnaam en wachtwoord in. Bevestig via Aanmelden, sluit af via Instellingen / Gereed. Start nu op de iPad via Google Mobile App / Google Docs. Open een document en kies via het pijltje rechts Afdrukken. Er wordt een nieuwe webpagina geopend met de gegevens van de Google Cloud Print-service. Selecteer de printer waarop u wilt afdrukken, kies de afdrukopties en bevestig met Afdrukken. Even later rolt de afdruk uit de printer.

Via de Google Cloud Print-service kunt u wereldwijd vanaf elke iPad op uw thuisprinter afdrukken.

Google Cloud Print biedt meer mogelijkheden het printresultaat te beïnvloeden dan AirPrint.

9. Samsung, Brother, Epson en Canon

Samsung, Brother, Epson en Canon zijn andere belangrijke printer­fabrikanten. Hoewel AirPrint nu nog beperkt is tot HP-printers geldt dat niet voor de mogelijkheden om af te drukken vanaf de iPad. Dat kan van de Mac, NAS en Windows-pc's. Dat werkt met veel meer merken en modellen printers. Veel fabrikanten bieden bovendien eigen varianten op AirPrint of hebben dergelijke technieken aangekondigd. Samsung heeft al een Samsung Mobile Print-app die op de iPad geïnstalleerd kan worden en waarmee op een beperkt aantal modellen van Samsung afgedrukt kan worden. Hetzelfde geldt voor Epson met Epson iPrint, Canon met Easy-Photoprint en Brother met iPrint&Scan. Indien u een printer van een van deze merken hebt, loont het de moeite om te kijken of u met een van deze apps misschien ook op uw printer vanaf de iPad kunt afdrukken.

Steeds meer printerfabrikanten bieden apps aan in de App Store waarmee u vanaf uw iPad op uw eigen printer kunt afdrukken.

4 Reactie(s) op: Printen vanaf uw iPad

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 februari 2014 18:29 Anoniem
  Het leukst niet echt stom ik zit al twee uur er achter
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 mei 2014 18:41 Anoniem
  Ge moet niet achter uw printer zitten he….dan gebeurt er niets….!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2014 11:23 Anoniem
  Printen via iPad gaat heel gemakkelijk d.m.v. doorsturen naar een aanwezige computer met een printer. Je moet dan wel zowel op iPad als computer een verschillend e-mail adres hebben. Als je dan van iPad iets wil uitprinten, stuur je het document door naar je computer en print het daar uit. Heel simpel en voor velen makkelijk om te doen.
  Groetjes, Ferdinand
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2015 11:03 Anoniem
  Alles klopt bij mij. Mijn printer is hp 2540. Hij doet het op mijn lap top. Echter mijn ipad verdomd het. Hij heeft versi 8. Hij vindt geen printer zegt ie…… Wat moet ik doen? Ligt het aan de hp, die kan ik nog terugbrengen….of ligt het aan mij?
  Digibeetje.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.