Printen vanaf uw iPad

Door: Edmond Varwijk | 09 januari 2012 09:37

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

4. Printen via AirPrint

Ondersteunt een printer AirPrint, dan zal de iPad die printer automatisch vinden. De printer biedt zijn AirPrint-dienst namelijk aan op het netwerk, en de iPad herkent het aanbod en weet hoe het er gebruik van kan maken. Belangrijk is wel dat iPad en printer in hetzelfde netwerk zitten. Dit betekent niet dat de printer ook draadloos moet zijn, wel dat de iPad en AirPrint-printer in dezelfde IP-reeks een IP-adres moeten hebben en er geen routers of firewalls tussen de twee mogen zitten. Vergelijk zo nodig de netwerkconfiguratie van de printer en de iPad via de tips uit tip 01. Is aan de voorwaarden voldaan, dan klikt u op de Actie-knop in het iPad-programma. Kies dan Druk af, selecteer het gewenste aantal exemplaren door op plus of min te drukken en kies voor Dubbelzijdig of niet. Klik dan op Druk af. De Actie-knop die toegang geeft tot onder meer de printfunctie ziet eruit als een kromgebogen pijl die rechts omhoog wijst, in Safari zit deze bijvoorbeeld links naast de adresbalk. Mogelijkheden om het papierformaat en de oriëntatie (liggend of staand) te kiezen ontbreken. Dat is blijkbaar de prijs die betaald moet worden voor het driverloze gemak dat Apple met AirPrint wil bieden.

Zodra er een AirPrinter is gevonden kan er via de Actie-knop worden afgedrukt.

5. Afdrukken zonder AirPrint-printer

De kans dat uw printer AirPrint ondersteunt is veel kleiner dan de kans dat AirPrint niet wordt ondersteund. Gelukkig is het dan nog steeds niet onmogelijk om met een iPad te printen. Een eerste alternatieve methode is door de printer te verbinden met een Apple-computer (iMac, Mac Mini of MacBook) en te delen. Het werkt het beste als de printer direct aangesloten is of bereikbaar is via een AirPort of TimeCapsule. Anders werkt ook een gewone netwerkprinter. Daarnaast is nog het printerprogramma Printopia nodig. Het programma kost 20 dollar (ca. 14,50 euro), maar u kunt eerst zeven dagen de proefversie gebruiken. Download de demoversie en kies voor Install Printopia Demo. Printopia deelt automatisch alle printers via AirPrint die op het netwerk van de de Apple-computer beschikbaar zijn. Na de installatie van Printopia ziet u dat op de iPad via de Actie-knop / Druk af / Kies printer de printer te vinden is, waarmee u op de Apple-computer kunt afdrukken. De extra optie Kies printer is nodig omdat Printopia ook nog extra opties toevoegt. U kunt een afdruk bewaren als bestand op de computer of rechtstreeks opslaan op uw Dropbox. Omdat de Apple-computer als een soort printserver dient, moet hij wel altijd aanstaan om via de iPad erop te kunnen afdrukken.

Printopia is een handig programma om met een iPad af te drukken op een gedeelde printer op de Mac.

Printopia deelt de printers op de Mac-computer via AirPrint op het netwerk.

Printopia kunt u een week lang gratis gebruiken.

6. Afdrukken met Windows

Veel iPad-bezitters hebben verder alleen Windows-pc's. Is daar een printer op aangesloten of kan via die Windows-pc op een netwerkprinter worden afgedrukt, dan kan ook uw Windows-pc gebruikt worden voor afdrukken vanaf de iPad. Controleer eerst of de printer onder Windows wordt gedeeld. Klik op Start / Apparaten en printers. Selecteer de printer en klik erop met de rechtermuisknop, kies Eigenschappen van printer / Delen en schakel het vinkje bij Deze printer delen in. Bevestig via OK. Controleer dan of iTunes op de pc staat. Zo niet, ga naar Apple en installeer de laatste versie van iTunes. Ga dan naar Jaxov.com en download de AirPrint installer for Windows, de link staat op de webpagina. Klik met de rechtermuisknop op setup.exe en kies Als administrator uitvoeren. Is de installatie afgerond, dan zult u op de iPad kunnen afdrukken via de printer die aan de Windows-pc is gekoppeld. Staat er een slotje achter de printer, dan krijgt u bij het afdrukken een scherm voor een gebruikersnaam en wachtwoord. Voer hier de gebruikersnaam en het wachtwoord in waarmee u inlogt op Windows. De gebruikersnaam mag geen spaties bevatten. Hebt u geen gebruikersaccount of geen wachtwoord, stel die dan in via het Configuratiescherm / Gebruikersaccounts. Een andere mogelijkheid is de wachtwoordbeveiliging op het delen van printers uit te schakelen. Ga daarvoor naar Start / Configuratiescherm / Netwerk en internet / Netwerkcentrum. Klik op Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen / Thuis of Werk en kies dan bij Met wachtwoord beveiligd delen voor met wachtwoord beveiligd delen uitschakelen. Bevestig via Wijzigingen opslaan.

Ook printers gedeeld onder Windows kunt u gebruiken voor afdrukken via de AirPrint-service op de iPad.

Problemen met de AirPrint service

Afdrukken via Windows is mogelijk door de AirPrint-service te installeren. Dat werkte bij ons uiteindelijk goed, maar ging ook wel eens mis. Vooral de service bleek weerbarstig. Het lukte het installatieprogramma niet altijd de service te starten, een probleem dat we vooral ondervonden op computers met de 64bit-versie van Windows. Om dan toch te kunnen afdrukken opent u, zodra het installatieprogramma een tweede venster opent met een melding over het installeren van de service, het onderdeel Services. Dat doet u via Start, dan in het zoekvenster services intypen en op Enter drukken. Ga dan naar Apple AirPrint for Windows en klik erop met de rechtermuisknop. Kies dan voor Starten. Werkt het na een herstart van Windows niet, klik dan met de rechtermuisknop op de service en controleer via Eigenschappen op het tabblad Algemeen of bij Opstarttype of het type Automatisch is geselecteerd. Zo niet, selecteer het dan en bevestig met OK.

Om de installatie van de AirPrint-service onder Windows succesvol te laten zijn, moet de service op sommige pc's handmatig worden gestart. Dit was niet altijd nodig.

4 Reactie(s) op: Printen vanaf uw iPad

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 februari 2014 18:29 Anoniem
  Het leukst niet echt stom ik zit al twee uur er achter
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 mei 2014 18:41 Anoniem
  Ge moet niet achter uw printer zitten he….dan gebeurt er niets….!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2014 11:23 Anoniem
  Printen via iPad gaat heel gemakkelijk d.m.v. doorsturen naar een aanwezige computer met een printer. Je moet dan wel zowel op iPad als computer een verschillend e-mail adres hebben. Als je dan van iPad iets wil uitprinten, stuur je het document door naar je computer en print het daar uit. Heel simpel en voor velen makkelijk om te doen.
  Groetjes, Ferdinand
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2015 11:03 Anoniem
  Alles klopt bij mij. Mijn printer is hp 2540. Hij doet het op mijn lap top. Echter mijn ipad verdomd het. Hij heeft versi 8. Hij vindt geen printer zegt ie…… Wat moet ik doen? Ligt het aan de hp, die kan ik nog terugbrengen….of ligt het aan mij?
  Digibeetje.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.