Printen vanaf iedere locatie

Door: Koen Vervloesem | 28 juli 2011 00:00

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

6. HP ePrint beheren

Zodra uw printer uw e-mail ontvangt, wordt deze afgedrukt. Normaal gezien is dat onmiddellijk, zolang uw printer ingeschakeld is, papier heeft, met internet verbonden is en hij op hetzelfde moment niet al een andere printopdracht aan het afdrukken is. Uiteraard kan er wel wat misgaan. E-mails kunnen bijvoorbeeld verloren gaan, en dat gebeurt vaker dan u denkt. Als de printer zonder papier zit of er een andere fout voorkomt, dan probeert de ePrint-dienst 24 uur lang uw e-mail af te drukken. Lukt dat niet in die periode, dan wordt uw printopdracht verwijderd. Op de website ePrintCenter kunt u altijd de status van uw geregistreerde printers bekijken en de ePrint-instellingen of printopdrachten beheren.

7. Google Cloud Print

Een andere (en tevens de bekendste) internetprintdienst is Google Cloud Print, alhoewel die nog in bèta is. Google heeft deze dienst in de negende versie van zijn browser Chrome toegevoegd, en Cloud Print is ook aanwezig in Chrome OS: het webgebaseerde besturingssysteem van Google voor netbooks. Zoals bij alle Google-diensten hebt u ook voor Google Cloud Print een Google-account nodig. Om met een normale printer van Googles printdienst gebruik te maken, moet u op de computer waaraan de printer hangt eerst de Cloud Print Connector installeren, die de benodigde drivers bevat. Google Chrome 9 of hoger installeren volstaat ook, omdat die ook al de Cloud Print Connector bevat. Let wel op: u kunt enkel via Cloud Print op deze printer afdrukken als de bijbehorende computer ingeschakeld is én u met uw Windows-gebruikersaccount ingelogd bent, omdat enkel dan de Print Cloud-proxysoftware draait.

8. Printer aan Cloud Print koppelen

Eerst moet u uw printer koppelen aan Google Cloud Print. Open daarvoor op de computer waaraan uw printer hangt de opties van Google Chrome en ga naar het tabblad Geavanceerde opties. Daar vindt u onderaan de optie om Google Cloud Print te activeren: klik op Aanmelden bij Google Cloud Print. Geef de gegevens van uw Google-account in, waarna alle aangesloten printers toegevoegd worden. Zodra het activeren gelukt is, krijgt u de mogelijkheid om een testpagina af te drukken. Probeer dit voor de zekerheid.

9. Printen met Cloud Print

Wanneer uw printer met Google Cloud Print verbonden is, kunt u in Google Chrome elke webpagina vanaf iedere plek afdrukken. In het beheergedeelte (via Google cloudprinter) ziet u de geactiveerde printers en een aantal opties zoals de oriëntatie en het al dan niet in kleur afdrukken. U krijgt hier ook alle actieve en al voltooide afdruktaken te zien. Dit alles werkt op elke computer: u kunt een afdrukopdracht op uw computer thuis opgeven, het huis verlaten, op uw mobieltje de beheerpagina open en kijken of de afdrukopdrachten al voltooid zijn. U kunt zelfs een afdrukopdracht annuleren als u zich ineens bedenkt. De toegevoegde printers zijn overal beschikbaar, omdat ze aan uw Google-account gekoppeld zijn. Als het verzenden van de printopdracht om welke reden dan ook niet lukt (bijvoorbeeld omdat uw smartphone even geen bereik heeft), dan onthoudt Google Cloud Print de opdracht en probeert hem opnieuw te verzenden zodra dit mogelijk is.

10. Gemak met Cloud Print

Maar Google wil veel meer. De bedoeling is dat elke applicatie - of dit nu op het web, op de desktop of op uw mobiele apparaten is - op elke printer ter wereld moet kunnen printen. Er is ook al Cloud Print ondersteuning voor iOS- en Android-apparaten op de mobiele versies van de websites Gmail en Google Docs. Ga gewoon in uw mobiele browser naar gmail.com, open het bericht dat u wilt afdrukken en kies Afdrukken in het menu in de rechterbovenhoek. Daarna selecteert u de printer, kiest u eventueel opties zoals de oriëntatie en drukt u op Afdrukken.

U kunt ook e-mailbijlagen zoals doc- of pdf-bestanden op deze manier afdrukken door op de Afdrukken link naast de bijlage te klikken. Er zijn ook al wat applicaties van derden verschenen die Google Cloud Print ondersteunen. Zo is er een Cloud Printer add-on voor Firefox Mobile, waardoor u in de mobiele versie van Firefox op uw Android-smartphone elke webpagina via Google Cloud Print kunt afdrukken.

Meld u aan bij Google Cloud Print om aangesloten printers te activeren.

Uw printers zijn nu bereikbaar met Google Cloud Print.

Beheer uw cloudprinters in het beheergedeelte van Google Cloud Print.

Druk e-mails af op uw printer vanaf uw Android-smartphone.

Google Cloud Print zonder computer

Er zijn al een aantal netwerkprinters op de markt die out-of-the-box Google Cloud Print ondersteunen; deze kunnen dan ook onafhankelijk zonder computer werken. Dit geldt bijvoorbeeld voor alle HP-printers met ePrint. Gebruikers hoeven dan helemaal niets te installeren, maar kunnen printopdrachten van overal naar hun HP ePrint-printer sturen door het e-mailadres van de printer te koppelen aan hun Google-account op Google cloudprinter.

Helaas bestaan er nog niet veel van deze cloud-printers, maar volgens Google zijn er gesprekken met andere grote printerfabrikanten. Sommige netwerkprinters kunnen in de toekomst misschien via een firmware-upgrade ondersteuning voor Google Cloud Print krijgen, maar de meeste huidige printers kunt u niet rechtstreeks aan Google Cloud Print koppelen. Google hoopt wel dat mensen uit de Linux-community een proxy ontwikkelen die u op uw router met printserverfunctionaliteit kunt draaien, zodat elke netwerkprinter via uw router toegang tot Google Cloud Print krijgt.

Op HP-printers met ePrint-technologie kunt u via Google Cloud Print afdrukken zonder dat er een computer ingeschakeld moet zijn.

Beperk de toegang tot uw Google Cloud Print printer

De beveiliging van Google Cloud Print is geregeld zoals dat bij Google Docs gebeurt: de eigenaar kan anderen toestemming geven, in dit geval om op de printer af te drukken. Printopdrachten van iemand die geen toestemming heeft gekregen, worden door uw printer geweigerd. Om een printer met iemand te delen, gaat u in de beheersite naar de tab Printers en selecteert u Share in het Actions-menu dat verschijnt wanneer u met de muiscursor boven de naam van uw printer blijft hangen. Geef dan het e-mailadres in van de persoon die u toestemming wilt geven om op uw printer af te drukken en klik op Share.

0 Reactie(s) op: Printen vanaf iedere locatie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.