Pressie op Apple stijgt over opvolging Jobs

Door: rene-schoemaker | 04 februari 2011 11:41

Mac

Apple moet duidelijk maken hoe de opvolging van ceo Steve Jobs is geregeld. Dat eisen aandeelhouders. Zij vinden de situatie rond de zieke Jobs veel te onduidelijk.

Wie wordt de opvolger van Jobs, de iGod van Apple? En, wellicht belangrijker: wanneer? Aandeelhouders zijn er niet gerust op dat hun investering in Apple hetzelfde rendement blijft geven als Jobs (bijvoorbeeld door ziekte gedwongen) vertrekt. Zij eisen dus meer duidelijkheid over de ontstane situatie.

Er was al een oproep om het opvolgingsplan openbaar te maken, maar dat krijgt nu steun van een invloedrijke adviesfirma. Dat is Institutional Shareholder Services, een consultancybedrijf dat investeerders adviseert hoe te stemmen op aandeelhoudersvergaderingen. Die eist inzicht in Apple's plan voor Jobs' opvolging. Het bedrijf zou dat moeten onthullen op de aandeelhoudersvergadering van 27 februari aanstaande.

Jaarlijkse update

ISS vindt zelfs dat Apple jaarlijks een update moet geven hoe het de opvolging van de ceo-positie heeft geregeld. Dat idee wordt gelijk omarmd door een Amerikaanse vakbond. Vakbonden investeren in aandelen om onder meer de pensioenvoorzieningen voor hun leden te financieren.

Apple-ceo Jobs heeft op 17 januari om gezondheidsredenen tijdelijk afstand genomen van de dagelijkse leiding van Apple. De mede-oprichter van het bedrijf heeft sinds 2004 problemen met zijn gezondheid. Hij heeft eerder al tweemaal tijdelijk de luwte opgezocht. De dagelijkse leiding is nu in handen van coo Tim Cook, die dat de vorige keer ook al deed.

Apple heeft wel een plan

ISS vindt dat het voorstel op de aandeelhoudersvergadering nodig is, omdat Apple zelf maar weinig vrijwillig loslaat over de situatie rond Jobs en het beleid rond zijn opvolging. Apple heeft gezegd dat er intern wel degelijk een plan klaarligt. Bekendmaking van de details daarvan is volgens het bedrijf schadelijk voor de concurrentiepositie van het bedrijf.

Het beleid van Apple is om jaarlijks een interne update te maken over de opvolging voor elke belangrijke managementpositie. De namen van kandidaten daarvoor zijn geplaatst op geheime lijstjes.

Openbaarmaking van die lijsten is schadelijk voor Apple, stelt het bedrijf, omdat daarmee de beweegruimte in de zoektocht naar opvolgers wordt beperkt. Daarnaast is bekendmaking schadelijk voor de kandidaten en hun huidige werkgevers. Apple heeft aandeelhouders dan ook opgeroepen tegen het voorstel te stemmen.

0 Reactie(s) op: Pressie op Apple stijgt over opvolging Jobs

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.