Philips Hue Lux - Eindelijk, Hue zonder kleuren

Door: Jeroen Boer Boer | 15 augustus 2014 14:15

Review

Philips Hue staat bekend als die lampen die je via je smartphone in iedere denkbare kleur kunt instellen. Met de Hue Lux voegt Philips echter een versie toe die alleen 'normaal' wit licht geeft. Een nuttige toevoeging?

Philips Hue Lux starterspakket

Prijs

€ 99,95 (losse lamp € 29,95)

App

iOS of Android

Lichtsterkte

750 lumen

Kleurtemperatuur

2700K

Fitting

E27 (grote fitting)

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Goede lichtopbrengst
 • Bediening met smartphone
 • Betaalbaarder
 • Ook via internet
 • Minpunten
 • Alleen E27-fitting

Hue betekent 'kleurtint' en geeft direct de kracht van Philips Hue weer, want met je smartphone maak je eenvoudig een keuze uit één van de zestien miljoen mogelijke kleuren. In dat opzicht is de nieuwe Hue Lux wat paradoxaal. Deze nieuwe telg in de Hue-familie produceert precies één kleurtint: wit licht met een kleurtemperatuur van 2700K. Zegt dat je niets, dan is het goed te weten dat dit dezelfde warme tint is als een normale gloeilamp of de meeste spaar- en LED-lampen die je momenteel kunt kopen. Lux is een eenheid voor lichtsterkte. Waarschijnlijk heeft Philips ze zo genoemd omdat de lichtopbrengst van deze nieuwe lamp 750 lumen is, in plaats van de 600 lumen die de normale Hue-lamp maximaal uitstraalt. Lees ook: iRobot Braava 380t review - De ideale huisgenoot

Philips Hue is niet goedkoop. Een startset bestaande uit drie lampen en een bridge die je met je netwerk verbindt kost 199,95 euro. Wil je meer lampen dan de drie uit de startset, dan betaal je 59,95 euro per lamp. Hue Lux is door het ontbreken van kleuren een stuk schappelijker geprijsd: voor 99,95 euro krijg je de startset met twee Hue Lux-lampen en de bridge. Een losse Hue Lux-lamp kost je 29,95 euro. De bridge hang je in je meterkast of een andere plek in huis met een vaste netwerkaansluiting.

De Hue Lux-lampen zijn voorzien van de E27-fitting (ook wel bekend als de grote fitting), helaas levert Philips ze (vooralsnog?) niet in andere fittingsformaten. Philips is met Hue Lux qua prijspunt klaar voor de concurrentie die er ongetwijfeld aankomt, zoals Belkin, dat eveneens slimme LED-lampen met alleen wit licht heeft ontwikkeld.

Je schroeft de Hue Lux eenvoudig in ieder armatuur met E27-fitting.

Perfect voor de hal en keuken

Persoonlijk vind ik Hue een geweldig systeem, maar voor mij zit de kracht van Hue vooral in de slimme bediening met de smartphone en het eenvoudig kunnen dimmen van alle lampen. De vele kleuren vind ik minder spannend waardoor ik in de praktijk vooral kies voor het normale warme witte licht.

Stiekem gebruik ik eveneens Philips LivingWhites spaarlampen, een oudere generatie met afstandsbediening dimbare lampen, die je met een trucje kunt opnemen in het Hue-systeem. Zelfs als jij de vele kleuren wel kunt waarderen, zit je waarschijnlijk niet te wachten op zestien miljoen kleuren in je hal of keuken. Terwijl een slimme lamp op die plekken best handig is, zo kun je de lamp automatisch aanzetten als je in het donker thuiskomt.

Goed licht

De Hue Lux-lamp ziet er vrijwel hetzelfde uit als de normale Hue-lamp, maar heeft een witte basis in plaats van de zilveren basis. Voor zover ik kan zien is de lichtkleur precies hetzelfde als een normale spaarlamp van 2700K. Dat geldt trouwens ook voor een normale Hue-lamp die je instelt op normaal licht. Is de Hue Lux beter dan de LivingWhites-spaarlampen? Ik vind van wel. Ten eerste verbruiken ze minder energie. De Hue Lux vraagt 9 watt, terwijl de door mij gebruikte spaarlampen 15 watt verbruiken. Daarbij is de lichtopbrengst van Hue Lux ook nog eens hoger: 750 lumen tegenover 650 lumen.

Deze lamp bevat een spaarlamp en een Hue Lux. Je ziet geen kleurverschil.

Veranderingen in de app

Tot nu toe was de Hue-app helemaal ingericht op de Hue-lampen met kleur. Voor mij betekende dit dat de integratie van de LivingWhites-lampen minder fraai was, want ik moest in de app naast de helderheid toch aangeven op welke kleur ik ze wilde laten branden. Met de introductie van Hue Lux heeft Philips de Hue-app aangepast en is er nu ondersteuning voor lampen die alleen van helderheid kunnen veranderen. Als je net als ik LivingWhites-lampen bezit, dan zul je het prettig vinden dat deze oudere lampen exact hetzelfde worden behandeld als de Hue Lux-lampen en nu te bedienen zijn met enkel een helderheidsschuifje.

Uiteraard heeft de app alle mogelijkheden behouden die je wellicht al kent van Hue. Zo kun je lampen via internet bedienen, is het nog steeds mogelijk om je lampen automatisch aan te doen als je thuis komt en zijn er tijdschema's in te stellen. Philips geeft derden toegang tot Hue via een API en er zijn naast Philips' app dan ook een hoop andere apps voor Hue. Via de Apple App Store, Google's Play Store en de Hue-app kun je ze terugvinden.

De Hue Lux-lampen zijn alleen te dimmen en je wordt in scènes niet lastig gevallen met kleuren die je niet kunt instellen.

Schakelen zonder app

Uiteraard heb ik niet altijd mijn smartphone bij de hand en voor die gevallen is het handig dat de Hue Lux, net als de normale Hue, gaat branden als je de stroom even onderbreekt. Via je normale wandschakelaar kun je een plafondlamp dus gewoon aandoen. Al is het niet zo handig om hem met diezelfde schakelaar uit te zetten, want dan kun je hem niet meer met de app aanzetten.

Het is de bedoeling dat je altijd spanning op Hue-lampen houdt. Behalve dat ze dan klaar zijn voor commando's, vormen ze zo ook een zogenoemd mesh-netwerk, zodat de bridge ook in een groot huis verder gelegen lampen kan bereiken. Gebruik je vaak een wandschakelaar, dan kun je kijken naar de Hue Tap die ik onlangs heb getest.

Conclusie

Ik ben enthousiast over de nieuwe telg in de Hue-familie. Voor mij is dit precies het product dat ik zelf wil hebben, en ik zou me kunnen voorstellen dat dit voor meer mensen geldt. Als je nog geen slimme verlichting hebt en geen kleuren wilt, dan is Hue Lux een betaalbaar alternatief. Zelfs als je wel een veelvuldig gebruiker bent van de zestien miljoen kleuren, heb je die in een hal of badkamer waarschijnlijk niet nodig. De Hue Lux verandert iedere lamp met e27-fitting voor 30 euro in een slimme lamp. Uiteraard is dat nog altijd een stuk duurder dan een normale dimbare spaarlamp of LED-lamp, maar daar krijg je wat mij betreft handige functionaliteit voor terug.

5 Reactie(s) op: Philips Hue Lux - Eindelijk, Hue zonder kleuren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 augustus 2014 18:10 Anoniem
  Levertijd appstore 2-3 maanden? Ik heb ze binnen 2 weken nodig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 augustus 2014 14:57 Anoniem
  Beste Jeroen, mooi en duidelijk artikel. Zelf beschik ik over 3 living whites. Deze zou ik graag met een app bedienen. Heb jij een beschrijving of link hoe jouw dit gelukt is. Wat heb je hier verder voor nodig? Ik neem aan wel iets van een bridge? Alvast bedankt. Mvg, Bastiaan
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 augustus 2014 15:16 Jeroen
  Beste Bastiaan, je hebt inderdaad de bridge nodig, de bridge vormt de vertaalslag tussen de app en de lampen en zendt in feite dezelfde ZigBee-commando's uit als de afstandsbediening die bij de LivingWhites- of LivingColors-lampen hoort. Helaas kun je de bridge niet los kopen via Philips. Soms kom je hem los tegen op Marktplaats of eBay, maar je kunt nu wellicht beter de Hue Lux-set kopen. Dan krijg je immers twee prima lampen erbij. Wel lijkt helaas de levertijd wat lang te zijn.

  Om de LivingWhites te koppelen aan de Hue-bridge kopieer je de gegevens van de lampen vanaf je afstandsbediening naar de bridge. Dat is niet heel moeilijk, maar je moet wel een bepaalde procedure strikt volgen. De winkel Beaumotica legt de stappen erg duidelijk uit, http://www.beaumotica.nl/tips/hoe-meld-ik-extra-lampen-aan-op-de-hue-bridge. Het kan eventueel ook zonder de afstandsbediening met behulp van een programma.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 augustus 2014 08:29 Anoniem
  Ik zie wel verschil in de lamp met een spaarlamp en hue lux. De onderste is warmer van kleur. Welke lamp zit waar?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 augustus 2014 20:47 Anoniem
  ik heb ze inmiddels gevonden op deze site waar ze te bestellen zijn:
  http://www.meerdanlicht.nl/philips-hue-lux-led-lamp-white-e27-single-pack-8718291797135.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.