Personaliseer je iPhone - Een nieuwe look voor je smartphone

Door: Maikel Dijkhuizen | 07 december 2014 10:01

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Onder de motorkap bevat je iPhone allerlei instellingen om de gebruikersomgeving te personaliseren en te optimaliseren. Daarnaast zijn hier ook speciale apps voor. Zo creëer je in een handomdraai je eigen, unieke, persoonlijke iPhone.

De meeste iPhone-bezitters veranderen de achtergrond van hun toestel en daarmee houdt de personalisatie vaak op. Zonde, want met de juiste trucjes pas je veel meer zaken naar eigen voorkeur aan. Zo kun je bijvoorbeeld apps samenvoegen en ordenen, waardoor er meer ruimte op het werkblad ontstaat. Verder wijzig je allerlei details binnen iOS, zoals de lettergrootte, de kleuren en het contrast. Lees ook: iPhone 6 of iPhone 6 Plus - Welke iPhone is geschikt voor jou?

Ook het installeren van nieuwe software-updates is niet onbelangrijk, want Apple staat erom bekend dat het iOS voortdurend probeert te optimaliseren. Naast wijzigingen in de vormgeving stel je de geluiden van je iPhone naar eigen wens in. Zo kun je inkomende Facebook-berichten, whatsappjes en e-mails gemakkelijker van elkaar onderscheiden. Vind je dat iOS te weinig functies heeft om een fraaie achtergrond te realiseren? Gebruik dan specifieke apps om zo je iPhone een uniek uiterlijk te geven.

Verse achtergrond

Sinds de introductie van iOS 7 is de standaardachtergrond van je iPhone dynamisch. Leuk om te weten is dat je eenvoudig een ander kleurtje kunt kiezen. Verder kun je voor het toegangs- en beginscherm eventueel een verschillende achtergrond selecteren. Ga naar Instellingen / Achtergrond en helderheid / Kies een nieuwe achtergrond. Wil je graag een dynamische achtergrond met bewegende elementen? Kies dan voor Dynamisch en kies een kleur. Bevestig met Stel in. Met de opties Toegangsscherm en Beginscherm bepaal je waarvoor je de achtergrond wilt instellen. Je kunt er ook voor kiezen om de achtergrond op beide schermen weer te geven.

Het kan leuk zijn, zo'n dynamisch effect op de achtergrond, maar sommige mensen worden hier duizelig van. Gelukkig heeft iOS ook prachtige stilstaande beelden in huis. Gebruik je liever een eigen foto? Druk dan op Filmrol en selecteer het gewenste kiekje. Veeg met je vinger over het scherm om de juiste positie te bepalen. Wanneer je de optie Perspectiefeffect inschakelt, beweegt de foto op de achtergrond mee.

Door de optie Perspectiefeffect te activeren, beweegt de foto op de achtergrond mee met je toestel.

Tekst aanpassen

Je kiest in iOS desgewenst voor een grotere en/of vetgedrukte letter. Deze optie is vooral nuttig wanneer je de tekst op je iPhone te klein of te fijn vindt. Navigeer naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / Grotere tekst. Activeer de schakelaar achter Grotere tekstgroottes. Versleep daarna de schuifknop om de lettergrootte naar eigen inzicht aan te passen. De wijziging is overigens alleen merkbaar in apps die dynamische tekst ondersteunen. Keer terug naar de toegankelijkheidsopties. Activeer eventueel de schakelaar achter Vette tekst. Via Ga door start je iPhone opnieuw op, waarna er overal vette letters zichtbaar zijn.

Als je de tekst op je iPhone niet goed kunt lezen, pas je gemakkelijk de lettergrootte aan.

Contrast wijzigen

In iOS zitten veel transparante effecten verwerkt. Je merkt dat bijvoorbeeld wanneer je het bedieningspaneel vanaf de onderkant van het scherm omhoog veegt. De kleuren van de achtergrond zijn dan nog steeds zichtbaar. Vind je een duidelijke scheiding tussen verschillende vensters op je iPhone prettiger? Je geeft vensters een grijze achtergrond door het contrast te verhogen. Ga naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / Verhoog contrast. Schakel de functie Maak minder doorzichtig in. Via de opties Maak kleuren donkerder en Verminder witpunt zorg je ervoor dat de kleuren op je iPhone minder fel zijn.

Tegenstanders van transparante effecten geven vensters een grijze achtergrond.

Apps sorteren

Op een iPhone heb je meerdere werkbladen tot je beschikking. Zodra je een nieuwe app installeert, krijgt deze automatisch een plekje. Namelijk de eerste vrije plek op je beginschermen, waarbij het startscherm wordt overgeslagen. Dat is natuurlijk niet altijd gewenst, want misschien wil je een bepaalde app graag op het eerste werkblad neerzetten. Gelukkig kun je de pictogrammen eenvoudig verplaatsen. Houd je vinger lang op een app. Als de pictogrammen gaan wiebelen, kun je ze verplaatsen. Beweeg je vinger naar de zijkant van het scherm om de app op een ander werkblad neer te zetten. Druk op de thuisknop om de wijziging op te slaan. Apps die je graag op ieder werkblad wilt weergeven, voeg je toe aan de onderste rij met toepassingen.

Beweeg apps naar de zijkant om ze naar een ander werkblad te verplaatsen.

2 Reactie(s) op: Personaliseer je iPhone - Een nieuwe look voor je smartphone

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 december 2014 21:21 Anoniem
  Dit zijn echt de domste en nietszeggendste tips die ik ooit over iPhones heb gezien
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 januari 2015 16:36 Anoniem
  Je kunt dit soort informatie nog gewoon kwijt in een computerblad anno 2014? Dit kun je geen 'how to' noemen, maar copy paste.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.