Pc-markt maakt onverwachte val

Door: rene-schoemaker | 14 april 2011 13:37

iPad

Het aantal computers dat sinds begin dit jaar is geproduceerd, is voor het eerst sinds twee jaar gedaald. Dat is volkomen onverwacht. Kopersstaking, prijsverhogingen en Japan zijn de oorzaken.

Het aantal geproduceerde computers nam af met 3,2 procent ten opzichte van vorig jaar, zegt onderzoeksbureau IDC, dat een lichte groei had verwacht. Volgens het bureau heeft de iPad geen belangrijke invloed op de daling, “hoewel het aantrekkelijk lijkt het daaraan op te hangen.” IDC had in de eerdere groeiverwachtingen voor het eerste kwartaal de invloed van de tablets al meegerekend. Andere factoren zijn meer bepalend.

De daling komt na een jaar van “indrukwekkende verkopen” zegt IDC en doet zich voor ondanks redelijke economische vooruitzichten. Maar de consument, met name in Europa en Amerika, houdt de hand op de knip en ook bedrijven zijn zeer voorzichtig in hun uitgaven. Ook werden componenten duurder. In het eerste kwartaal kwam de onrust in het Midden-Oosten en de aardbeving bij Japan daar nog bij. Dat negatieve sentiment zal in de rest van het jaar na-ijlen, verwacht IDC.

Goed genoeg is goed genoeg

Volgens IDC moeten de leveranciers zich eens achter de oren krabben over wat zij nu eigenlijk aan de klant willen verkopen. De onderzoekers wijzen erop dat de markt zich tegenwoordig tevreden stelt met “goed genoeg”, aangeslingerd door de netbooks en nu mainstream gemaakt met de tablet pc’s. “Maak dan de consument maar eens duidelijk waarom ze meer moeten betalen voor krachtigere computers”, schetst IDC het probleem.

De daling van 3,2 procent is wereldwijd. In de Verenigde Staten ging 10 procent minder pc’s naar de winkelschappen, in Japan 16 procent. IDC gaf geen percentages voor Europa, maar zegt wel dat de daling onverwacht groot is. In de rest van de wereld steeg het aantal afgezette pc’s wel nog licht.

Acer is de leverancier met de grootste problemen. Zowel in harde aantallen pc’s als in marktaandeel moest het flink inleveren, met name Lenovo profiteerde hier van. De Chinezen zijn de enigen in de top-vijf van leveranciers die in alle segmenten en werelddelen groei zagen.

0 Reactie(s) op: Pc-markt maakt onverwachte val

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.