Pc en Mac in één huis

Door: Martin Gijzemijter | 10 februari 2011 11:21

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Geavanceerd delen

Wanneer u een hele schijf deelt, besluit Windows standaard dat de partij met wie u deze schijf deelt alleen maar leesrechten heeft. Dit is ter beveiliging van uw bestanden. Wilt u dit aanpassen, klik dan in het venster Geavanceerd delen op Machtigingen onderaan. U kunt dan aangeven of de mappen en bestanden ook gewijzigd kunnen worden of zelfs volledige beheersrechten toekennen met betrekking tot de mappen. U kunt uiteraard ook bepaalde rechten toekennen aan bepaalde gebruikers, als u meer controle wilt hebben.

Deelt u een hele schijf, dan worden er standaard alleen leesrechten toegekend.

5. OS X toegang geven

Nu dient u OS X nog te vertellen waar het uw pc precies kan vinden. U hebt hier het IP-adres voor nodig van de pc waarmee u wilt verbinden. Klik op Start en typ in het invoerveld cmd en druk op Enter. Er verschijnt een zwart venster. Tik hier: ipconfig. Afhankelijk van uw configuratie verschijnt hier een lange lijst met informatie. Bent u verbonden via een ethernetkabel zoek dan het kopje Ethernet-adapter voor Lan-verbinding. Bent u draadloos verbonden zoek dan Draadloze LAN-adapter (met de naam van uw draadloze verbinding). Noteer het IP-adres (in ons geval 192.168.1.100). In OS X klikt u binnen Finder op Ga en vervolgens op Verbinden met Server. Vul het IP-adres in achter smb:// en klik op Verbind. Selecteer nu de mappen die u wilt toevoegen (door de Command-toets ingedrukt te houden, kunt u meerdere mappen selecteren). De mappen verschijnen binnen Finder. Een kleine laatste stap als u niet telkens handmatig wilt verbinden, voert u uit door te klikken op Systeemvoorkeuren en vervolgens op Accounts. Klik op uw account en vervolgens op het tabblad Inloggen. Klik op het plusteken en voeg de map toe die u zojuist hebt toegevoegd in Netwerk. Vanaf nu wordt de verbinding automatisch tot stand gebracht.

U hebt uw IP-adres nodig om de Mac verbinding te laten maken met uw Windows-pc.

Geniet, maar deel met mate

Het is natuurlijk zeer aantrekkelijk om de gehele schijf te delen, zodat u zeker weet dat u overal bij kunt. Houd er echter wel rekening mee dat u letterlijk de hele schijf deelt en vanuit beveiligingsoogpunt is dat niet altijd heel verstandig. Stel uzelf daarom de vraag of het echt noodzakelijk is om die hele schijf te delen. Wat wilt u kunnen benaderen op de andere computer? Gaat het alleen om het snel kunnen benaderen van Word-documenten, afbeeldingen, muziek, video's enzovoort? Dan is alleen het delen van de bibliotheken vaak al voldoende (het is niet voor niets dat dit de opties zijn die standaard gedeeld worden wanneer u bestandsdeling inschakelt in Windows 7).

6. Printerdeling

Het is uiteraard wel zo handig als u ook kunt printen vanaf de Mac. U kunt een printer op gelijksoortige wijze via IP-adres toevoegen, maar veel eenvoudiger is het installeren van een klein programma genaamd Bonjour. Dit programma van Apple zorgt ervoor dat apparaten als printers direct worden gevonden binnen OS X. Eenmaal geïnstalleerd klikt u in OS X op Systeemvoorkeuren / Afdrukken en faxen en vervolgens op het plusteken. In het tabblad Bonjour verschijnt uw Windows-printer nu automatisch. Klik hierop en vervolgens op Voeg toe. De printer wordt geïnstalleerd.

Wanneer u Bonjour installeert vindt OS X uw Windows-printer onmiddellijk.

7. Back-up met Time Capsule

Hebt u uw Mac in het netwerk draaien, dan wilt u hier waarschijnlijk ook back-ups van maken om te voorkomen dat u alles kwijt bent na een crash (ja ook Macs kunnen crashen). OS X heeft hiervoor een prachtig programma genaamd Time Machine (zie voor meer uitleg Voor- en nadelen van een Mac). Normaliter kunt u met Time Machine alleen back-ups maken naar lokale schijven, maar u kunt een klein programmatje downloaden voor OS X, genaamd iTimeMachine.

De website van de oorspronkelijke makers (Xiotios) lijkt niet meer actief te zijn, maar het programma is nog wel te vinden op internet. Download het programma, open het en klik op Enable Airdisks. Nu kunt u back-ups wegschrijven op uw gedeelde Windows-schijven (zoals die van een computer met een grote harde schijf voor back-ups). Klik op Systeemvoorkeuren en vervolgens op Time Machine. Klik op Selecteer reservekopieschijf en selecteer de map waarop u de back-ups wilt opslaan, en klik op Gebruik voor reservekopie. Klik nu op Aan om het proces van automatische back-ups te starten.

Time Capsule is ideaal voor het maken van back-ups en met een kleine aanpassing, ook via het netwerk.

Uw Mac als draadloos toegangspunt

In dit artikel gaan we ervan uit dat uw netwerk achter een router of switch hangt, simpelweg omdat dat de snelste en effectiefste manier is om het netwerk te realiseren en de internetverbinding te delen. Hebt u echter niet zo'n apparaat, dan is het kinderlijk eenvoudig om uw Mac om te toveren tot een draadloos toegangspunt! Steek de ethernetkabel van uw modem in de ethernetaansluiting van de Mac en klik op Systeemvoorkeuren / Delen. Plaats vervolgens een vinkje bij Internetdeling en klik op Start. Plaats een vinkje bij Ethernet en selecteer Airport bij Deel de verbinding via. Klik vervolgens op Airport Opties en geef een naam in voor uw draadloze netwerk en een wachtwoord. Voilà, uw pc zal nu het draadloze netwerk zien en via de verbinding van uw Mac kunnen internetten.

Met behulp van Internetdeling kunt u uw Mac ook gebruiken als draadloos toegangspunt.

8 Reactie(s) op: Pc en Mac in één huis

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 oktober 2013 17:05 Anoniem
  Sorry, werkt voor geen moer, Windows-Windows was al een probleem, Windows-Mac is shit werkt echt niet !!!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 oktober 2013 17:09 Anoniem
  Heb een Windows 8 PC en een MacOS X Mavericks iMac, via bovengenoemde instellingen krijg ik het geheel niet aan het werken, PC versus PC gaf al problemen, het hierboven genoemde is hopeloos werkt voor geen meter, SORRY, ben zeer teleurgesteld. Houdt het maar op uitwisseling met externe HD's en USB stcks !!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 november 2013 17:56 Anoniem
  Top dank je wel. Heeft super gewerkt. De verbinding is stabiel bij benadering
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 maart 2014 21:32 Anoniem
  De Vista PC ziet mijn Mac wel.
  Maar mijn Mac ziet de Windows Vista pc niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 februari 2015 17:38 Anoniem
  bij mij vraagt ie op de mac voor een gebruikersnaam en wachtwoord als ik de PC zoek.. maar geen idee wat ik daar moet invullen, ook als gast mag ik niet inloggen…. werkt echt voor geen meter
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 februari 2015 12:07 Anoniem
  op de delende computer een account kiezen of aanmaken voor de mac.
  in de mac in de finder menu `GA` en daar `verbind met server` en dan in het invoerveld SMB://ipnr van de server en op "verbind" klikken.
  jewordt dan voor gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd van je account op de gedeelde windows 7 pc

  dan kun je vanaf de mac de pc zien en bij de gedeelde mappen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 maart 2015 20:39 Anoniem
  duidelijke uitleg, werkt inderdaad, na volgen van alle stappen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 januari 2016 22:16 Anoniem
  Ik heb dankzij deze uitleg lang plezier gehad met een verbinding tussen mjn windows pc en mijn mac. Na de laatste mac update El Capitain vraagt mijn windows pc mijn gebruikersnaam en paswoord als ik wil verbinden met mijn in de verkenner zichtbare mac. De windows pc herkent de gebruikersnaam of paswoord niet meer??
  Iemand dit al meegemaakt??
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.