Pc en Mac in één huis

Door: Martin Gijzemijter | 10 februari 2011 11:21

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Wanneer u een Mac gekocht hebt en reeds een pc thuis hebt staan, dan is het natuurlijk wel zo fijn als deze elkaar, net als twee pc's, kunnen benaderen (bijvoorbeeld voor bestandsuitwisseling, printerdeling etc). Dat is soms met twee pc's al een gedoe en een Mac is uiteraard een heel ander systeem.

Geduld is een schone zaak

Als u nog nooit met een Mac en dus OS X gewerkt hebt, dan is het best even wennen. U zult echter na een tijdje merken dat, hoewel OS X en Windows wezenlijk van elkaar verschillen, er ook veel overeenkomsten zijn. Voordat u in de wereld van netwerken en uitwisselen van bestanden duikt, is het verstandig dat u zich de Mac eerst een beetje eigen maakt. Speel er een dag of wat intens mee, zodat u het in de vingers hebt, dan zult u zien dat het allemaal een stuk logischer wordt. Voordat u aan de slag gaat met het uitwisselen van bestanden via het netwerk, is het belangrijk om te weten dat Windows-programma's niet standaard in OS X draaien en andersom. Van veel Windows-programma's zijn OS X-versies, maar bij lange na niet van alle. Zie ook het artikel Software op de Mac en Ouwe pc-software op de Mac voor meer informatie over software.

1. Het verschil

Voordat we uitleggen hoe u het verschil tussen pc en Mac in één huis en thuisnetwerk overbrugt, is het handig om te weten wat er precies anders is. Veel verschillen en overeenkomsten tussen een Mac en een Windows-pc kon u al lezen in het artikel Voor- en nadelen van een Mac. Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant zijn overeenkomsten maar ook wezenlijke verschillen te vinden. U vindt in beide apparaten een harde schijf, geheugen, moederbord en tal van andere apparaten. Het grootste verschil zit 'm in het besturingssystemen. Het besturingssysteem van Mac: Mac OS X genaamd, lijkt, op wat overeenkomsten na, totaal niet op het besturingssysteem van Microsoft: Windows.

U hebt wellicht ooit eens een pc gekocht met Windows Vista en deze getracht werkend te krijgen in een netwerk met voornamelijk Windows XP-machines. Aangezien deze situatie soms al conflicten geeft, kunt u zich voorstellen hoe problematisch het kan zijn als u ineens een computer introduceert met een besturingssysteem dat niet eens van Microsoft is. Gelukkig groeien de besturingssystemen steeds meer naar elkaar toe en wordt er over en weer steeds meer ondersteuning geboden.

Het basisuiterlijk van Windows 7.

De basisinterface van Mac OS X verschilt wel van het uiterlijk van Windows, maar voelt al snel vertrouwd aan.

Bestandsformaten

Een van de belangrijkste verschillen tussen Mac en pc die u zult tegenkomen, is het soort bestanden dat OS X gebruikt ten opzichte van Windows. Zo bent u op de pc gewend aan .exe-bestanden om een programma te openen of te installeren. Mac OS X daarentegen kent geen exe-bestanden en kan deze dus ook niet openen. In plaats daarvan gebruikt OS X dmg-bestanden. De werking is overigens hetzelfde: u kunt er gewoon op dubbelklikken om ze te openen. Meer over het installeren van programma's met dmg-bestanden leest u in het artikel Mac: installeren en 'verkennen'. Trouwens kunnen de meeste bestandsformaten wel door beide besturingssystemen worden gelezen.

Twee werelden, twee keer instellen

Wanneer u twee computers met hetzelfde besturingssysteem in een netwerk hangt, dan vereist het doorgaans weinig stappen om deze met elkaar te laten communiceren, u hoeft meestal alleen mappen te delen. Wilt u een Mac en een pc netwerkvriendjes met elkaar laten worden, vereist dit iets meer handelingen (maar gelukkig niet veel). U moet immers de Mac vertellen dat de pc de inhoud van de Mac mag zien, en u moet de pc vertellen dat de Mac de inhoud van de pc mag zien. Het is even iets omslachtiger, maar eenmaal ingesteld, merkt u er niets meer van.

2. Mappen delen binnen OS X

Wanneer u de Mac in het netwerk hangt en binnen Windows 7 in de Verkenner bladert naar Netwerk, zult u de Mac daar niet aantreffen. Reden hiervoor is dat u eerst nog wat mappen moet delen binnen OS X. Gelukkig is dit erg eenvoudig. Klik in OS X op het appeltje linksboven en vervolgens op Systeemvoorkeuren. In het venster dat opent dubbelklikt u op Delen. Er verschijnt nu een venster met een reeks opties. Plaats een vinkje voor de optie Bestandsdeling als hier nog geen vinkje staat. In het rechterdeelvenster kunt u de opties van bestandsdeling bewerken. Standaard zijn de openbare mappen van OS X gedeeld, maar u kunt hier in principe iedere map delen die u wilt. Door op het plusteken te klikken onder de lijst met gedeelde mappen, kunt u aangeven welke andere mappen u wilt delen. Wilt u simpelweg alles delen, dan voegt u als map gewoon de volledige schijf van uw Mac toe (standaard heet deze Macintosh HD). In het veld Gebruikers rechts, kunt u aangeven welke rechten afzonderlijke OS X-gebruikers hebben met betrekking tot de mappen.

Binnen Systeemvoorkeuren geeft u aan welke mappen u wilt delen.

3. Windows toegang geven

De mappen die u hebt toegevoegd worden nu gedeeld met anderen die u daarvoor hebt gemachtigd, maar Windows 7 kan er nog altijd niet bij. U dient OS X specifiek te vertellen dat de mappen moeten worden gedeeld voor Windows. U doet dit door op de knop Opties te klikken boven het veld Gebruikers. In het venster dat verschijnt, plaatst u een vinkje bij de optie Deel bestanden en mappen via SMB (Windows). SMB is een netwerkprotocol dat staat voor Server Message Block. Onder in het venster zit u een veld waar u een gebruiker kunt selecteren. De gebruiker die u hier selecteert, bepaalt de lees- en schrijfrechten die de Windows-gebruiker voor de gedeelde mappen heeft. Klik de gewenste gebruiker aan en vul het bijbehorende accountwachtwoord in. De gedeelde mappen zijn nu gedeeld met Windows. Open binnen Windows de Verkenner en klik op Netwerk. U ziet nu de gedeelde Mac verschijnen. Wanneer u erop klikt, dient u nog eenmaal de gebruikersnaam en het wachtwoord van het gebruikersaccount op de Mac in te geven en u kunt de Mac-mappen zonder problemen benaderen en bewerken.

U deelt de mappen en bestanden specifiek voor Windows.

4. Mappen delen binnen Windows

De mappen op de Mac zijn nu weliswaar zichtbaar binnen Windows, maar andersom is er van uw Windows-pc nog geen spoor te bekennen op de Mac. Voordat we dat gaan realiseren is het wederom belangrijk eerst te bepalen welke mappen er gedeeld worden en sowieso dát er mappen gedeeld worden. Klik op Start / Configuratiescherm en vervolgens op Opties voor thuisgroepen en delen selecteren. Vink de onderdelen aan die u wilt delen (dit zijn nog niet de mappen, dat komt zo) en klik op OK. Zorg ervoor dat u hier in ieder geval Printers aanvinkt, zodat het ook mogelijk is om vanaf de Mac te printen (meer hierover bij Printerdeling). Wilt u vervolgens nog afzonderlijke mappen delen, blader dan naar de betreffende map in de Verkenner, klik erop met de rechtermuisknop en kies voor Delen met / Thuisgroep (Lezen/schrijven) ervan uitgaande dat u de Mac die rechten wilt geven. U kunt ook de gehele C-schijf delen, kies dan voor Delen met / Geavanceerd delen / Geavanceerd delen / plaats een vinkje bij Deze map delen. Klik op OK.

Ook binnen Windows dient u aan te geven wat u wilt delen.

8 Reactie(s) op: Pc en Mac in één huis

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 oktober 2013 17:05 Anoniem
  Sorry, werkt voor geen moer, Windows-Windows was al een probleem, Windows-Mac is shit werkt echt niet !!!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 oktober 2013 17:09 Anoniem
  Heb een Windows 8 PC en een MacOS X Mavericks iMac, via bovengenoemde instellingen krijg ik het geheel niet aan het werken, PC versus PC gaf al problemen, het hierboven genoemde is hopeloos werkt voor geen meter, SORRY, ben zeer teleurgesteld. Houdt het maar op uitwisseling met externe HD's en USB stcks !!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 november 2013 17:56 Anoniem
  Top dank je wel. Heeft super gewerkt. De verbinding is stabiel bij benadering
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 maart 2014 21:32 Anoniem
  De Vista PC ziet mijn Mac wel.
  Maar mijn Mac ziet de Windows Vista pc niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 februari 2015 17:38 Anoniem
  bij mij vraagt ie op de mac voor een gebruikersnaam en wachtwoord als ik de PC zoek.. maar geen idee wat ik daar moet invullen, ook als gast mag ik niet inloggen…. werkt echt voor geen meter
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 februari 2015 12:07 Anoniem
  op de delende computer een account kiezen of aanmaken voor de mac.
  in de mac in de finder menu `GA` en daar `verbind met server` en dan in het invoerveld SMB://ipnr van de server en op "verbind" klikken.
  jewordt dan voor gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd van je account op de gedeelde windows 7 pc

  dan kun je vanaf de mac de pc zien en bij de gedeelde mappen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 maart 2015 20:39 Anoniem
  duidelijke uitleg, werkt inderdaad, na volgen van alle stappen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 januari 2016 22:16 Anoniem
  Ik heb dankzij deze uitleg lang plezier gehad met een verbinding tussen mjn windows pc en mijn mac. Na de laatste mac update El Capitain vraagt mijn windows pc mijn gebruikersnaam en paswoord als ik wil verbinden met mijn in de verkenner zichtbare mac. De windows pc herkent de gebruikersnaam of paswoord niet meer??
  Iemand dit al meegemaakt??
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.