Patenttrol van Microsoft en Nokia valt Apple aan

Door: andreas-udo-de-haes | 06 maart 2012 14:42

Nieuws

Mosaid, een patenttrol die aan de lijn ligt bij Microsoft en Nokia, klaagt Apple aan wegens inbreuk op acht standaardessentiële patenten op draadloze technologie.

De wereldwijde patentoorlog krijgt weer een nieuwe wending. Apple leek vorig jaar van Nokia af te zijn, toen de twee bedrijven een schikking troffen. Nu blijkt dat een deel van Nokia's cruciale telecompatenten was ondergebracht bij een patentrol en buiten de schikking viel.

Acht cruciale patenten

Deze beruchte trol, Mosaid, klaagt nu alsnog Apple aan bij de rechtbank in Oost-Texas, de favoriete jurisdictie van agressieve patenthouders. Behalve Nokia is ook Microsoft indirect betrokken bij de zaak, meldt de Wall Street Journal.

Mosaid stelt, bij monde van dochtertrol Core Wireless Licensing, dat alle types iPhone en iPad inbreuk maken op acht patenten die allen cruciaal zijn voor verschillende draadloze communicatiestandaarden. Het eist boetes vanwege bewuste inbreuk en gedwongen royalty betalingen.

Het zou geen direct verkoopverbod van Apple's producten eisen, zoals bijvoorbeeld Samsung en Motorola wel doen in verschillende zaken tegen Apple over zogenaamde standaardessentiële patenten.

Patentslaaf

Mosaid nam vorig jaar september Core Wireless en het Nokia-portfolio van 2000 patenten over. De deal werd gefinancierd met 'toekomstige' royalty's, omdat Mosaid kon hard maken dat het de octrooien flink te gelde zou kunnen maken.

Dat is niet de enige opmerkelijke constructie. Tegelijkertijd met de overname van Core Wireless door Mosaid nam Microsoft al deze patenten in licentie. Dat niet alleen: in ruil mag Microsoft een deel van de inkomsten die Core Wireless uit de patenten genereert afromen. Samen met Nokia.

Sterker nog, Core Wireless zit vast aan een prestatiecontract om, goedschiks of kwaadschiks, zoveel mogelijk royalty's uit de Nokia-patenten te halen. Voldoet het niet aan vastgelegde 'milestones', dan verliest het de zeggenschap over de patenten.

0 Reactie(s) op: Patenttrol van Microsoft en Nokia valt Apple aan

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.