Paniek om patenthervormingen VS

Door: Jasper Bakker | 24 januari 2011 12:45

Nieuws

In de VS klinkt kritiek op patenthervormingen die de overheid wil doorvoeren. “Dit draait innovatie de nek om en maakt patenten waardeloos.”

Een nieuw wetsvoorstel (pdf) wil het Amerikaanse systeem voor patenten herzien. Onder de voorgestelde wijzigingen bevindt zich een beperking van de schadevergoedingen voor patentinbreuken die zijn te winnen in rechtszaken. Dit zorgt voor paniek onder Amerikaanse bedrijven.

‘Waardevernietiging’

Chipsfabrikant Qualcomm protesteert alvast luidkeels. “Beperkingen op ‘remedies’ (zoals schadevergoedingen – red.) zoals die nu gelden, kunnen logischerwijs alleen maar leiden tot waardevernietiging in patenten, dus zullen ze patenten in wezen wegvagen”, stelt senior vice-president Roger Martin, verantwoordelijk voor intellectueel eigendom bij Qualcomm.

Het wetsvoorstel is volgens hem te veel gericht op het bevoordelen van patentschenders en niet genoeg op de schade die een patenthouder lijdt. De topman heeft zijn kritiek geuit op een bijeenkomst in Washington over patenten en het scheppen van banen. Het Amerikaanse chipsbedrijf gaat prat op zo’n 77.000 patenten en patentaanvragen, waarvan 13.200 in de Verenigde Staten (4300 patenten en 8900 aanvragen).

Tegen patenttrollen

De IDG Nieuwsdienst meldt dat het wetsvoorstel voor patenthervorming deze week wordt ingediend. Het is al sinds 2006 in de maak. Opvallend genoeg zijn patentverzamelaars niet per definitie tegen het wetsvoorstel.

Patentreuzen als Intel, Microsoft, Google en Apple zijn voor herziening van het omstreden Amerikaanse patentsysteem. Zij willen strengere regels om dan patenttrollen beter te kunnen bestrijden. Microsoft heeft zelfs een concreet verzoek hiervoor nu in behandeling door het hoogste hof in de VS.

0 Reactie(s) op: Paniek om patenthervormingen VS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.