Overstappen op een smartphone

Door: Joris Peterse | 09 maart 2012 16:14

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Langzaam maar zeker lopen steeds meer mensen met een smartphone op zak in plaats van een 'ouderwetse' mobiele telefoon (dumbphone). Overweegt u ook een overstap te maken, of kunt u moeilijk afstand doen van uw oude toestel? In deze workshop leggen we stap voor stap uit hoe u zorgeloos op een smartphone overstapt.

1. Keuze smartphone

De keuze van een smartphone is niet gemakkelijk, er is werkelijk een wildgroei aan toestellen. Er zijn heel veel fabrikanten, maar eigenlijk maar een paar echt populaire besturingssystemen: iOS en Android. Wij raden dan ook aan om te kiezen tussen een iPhone of een Android-toestel met minimaal versie 2.3. Zo weet u zeker dat u voorlopig nog mee kunt. Eventueel kunt u kiezen voor Windows Phone 7, hoewel het applicatieaanbod nog behoorlijk achterblijft. Om uw keuze makkelijker te maken kunt u ook onze Smartphone-koopgids lezen.

2. Keuze abonnement

De voordeligste smartphone-deals zijn vaak in combinatie met een abonnement. Wanneer u overweegt een (nieuw) abonnement af te sluiten, ga dan niet direct op de eerste aanbieding in, maar verdiep u eerst in de mogelijkheden. Let er bij de keuze van mobiel internet op dat veel providers geen onbeperkt internet meer aanbieden, en hoge bedragen rekenen voor het overschrijden van lage datalimieten. Ook de dekking van mobiel internet (3G) is niet bij iedere provider even goed. Zo laat de dekking van T-Mobile bijvoorbeeld vaak te wensen over, bijvoorbeeld door overbelasting.

3. 3G of niet?

Rond september 2011 hebben alle mobiele providers de prijzen van hun mobiele internetabonnement exorbitant verhoogd, de limieten verlaagd en de voorwaarden verduisterd. Hebt u al een (aflopend) data-abonnement, kijk dan eerst eens goed rond of u niet goedkoper uit bent wanneer u dit abonnement behoudt. Bent u meestal binnen bereik van wifi-netwerken, bijvoorbeeld thuis of op het werk, dan bespaart u een heleboel geld door simpelweg geen mobiel internet in uw nieuwe abonnement op te nemen.

4. Microsimkaart

Wanneer uw oog is gevallen op een iPhone 4 dient u er rekening mee te houden dat er in het toestel geen gewone simkaart geplaatst moet worden, maar een microsimkaart. De chip op deze kaart is hetzelfde, het formaat een stuk kleiner. U kunt uw bestaande simkaart met een tangetje knippen, en zo uw gegevens op de kaart blijven gebruiken. Hier leest u meer over in het artikel Simkaart bijknippen. U kunt ook bij de klantenservice van uw provider een microsimkaart aanvragen. Een microsimkaart is met behulp van een adapter weer op het originele formaat te krijgen.

5. Accessoires

Smartphones zijn fragiele apparaten. Niet alleen is een kras op het touchscreen snel opgelopen, ook zijn ze niet heel goed opgewassen tegen valpartijen. U kunt er dus voor kiezen accessoires te kopen, zoals een hoes of een screenprotector (een soort folie dat u op het aanraakscherm plakt). Nadeel is wel dat zo'n screenprotector de aanraakbesturingen vaak wat minder nauwkeurig maakt. Sommige Android-telefoons hebben ruimte voor een microSD-kaart. Zo'n beetje alle smart­phones hebben bluetooth, waarmee u (bijvoorbeeld) kunt verbinden met een headset.

0 Reactie(s) op: Overstappen op een smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.