Over en uit voor Mac-kloner Psystar

Door: andreas-udo-de-haes | 15 mei 2012 11:30

Nieuws

De Amerikaanse Hoge Raad weigert een hoger beroep van Psystar te behandelen. Daarmee valt ook juridisch definitief het doek voor de Mac-kloner en luis in de pels van Apple.

Het spel van Psystar is definitief uit. Nadat het concern, dat pc's op de markt bracht die Mac OS X draaiden, eerder al failliet ging, is nu ook juridisch het einde bereikt. De Hoge Raad in de VS weigert het hoger beroep van Psystar, meldt CNet, en daarmee wordt het vonnis van september 2011 definitief.

Rechtszaken over en weer

Psystar verkocht kortstondig computers waarop Mac OS X draaide, maar werd keihard door Apple aangepakt. Het bedrijf vroeg in 2009 al uitstel van betaling aan, en doekte al zijn operaties niet lang daarna op. Opeenvolgende rechters oordeelden dat Psystar rechten van Apple schondt en verbood de verkoop van de Mac-klonen.

Het concern startte nog een tegenaanklacht waarin het Apple beschuldigde van copyright-misbruik door te eisen dat Mac OS X alleen op Apple-hardware mag draaien.

Geen machtsmisbruik Apple

Psystar verdedigde zijn Mac-klonen met de stelling dat een rechtenhouder weliswaar de verkoop van zijn product kan weigeren, maar niet het gebruik daarvan ná de verkoop. De Mac-kloonleverancier leverde gebruikers namelijk een pc met een exemplaar van Mac OS X en tools om dat besturingssysteem zelf te installeren. Daarnaast verkocht Psystar eerst ook pc's met OS X voorgeïnstalleerd.

Met de weigering van de Hoge Raad de zaak nu nog verder te behandelen kan de saga tussen Psystar en Apple definitief de geschiedenisboeken in.

0 Reactie(s) op: Over en uit voor Mac-kloner Psystar

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.