Oude(re) iPhones versnellen

Door: Martin Gijzemijter | 12 april 2011 18:21

How To

Apple brengt nagenoeg ieder jaar een nieuwe versie van de iPhone uit, en ook het besturingssysteem wordt stelselmatig bijgewerkt. Dat is fijn, maar ook frustrerend, want de nieuwste iPhones mogen dan razendsnel door de menu’s flitsen, de oudere generaties (3G) hebben er steeds meer moeite mee. Gelukkig zijn er een paar trucjes om het leed enigszins te verzachten.

1. Verwijder sms-berichten

Jaren geleden, toen telefoons nog alleen bedoeld waren om te bellen en te sms’en, kon u een zeer beperkt aantal sms-berichten bewaren. De iPhone heeft opslagcapaciteit genoeg en u kunt een (schijnbaar) eindeloze lijst aan berichten bewaren, met als gevolg dat het opruimen van de inbox steeds minder vaak gebeurt. De eerste stap om te nemen bij een opvallend trage iPhone, is het verwijderen van (onbelangrijke) berichten. Wellicht lijkt de lijst al lang wanneer u deze bekijkt in het overzicht, maar als u zich ook bedenkt dat elke persoon in de lijst een ellenlange conversatie kan bevatten, dan snapt u dat dit al snel een gigantische lijst is. U hoeft overigens echt niet extreem selectief te werk te gaan, u kunt best een flink aantal sms-berichten bewaren, maar voorkom dat de lijst gevuld is met honder(den) personen, met daarin nog eens honder(den) berichten. U verwijdert berichten door op de iPhone te drukken op Berichten en vervolgens op Wijzig. Door nu op de minnetjes voor de personen te drukken, verwijdert u deze conversaties.

Voorkom extreem lange lijsten met sms-berichten, hier wordt de iPhone (3G) behoorlijk traag van.

2. Spotlight-categorieën uitschakelen

Spotlight is een zeer handige zoekfunctie, waarmee u van alles op uw telefoon kunt vinden, zoals contactpersonen, muziek, video’s, mail enzovoort. Allemaal leuk en aardig, maar om deze inhoud direct te kunnen tonen terwijl u het intypt, moet de inhoud van uw iPhone worden geïndexeerd. Ook hier wordt de iPhone flink trager van. Gelukkig kunt u ook deze optie uitschakelen. Klik op Instellingen / Algemeen en vervolgens op Thuisknop. In het venster dat verschijnt, scrolt u naar beneden en drukt u op Zoeken met Spotlight. U ziet nu een lange lijst met opties die geïndexeerd kunnen worden, en ze zijn allemaal aangevinkt. Raak ze stuk voor stuk aan om de vinkjes te verwijderen. Gebruikt u Spotlight extreem vaak om contactpersonen te zoeken, dan kunt u de optie Contacten natuurlijk aan laten staan, maar het is net zo makkelijk om uw favoriete personen in te stellen als favoriet het telefoonboek van de iPhone. Het uitschakelen van het indexeren levert de grootste snelheidswinst op, al wordt een oudere iPhone uiteraard nooit zo snel als de iPhone 4.

Door zo weinig mogelijk categorieën te indexeren (bij voorkeur geen) boekt u snelheidswinst.

3. Tweemaal hard resetten

Wanneer de iPhone traag is of apps blijven maar crashen, dan is de gebruikelijke stap het opnieuw starten van de iPhone door de standby-knop aan de bovenkant van de iPhone ingedrukt te houden, tot het schuifje van de optie Zet uit verschijnt. Er is echter een nog rigoureuzere optie: de harde reset. Wanneer u een harde reset uitvoert, wordt de iPhone echt volledig uitgeschakeld (dus geen diepe slaapmodus) en opnieuw opgestart. Dat dit anders is dan gewoon uit- en in schakelen merkt u aan de extreem lange tijd die nodig is om op te starten na een harde reset. Een harde reset voert u uit door de standby-knop aan de bovenkant en de Thuis-knop onderaan de iPhone tegelijkertijd ingedrukt te houden, en deze vast te houden zelfs als de optie Zet uit verschijnt. De iPhone zal uitschakelen en een wit Apple-logo tonen tijdens het herstarten. Zodra de iPhone opnieuw is gestart, herhaalt u deze handeling. U raakt overigens de gegevens en instellingen op de iPhone niet kwijt met een harde reset.

Tweemaal een harde reset achter elkaar, geeft de iPhone ook de nodige schop onder z’n digitale achterste.

0 Reactie(s) op: Oude(re) iPhones versnellen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.