Oude Mac OS X krijgt toch nog update

Door: Jasper Bakker | 20 maart 2013 10:24

Nieuws

Apple geeft de eervorige versie van Mac OS X onverwacht een update. Snow Leopard (10.6) krijgt stilletjes een patch voor gaten in webbrowser Safari.

Snow Leopard is de laatste OS X-versie voordat Apple overging op het model van een App Store voor zijn computerbesturingssysteem. Die applicatiewinkel geldt voor Mac-programma's, maar ook voor nieuwe versies van het Mac OS zelf. Naast die overgang, in juli 2011 ingezet met Lion (10.7), heeft Apple meer wijzigingen doorgevoerd en die in 2012 verder verfijnd in Mountain Lion (10.8).

Huidige en vorige versie

De eervorige versie (10.6) van Mac OS X is nu nog altijd meer in gebruik dan opvolger Lion, maar wel minder dan het huidige Mountain Lion. Het afkalven van Snow Leopards marktaandeel gebeurt gestaag. Dit blijkt uit metingen van NetMarketshare.

In de regel ondersteunt Apple met updates alleen de huidige en vorige versie van zijn besturingssysteem. Dit geldt niet alleen voor toevoegingen en verbeteringen, maar ook voor patches die beveiligingsgaten dichten. De Mac-maker heeft vorige week een lading updates uitgebracht, onder meer voor Safari 6 draaiend op Lion en Mountain Lion.

WebKit-gaten gedicht

Tegelijk met die patches is er echter ook een update verschenen voor Safari 5, op Snow Leopard. Die Apple-eigen browser is daarmee geüpdatet naar 5.1.8. Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com vermoedt dat de gaten die zijn gedicht in de Safari 6-update ook van toepassing zijn op de vorige versie. Er zijn namelijk zo'n vijftien gaten gedicht in de onderliggende browserengine WebKit, die ook dienst doet voor Google Chrome en binnenkort voor Opera.

Snow Leopard was afgelopen zomer, net na het uitkomen van Mountain Lion, nog goed voor zo'n 43 procent van alle Macs:

Klik voor groot

Via: Chitika.

0 Reactie(s) op: Oude Mac OS X krijgt toch nog update

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.