OS X Mountain Lion

Door: Richard Veenstra | 02 april 2012 08:40

How To

Nog geen jaar na het uitkomen van Mac OS X Lion heeft Apple een tipje van de sluier van de volgende versie van het Mac-besturingssysteem opgelicht: OS X Mountain Lion. Dit beest heeft aardig wat verandering in petto, al komen sommige functies ons bekend voor.

Met de introductie van Mountain Lion probeert Apple zijn twee besturingssystemen (OS X en iOS) dichter bij elkaar te brengen. iOS 5, het besturingssysteem van de iPhone, iPad en iPod touch, is een groot succes en veel mensen hebben tegenwoordig meerdere Apple-producten in huis. Het ligt dan ook voor de hand dat Apple zijn gebruikers eenzelfde ervaring wil bieden op de Mac. In OS X Lion werd al een begin gemaakt met het integreren an bepaalde functies van iOS in Mac OS X. Zo lijkt Launchpad op het beginscherm van de iPad, en door de introductie van nog meer multitouch-bewegingen leverde OS X Lion op een MacBook al een aardige iOS-achtige ervaring op. Het mailprogramma kreeg een make-over, net als het adresboek. Dit niet tot ieders genoegdoening overigens. Het lijkt erop dat Mountain Lion deze trend verder inzet, veel apps die we kennen van iOS 5 worden een-op-een gekopieerd naar het nieuwe besturingssysteem.

OS X Mountain Lion voegt een boel functies van iOS 5 toe aan het besturingssysteem.

Niet voor oudere Macs

De nieuwe versie van het besturingssysteem zal niet voor iedere computer geschikt zijn. Officieel is nog niet bekend welke Macs met pensioen kunnen, maar op internet circuleren redelijk betrouwbare berichten. Alle Macs van 2006 en ouder zullen geen Mountain Lion kunnen draaien. Alleen iMacs uit 2007 hebben geluk, andere Macs uit 2007 zoals de Mac mini, de Mac Pro en de MacBooks, moeten zich tevreden stellen met Lion of Snow Leopard.

Mountain Lion zal niet op oudere Apple-computers draaien.

Nieuwe functies

Eén van de toevoegingen is Berichtencentrum. Op uw Mac ziet u nu ook in één oogopslag hoeveel nieuwe e-mails er zijn binnengekomen, wie op uw Facebook-bericht heeft gereageerd en of er programma-updates beschikbaar zijn. Visueel ziet het er exact zo uit als de app op uw iPhone of iPad. U kunt bij de instellingen zelf aangeven welke meldingen moeten worden weergegeven. Net als iOS 5 krijgt Mountain Lion de app Herinneringen. Als u bij iCloud bent aangemeld dan worden deze herinneringen gesynchroniseerd tussen uw Mac, iPhone en iPad. Notities vervangt de app Plaknotities en belooft eveneens een veel betere integratie met uw andere Apple-producten. Belangrijke notities zet u eenvoudig op het bureaublad vast en de aantekeningen zijn makkelijker te sorteren dan in voorgaande versies van OS X.

Een functie waar we erg naar uitkijken is AirPlay Mirroring voor OS X. Als u een Apple TV op uw tv hebt aangesloten, kunt u de inhoud van uw scherm draadloos naar uw televisie streamen. Geen gedoe meer met HDMI-kabels die aangesloten moeten worden om een film van uw harde schijf af te spelen. Een geheel nieuwe app is Gatekeeper. Deze app zorgt dat u alleen maar programma's kunt downloaden van betrouwbare locaties, zodat u geen malware binnenkrijgt. Als laatste voegt Apple Game Center toe aan Mountain Lion.

De applicatiewinkel voor OS X is natuurlijk een betrouwbare downloadlocatie.

Het van iOS 5 bekende Berichtencentrum is met de komst van OS X Mountain Lion ook aanwezig op de Mac.

Verbeteringen

Omdat Mountain Lion het eerste besturingssysteem voor Mac is sinds de introductie van iCloud, zal deze dienst een prominentere rol in gaan nemen in het besturingssysteem. Documents in the Cloud zal vanaf Mountain Lion beter geïntegreerd zijn in Pages, Keynote en Numbers. Tot nu toe moest u inloggen op de website van iCloud om bestanden te openen en bewerken. Dat is met betere integratie niet meer nodig, u kunt bijvoorbeeld vanuit Pages direct uw iCloud-bestanden openen en bewerken. Een ander belangrijk speerpunt is het delen van links, foto's en video's, dit wordt een stuk makkelijker. Op uw iPhone bent u gewend om in zowat ieder venster een deel-knop te vinden. Dit gaat ook gebeuren in veel Mountain Lion-apps. Klik in Safari op de deel-knop en u kunt de link direct tweeten, e-mailen of toevoegen aan een bericht. Deze berichten komen dan terecht in de app Berichten. Ook andere apps hebben krijgen de mogelijkheid om iets direct vanuit de app te delen. Zo zal Quicktime Player een geheel nieuw deel-menu hebben, van waaruit u uw filmpjes naar YouTube, Vimeo, Flickr of Facebook kunt zenden. Al deze account-instellingen zijn gemakkelijk in te stellen in de systeemvoorkeuren van Mountain Lion. Hetzelfde geldt voor foto's die u wilt delen vanuit Quicklook. Tot slot heeft Apple de namen van sommige apps in OS X gelijk getrokken met de namen van iOS. Zo heet iCal in het vervolg Agenda en Adresboek gaat door als Contacten.

Download de bètaversie van Berichten

Sinds de release van iMessage in iOS 5 is de vraag naar een Mac-variant groot. Mountain Lion komt met een geheel nieuwe app genaamd Berichten. Deze app vervangt iChat en maakt het mogelijk om berichten te sturen naar uw iPhone, iPad, iPod touch of een andere Mac. Het programma werkt als een chat-programma en u kunt afbeeldingen, video's en weblinks toevoegen. U kunt FaceTime-gesprekken starten vanuit Berichten en de app ondersteunt AIM-, Google Talk-, Yahoo!- en Jabber-accounts. Als u niet wilt wachten tot de verschijningsdatum van Mountain Lion, kunt u een bètaversie downloaden via Apple.com. U hebt hier wel OS X Lion 10.7.3 voor nodig. Als u Berichten op uw Mac installeert, wordt iChat automatisch verwijderd. Na installatie logt u in met uw Apple ID en e-mailadressen, zodat mensen u berichten kunnen sturen. Ook kunt u meteen uw Google Talk-gegevens of andere accounts opgeven. In de praktijk werkt Berichten geweldig. U kunt gemakkelijk chatten met mensen die iOS 5 op hun iPhone hebben geïnstalleerd, en ook het verzenden van afbeeldingen of vCards gaat soepel.

De bètaversie van Berichten kunt u downloaden, mits u de nieuwste versie van OS X Lion hebt.

Conclusie

Het was te verwachten dat Apple in een toekomstige update van OS X meer functionaliteit uit iOS zou integreren. Omdat veel mensen zowel een Mac als een iPhone of iPad hebben, is het wel handig als de twee besturingssystemen op elkaar lijken. De update van Lion naar Mountain Lion is dan ook meer een noodzakelijke update, dan een baanbrekend nieuw besturingssysteem. Net zoals de overgang van Leopard naar Snow Leopard heeft Apple er daarom ook voor gekozen om een direct familielid van de leeuw voor te stellen, in plaats van een nieuwe katachtige te introduceren. Over de prijs is nog niks bekend, maar het valt te verwachten dat OS X Mountain Lion in de zomer voor rond de dertig euro verkrijgbaar zal zijn in de Mac App Store. Net zoals Lion zal Mountain Lion waarschijnlijk niet meer worden uitgebracht op dvd. De ontwikkelaarsversie is al te downloaden op de website van Apple, daarvoor moet u wel zijn aangemeld voor het Apple Developer Program. Dit kost u 99 dollar per jaar.

0 Reactie(s) op: OS X Mountain Lion

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.