OS X Lion komt binnen paar weken

Door: Jasper Bakker | 04 juli 2011 12:33

Nieuws

Apple heeft Mac OS X 10.7 (Lion) af. De download voor Snow Leopard-gebruikers komt deze maand nog in de Mac App Store.

De definitieve release ('golden master') van het nieuwe besturingssysteem is al beschikbaar gesteld aan developers. Normaliter duurt het dan nog weken voordat een softwarepakket is geperst op dvd's, en voordat die in dozen terecht zijn gekomen in winkels. Apple stelt Lion echter beschikbaar als download.

De lancering én directe beschikbaarheid is dus medio deze maand al te verwachten. Geruchten gaan de ronde dat het zelfs deze week al kan zijn, hoewel dat ook berichten zijn waarin onjuist over upgrades vanaf Leopard (in plaats van Snow Leopard) wordt gesproken. Apple heeft Lion begin vorige maand uitgebreid uit de doeken gedaan en daarbij aangekondigd dat het in juli uitkomt.

Mac App Store

Lion is beschikbaar in Apple's eigen app store voor Macs, waarvoor de producent ook WiFi-verbindingen in zijn winkels ter beschikking stelt. De Mac App Store is er alleen voor Snow Leopard, de meest recente versie van OS X.

Apple laat Lion wel installeren buiten de eigen online-winkel om. De nieuwe OS X-versie wordt namelijk gedownload als een image-bestand (.dmg) wat dan (via het netwerk, een usb-sleutel of een gebrande dvd) ook op andere Macs valt te installeren. Dat moeten dan wel recente modellen zijn; met Core 2 Duo- of Core i-processor.

Schone installatie

Anonieme developers met de 'golden master' melden op online-fora zoals Slashdot dat installatie van Lion niet eerst Snow Leopard vereist. Dat leek eerder wel het geval te zijn; huidige gebruikers van Leopard (10.5) zouden dan eerst naar Snow Leopard moeten upgraden om daarna op Lion over te kunnen stappen.

Ook is volgens die anonieme developer een geheel schone installatie mogelijk, op een lege harde schijf. Het image-bestand is namelijk compleet met een bootable installatieprogramma. Verder is het niet nodig om voor elke installatie een account bij Apple (een Apple ID) aan te maken. Het bedrijf van Steve Jobs komt hiermee de bedrijfsmarkt en de onderwijssector tegemoet.

Twee virtuele Lions

Daarnaast heeft Apple de voorwaarden voor virtualisatie bijgesteld. Één exemplaar van Lion mag twee virtuele Lion-installaties er bovenop draaien, zonder dat gebruikers daarvoor extra licenties moeten kopen. Voorheen was het draaien van gevirtualiseerde Mac-clients voorbehouden aan de serveruitvoering van Mac OS X.

0 Reactie(s) op: OS X Lion komt binnen paar weken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.