OS X Lion al in juli, iOS5 en iCloud in herfst

Door: Jasper Bakker | 06 juni 2011 22:20

Nieuws

Apple heeft Mac OS X 10.7 (Lion) zo goed als af. Het komt in juli al uit, kost 29 dollar en is alleen te koop in de Mac App Store. iOS5 en de iCloud komen in de herfst.

CEO Steve Jobs heeft de nieuwe versie van het Mac-besturingssysteem maandagavond officieel gelanceerd op de developersconferentie WWDC, in San Francisco. OS X 10.7 is nu alvast beschikbaar voor softwareontwikkelaars, waarvan er 5200 aanwezig zijn op het uitverkochte WWDC.

iOS-eigenschappen

Lion krijgt diverse nieuwe functies die voor een groot deel afkomstig zijn van iPhone-besturingssysteem iOS. Daaronder ondersteuning voor bediening via multitouch, wat dan niet op het scherm gebeurt zoals bij een iPhone of iPad maar op het touchpad van een MacBook of een extern touchpad bij een Mac-desktop. Ook de weergave van apps is afgekeken van iOS.

Tijdens de opening van WWDC heeft Apple ook de aankomende vijfde versie van iOS uit de doeken gedaan. iOS5 komt in de herfst uit en brengt een reeks nieuwe functies, waarvan een groot deel al was uitgelekt. Zo krijgen iPhones, iPads en de iPod Touch-muziekspelers draadloze synchronisatie, via WiFi.

Los van pc, en eigen Ping

De WiFi-synchronisatie luidt ook het losweken van de computer (pc of Mac) in. iOS-apparaten met iOS5 zijn straks direct te gebruiken. Eerst aansluiten op een computer met iTunes voor de aanvankelijke setup van het mobiele apparaat is dan niet meer nodig. Apple heeft eerder al gesteld dat de iPad een 'post-pc' apparaat is, maar die tablet heeft tot de komende herfst nog altijd een computer nodig voor initialisatie, backup (synchronisatie) en beheer.

Verder krijgen alle iOS-apparaten een eigen variant op de bekende instant messaging-toepassing Ping van de Blackberry. Apple's iMessage werkt alleen tussen iOS-apparaten, net zoals Ping alleen op Blackberry 's werkt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Whatsapp dat cross-platform werkt, zolang die app maar geïnstaleerd is op een mobiel toestel.

Cloud-synchronisatie

Ook in de herfst, tegelijk met iOS5, komt Apple met zijn clouddiensten iCloud. Dat omvat gratis online opslag en synchronisatie van e-mails (tot 5 GB), contacten en agenda's. Voorganger MobileMe, wat 100 dollar per jaar kost, is niet meer.

Verder biedt iCloud voor 25 dollar per jaar een online-muziekspeler, waarbij alle eigen muziek online toegankelijk is. Dit geldt niet alleen voor nummers die bij de iTunes App Store zijn gekocht, maar ook voor zelf geripte cd's die al zijn ingevoerd in de iTunes-applicatie. De iCloud-muziek is toegankelijk voor maximaal 10 iOS-apparaten of computers met ITunes erop.

Voorsprong op Amazon, Google

De eigen nummers in iTunes hoeven niet eerst geüpload te worden, wat bij de cloudmuziekdiensten van Amazon en Google wel het geval is. Die twee internetreuzen zijn namelijk niet tot overeenkomsten gekomen met de muziekmaatschappijen en hebben dus geen licenties weten te krijgen om muziek makkelijker aan te bieden.

Amazon biedt wel de mogelijkheid aan om daar aangeschafte mp3 's gelijk toe te voegen aan de cloudmuziekdienst, maar Apple biedt in iCloud straks automatische scan en toevoeging van muzieknummers.

0 Reactie(s) op: OS X Lion al in juli, iOS5 en iCloud in herfst

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.