Oracle volgt Google, Apple in aanval op patenttrol

Door: henk-jan-buist | 05 juni 2012 12:27

Nieuws

Oracle stapt naar de rechter om patenttrol Lodsys een halt toe te roepen. De softwaregigant wil dat de rechtbank de patenten waar Lodsys mee schermt ongeldig verklaart.

Oracle vraagt de rechtbank om de patentclaims van Lodsys onder de loep te nemen. Klanten van Oracle klagen erover dat het patentbedrijf ze sommeert om licentiegeld te betalen. Voor ontwikkelaars is het vaak goedkoper om met geld over de brug te komen dan om te procederen tegen de patentclaim.

'Lodsys heeft geen recht op royalties'

Oracle zegt in de aanklacht dat Lodsys de geclaimde technologieën niet zelf heeft bedacht, maar de patenten heeft overgenomen van een ander bedrijf. De softwaregigant vindt dat Lodsys enkel inkomsten haalt uit de patenten en verder niets doet aan ontwikkeling en daarom geen recht heeft op royalties.

De softwaremaker klaagt dat het patentbedrijf zijn klanten lastigvalt met brieven, e-mails en telefoontjes. Lodsys richt op deze manier zijn pijlen op individuele ontwikkelaars van verschillende softwareplatforms - zelfs als deze al licentiegeld afstaan aan het patentbedrijf. Het patentbedrijf dreigt met rechtszaken als de ontwikkelaars geen licentiegeld betalen.

De aangevallen programmeurs kloppen vervolgens bij Oracle aan voor een vergoeding om het licentiegeld te betalen. De producent wil daar nu een eind aan maken en heeft een groot advocatenbureau in de arm genomen om de patenttrol te bevechten.

Giganten bestrijden patentclaims Lodsys

Oracle is niet de eerste gigant die Lodsys aan wil pakken. Google pakte het anders aan en vroeg de Amerikaanse patentverstrekker USPTO in 2011 om de claims van Lodsys te herzien. Google vindt, net als Oracle nu, dat de patenten nooit uitgegeven hadden mogen worden.

Ook Apple is ten strijde getrokken tegen de patenttrol. De iPhonefabrikant betaalde een licentie aan Lodsys en hoopte zo iOS-ontwikkelaars te vrijwaren van rechtszaken. Toch ging de patenttrol achter de individuele ontwikkelaars van het platform aan. Apple gooit nu zijn gewicht in de strijd door zaken van iOS-ontwikkelaars tegen Lodsys te steunen.

0 Reactie(s) op: Oracle volgt Google, Apple in aanval op patenttrol

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.