Oracle beschermt Macs beter dan Apple

Door: Jasper Bakker | 14 juni 2012 11:22

Nieuws

Mac-gebruikers hebben voor het eerst een Java-patch gekregen op hetzelfde moment als pc-gebruikers. Apple maakt niet langer Java-updates, maar laat dat over aan Oracle.

Java-maker Oracle heeft een nieuwe versie uitgebracht van dat platformonafhankelijke platform en bedient daarbij meteen Windows én Mac OS X, naast de eigen Unix-variant Solaris en Linux. Voorheen verzorgde Apple een eigen implementatie van Java voor zijn Mac-besturingssysteem. Daardoor liep OS X soms wel maanden achter met het uitbrengen van kritieke patches voor bekende beveiligingsgaten in Java. Malwaremakers hebben daar al geregeld en met succes misbruik van gemaakt.

14 gaten gedicht

Dat tijdperk is nu voorbij. Update 5 voor Java 7 is gisteravond tegelijk opgedoken voor Windows- én Mac-gebruikers. Die nieuwste versie dicht maar liefst 14 beveiligingsgaten. Oracle doet dit ook in een update (nummer 33) voor de vorige Java-versie 6. De hiermee gedichte gaten zitten in client- en in serverinstallaties van Java.

Onder de gaten bevinden zich diverse die kwaadwillenden de mogelijkheid geven Java-software, ook op servers, te laten vastlopen. Daarbij bestaat het gevaar dat zo'n crash via een buffer overflow kwaadaardige code binnenlaat op computers. Onder meer Linux-leverancier Red Hat waarschuwt hiervoor in een security-bulletin over één van de gaten die Oracle nu dicht in Java.

Update:

Apple heeft zijn marketinginformatie onlangs aangepast: het stelt niet langer dat Mac OS X niet bevattelijk is voor virussen. In plaats daarvan geeft het bedrijf aan dat zijn besturingssysteem "is gemaakt om veilig te zijn", meldt it-nieuwssite CRN.com.

De oorspronkelijke webpagina 'Why you'll love a Mac' met de claim van virusonkwetsbaarheid is nog terug te vinden in de Google-cache. Deze aanprijzing van Apple voor OS X heeft het ook kritiek opgeleverd van eigen klanten.

0 Reactie(s) op: Oracle beschermt Macs beter dan Apple

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.