Oprichter Kazaa heeft patent op 'de cloud'

Door: uhro-van-der-pluijm | 07 juli 2011 14:38

Mac

Kevin Bermeister, mede-eigenaar van Kazaa, zegt dat zijn bedrijf zeven patenten op de cloud en contentdistributienetwerken heeft. Grote bedrijven als Skype betalen al licentiekosten.

Kevin Bermeister, mede-eigenaar van Kazaa, kocht in 2009 met zijn bedrijf Briljant Digital Entertainment het bedrijf Kinetech. Oorspronkelijk kocht hij dat bedrijf, samen met zakenpartner Michael Speck, om zich volledig op legale muziek te richten. Kinetech bezit echter enkele opvallende patenten, zo blijkt uit onderzoek van de Australische techsite iTnews.

Zeven patenten

Het gaat om een zevental Amerikaanse patenten die omschreven worden als “het identificeren en opvragen van data in een netwerk met behulp van id's die zijn gebaseerd op inhoud van de gegevens", “het identificeren van data in een gegevensverwerkend systeem" en het “handhaven en van gelicenseerde content met behulp van op de content gebaseerde id's".

Na een nieuw onderzoek naar dat laatste patent kreeg het bedrijf ook nog een patent voor “het controleren van toegang tot gegevens in een verwerkingssysteem". Daarnaast kreeg Kinetech in mei patenten voor datadistributie en toegang, datatoegang en controle gebaseerd op gelijkheid en ontdubbeling van gegevens.

Locatie, beheer, distributie

De Australische website legt uit dat al deze patenten samen het proces vormen waarbij meerdere versies van hetzelfde bestand ergens op een distributienetwerk staan en op basis van hun nabijheid naar de gebruiker gestuurd worden. Zo krijgen de gebruikers altijd als snelste toegang tot een bestand.

Business Development manager Michael Speck van BDE vertelt iTnews dat de patenten daardoor belangrijk zijn voor iedere online dienst waarbij de locatie in combinatie met beheer en distributie van de content belangrijk is. Met andere woorden: Clouddiensten, VoIP-diensten en contentdistributienetwerken worden getroffen door deze patenten.

Google en Apple aanpakken

Bedrijven als Skype, informatiebeheerder Iron Mountain, transitprovider Level 3 en Audible Magic, dat digitale fingerprinting en muziekherkenning aanbiedt hebben al een overeenkomst met BDE. Volgens iTnews wil dat bedrijf nu verder gaan en deals gaan maken met providers die muziek in de cloud aan (gaan) bieden als Google en Apple.

BDE heeft er vertrouwen in dat de patenten geldig zijn. In een zaak van Universal Music tegen Kazaa bleek namelijk dat zowel de muziekindustrie als de rechter het volste vertrouwen hadden in de patenten. Het bedrijf gebruikte die toen nog in licentie van Kinetech. Daarnaast gebruikt het bedrijf de patenten al jaren en is het daardoor bewezen dat ze een commercieel belang dienen.

Speck waarschuwt schenders van de patenten wel. Het bedrijf heeft het plan om schenders te vervolgen. Toch denkt hij niet dat dit nodig zal zijn, de business development manager verwacht niet dat een legitiem bedrijf de kans om deze technologie te licenseren zal afwijzen.

0 Reactie(s) op: Oprichter Kazaa heeft patent op 'de cloud'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.