Opinie: Moet Apple achter Samsung aan met een iPhone XL?

Door: Elmar Rekers | 11 januari 2013 11:00

Mac

“Onze iPhone moet altijd met één hand te bedienen zijn.” Het is een van de stelregels die Apple zichzelf vorig jaar oplegde bij de ontwikkeling van de iPhone 5. Onverstandig in mijn ogen, want door deze conservatieve denkbeelden jaagt Apple ons steeds meer in de armen van innovator Samsung.

Bevindt zich in je vriendenkring iemand met een Galaxy Note, dan is de kans groot dat je hem of haar op enig moment vol in het gezicht hebt uitgelachen om dit collosale apparaat. Eenmaal het toestel in handen besef je echter dat het stiekem best lekker is om een groter scherm op je telefoon te hebben. Wanneer je niet veel later (met één hand) WhatsApp-berichten aan het priegelen bent op het smalle iPhone-scherm, vraag je je onherroepelijk af of dit nou is wat Steve Jobs voor ogen had met de iPhone 5…

Niet ongevoelig

Tuurlijk, de winnaar heeft altijd gelijk, en gezien de verkoopcijfers van de Apple-telefoons is er voor Tim Cook nog geen vuiltje aan de lucht. Maar toch zijn er genoeg indicaties om te denken dat Apple op korte termijn buigt voor de roep om een groter scherm. Zo gaan er al enige tijd geruchten over de ontwikkeling van een goedkopere 5 inch iPhone, en ook was de introductie van de iPad mini natuurlijk een teken aan de wand dat Apple niet langer ongevoelig is voor trends in de markt.

Onder ‘trends’ versta ik overigens niet de opkomst van grote beeldschermen, want de harde cijfers wijzen eerder op iets dat veel weg heeft van een revolutie. Android ziet het marktaandeel ten opzichte van iOS al tijden toenemen, en eind 2012 werd duidelijk dat dit grotendeels te danken is aan de high-end Android-smartphones met grote schermen.

Van alle Android-telefoons die in het derde kwartaal over de toonbank gingen, had ruim 29 procent een scherm van 4,5 inch of groter. En dat terwijl de eerste 4,5 inch-toestellen amper een jaar eerder op de markt verschenen. Wil Apple het gat met Android nog enigszins verkleinen, dan zal het in mijn ogen dus echt met meer (en vooral grotere) iPhones op de proppen moeten komen.

Think different

Het wordt hoog tijd dat Apple weer doet waar het goed in is: innoveren. Het zijn nu partijen als Samsung en Nokia die er alles aan doen om hun smartphones vernieuwend te maken, waar Apple sinds de iPhone 4 juist bezig is om vooral niet af te wijken van de bewezen succesformule. Of zoals Apple-designer Jonathan Ive het treffend wist te formuleren: “Als we niet iets kunnen maken dat oprecht beter is, zullen we het niet doen.”

Apple zal de keuze voor een 4 inch-scherm natuurlijk blijven verdedigen zolang de iPhone 5 het vlaggenschip is, en dat is niet meer dan terecht. Maar zowel Apple als wij consumenten zien dat onder meer Sony, Samsung en Huawei in de loop van 2013 alleen maar sterker gaan inzetten op tablet-achtige telefoons. Een iPhone 5S zal dus niet genoeg zijn dit jaar: wij willen een iPhone 6 met minimaal een 4,5 inch-scherm… Toch?

0 Reactie(s) op: Opinie: Moet Apple achter Samsung aan met een iPhone XL?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.