Operators hamsteren nanosims voor iPhone 5

Door: andreas-udo-de-haes | 17 juli 2012 11:57

Nieuws

Mobiele operators bereiden zich voor op de aankomende iPhone, die gebruik maakt van de kersverse nanosim-standaard, een voorstel van Apple waar Nokia fel maar tevergeefs tegen vocht.

Europese mobiele operators slaan massaal nanosimkaartjes in voor de lancering van de volgende iPhone, meldt de Financial Times. Uit de hamsterwoede blijkt dat Apple voor de iPhone 5 is overgestapt op de nanosim, die nog geen twee maanden geleden in ETSI werd gestandaardiseerd.

Operators overvallen door microsim

De huidige iPhones op de markt gebruiken de microsim. Destijds waren veel operators niet voorbereid op deze ontwikkeling, omdat bijna alle andere smartphones destijds (en nog steeds) vasthielden aan de reguliere sim 'form factor'.

Deze keer laten de providers zich niet overvallen en laten alvast al vast miljoenen nanosims produceren ruim voor de introductie van de volgende iPhone, die in september of oktober wordt verwacht.

Heftig moddergevecht bij ETSI

In het voorjaar was de standaardisatieforum ETSI toneel van een bittere strijd om de nanosim. Nokia, in eerste instantie gesteund door RIM en Motorola, stelde een zeer afwijkende maar naar eigen zeggen innovatieve nanosim voor, die net als een SD-kaartje in een gleufje vast- en losgeklikt kan worden, de zogeheten push-push functie.

Apple kwam met een zeer eenvoudig alternatief: het simpelweg wegsnijden van nog meer plastic rondom de chip, die verder identiek is aan eerdere sims.

Laatje noodzakelijk?

Dit heeft als voordeel dat de nanosim terugwaarts compatibel is door het gebruik van een extra plastic randje. Apple werd gesteund door de Europese operators en Nokia verloor de standaardenstrijd.

Het is afwachten welke andere mobielmakers de nanosim zullen omarmen. Het nadeel van Apple's voorstel zou zijn dat er een laatje nodig is om de sim in het toestel te plaatsen. Dat is kwetsbaar en bovendien heeft Apple heeft enkele patenten op een simlaatje, zoals die ook in de huidige iPhones zitten.

0 Reactie(s) op: Operators hamsteren nanosims voor iPhone 5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.