Opera staat Apple bij in Flash-oorlog

Door: loek-essers | 07 mei 2010 15:19

Nieuws

Browsermaker Opera waarschuwt Adobe dat het Flash voor de komende tijd blijft ondersteunen, mits het bedrijf zich gaat houden aan webstandaarden. "Je kan een ei koken op apparaten die Flash gebruiken."

Opera schaart zich aan de kant van Apple. CEO Steve Jobs van Apple haalde onlangs fel uit naar Flash, en weigert het op zijn mobiele apparaten toe te laten. Tegen TechRadar zegt productanalist Phillip Grønvold van Opera nu dat Flash zich moet aanpassen omdat er anders een hoop ellende boven het hoofd van Adobe hangt.

Volgens Grønvold is kan het internet op dit moment niet bestaan zonder Flash, maar kan dit wel eens snel veranderen door de komst van HTML 5. "Internetcontent is nu afhankelijk van Flash. Als je Flash weghaalt bestaat het huidige internet niet meer." Toch vindt de analist dat Opera zijn bezwaren niet onder stoelen of banken hoeft te steken."Bij Opera geloven we dat het toekomstige web is gebaseerd op open standaarden, en Flash is geen open webtechnologie."

Ei koken

Grønvold gelooft dat Flash wel zijn eigen nut zal blijven behouden, net zoals Microsofts Flash-alternatief Silverlight. Vooral als het aankomt op dynamische content. "Maar Flash als een container voor video gebruiken slaat nergens op als je kijkt naar CPU-, WiFi- en batterijgebruik - je kan een ei koken op apparaten als je Flash draait, en daar is een reden voor", aldus Grønvold.

Volgens Opera moet Adobe snel kiezen voor de openheid van het web. "Flash moet zich of aanpassen aan het toekomstige web, of accepteren dat het constant aan alle kanten onder vuur te ligt als de open webstandaardenbeweging steeds verder en verder groeit", oordeelt Grønvold. Hij geeft Flash nog 18 maanden voordat de situatie echt kritiek wordt.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Opera staat Apple bij in Flash-oorlog

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.