Openbaarmaking dreigt voor Microsofts Android-deal

Door: Jasper Bakker | 30 juli 2012 09:30

Mac

Microsofts geheim gehouden Android-patentendeal met Samsung dreigt openbaar te worden. Dankzij de patentenoorlog tussen Apple en Samsung.

Microsoft vreest openbaarmaking van zijn deal uit september vorig jaar met Android-hardwaremaker Samsung. Die Zuid-Koreaanse firma heeft toen een overeenkomst met niet-onthulde patenten en voorwaarden gesloten met de Windows-maker. Dit ondanks een oude, brede en wederzijdse patentenruil tussen de twee uit 2007. De geheimhouding van de nieuwe overeenkomst specifiek voor Android dreigt nu opgeheven te worden door de rechtszaken tussen Apple en Samsung.

Openheid, tenzij

In de Amerikaanse zaak, die vandaag van start gaat, heeft rechter Lucy Koh namelijk openbaarmaking van documenten opgelegd. Zowel Apple als Samsung wilden eerst zoveel mogelijk informatie achter de gesloten deuren van de rechtbank houden. De magistraat heeft echter openheid bevolen, met een enkele uitzondering voor zaken waarvan de partijen haar dan moeten overtuigen dat openbaarmaking daarvan écht schadelijk zou zijn.

Onder die afgedwongen openheid bevinden zich ook informatie over en contracten met derde partijen. Zoals de recente Android-deal tussen Samsung en Microsoft. Laatstgenoemde heeft afgelopen vrijdag gelijk een spoedverzoek bij de rechter ingediend om zijn patentendeal ter afkoop van Android onder de pet te houden.

'Bedrijfsgeheimen'

Algemeen manager voor externe licentie Tanya Moore van Microsoft argumenteert dat het contract gevoelige, vertrouwelijke en bedrijfseigen informatie bevat. Dit zou niet alleen de gepatenteerde technologie van de Windows-maker omvatten waar Samsung licentiegeld voor betaalt. Ook de voorwaarden, de hoogte van de vergoedingen en de betaaltermijnen vallen volgens Microsoft onder de noemer 'bedrijfsgeheimen'. Juridisch ict-blog Groklaw heeft het geheimhoudingsverzoek (PDF) van Microsoft online gepubliceerd.

Eerder zijn enkele van Microsofts patentclaims op Android wel in de openbaarheid gekomen en afgekraakt. Dat werd gedaan door de Amerikaanse boekenwinkelketen Barnes & Noble die zich met hand en tand heeft verzet tegen de Windows-producent. De twee bedrijven zijn op rechtszaken uitgekomen nadat B&N weigerde te betalen voor zijn gebruik van het open source Android in zijn e-reader Nook. Uiteindelijk hebben de twee wel een schikking getroffen, waarbij Barnes&Noble voortaan patentgeld betaalt aan Microsoft.

Ook Motorola vreest openheid

Niet alleen Microsoft vreest nu voor openbaarmaking van zijn deals met Samsung. Ook smartphonemaker Motorola, tegenwoordig onderdeel van Android-maker Google, heeft een spoedverzoek ingediend bij rechter Koh om zijn overeenkomsten geheim te laten blijven. Daarnaast hebben BlackBerry-maker RIM en chipproducent Qualcomm soortgelijke verzoeken gedaan.

Samsung wil zijn patentdeals met deze bedrijven aanvoeren in zijn verdediging over zogeheten FRAND-patenten (fair, reasonable and non-discriminatory). De maker van de Galaxy S-smartphones en Galaxy Tab-tablets claimt dat Apple onredelijk is in zijn afwijzing van Samsungs tarieven voor FRAND-patenten. Ondertussen zijn Microsoft en Motorola onderling ook weer verwikkeld in diverse rechtszaken over patenten waaronder ook FRAND-octrooien.

De rechter bepaalt

De rechter in de geruchtmakende zaak van Apple versus Samsung en vice versa eist openheid van de strijdende partijen. Ze heeft Samsung ook al openlijk op de vingers getikt voor het willen verzegelen van documenten in deze zaak. Mogelijk dat ze in die openheidseis coulanter is ten opzichte van derde partijen, maar dat zal binnenkort duidelijk worden.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Openbaarmaking dreigt voor Microsofts Android-deal

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.