Ook onjuist bewijs van Apple in Nederlandse zaak

Door: andreas-udo-de-haes | 19 augustus 2011 11:41

Nieuws

Na Duitsland heeft Apple ook in Nederland de rechter misleid door het leveren van incorrect bewijs. Een plaatje van een Galaxy S is verkleind tot de hoogte van een iPhone 3G.

Apple en zijn advocaten hebben wederom onjuist bewijs ingediend in een rechtszaak tegen Samsung, ditmaal bij de rechtbank Den Haag. Een afbeelding van de Samsung Galaxy S is ingekrompen zodat de maten praktisch overeenkomen met die van de iPhone 3G. Dat blijkt uit onderzoek van Webwereld.

Gerommel met foto's

In de rechtszitting van vorige week uitte de advocaat van Samsung, Bas Berghuis van Simmons & Simmons, de beschuldiging dat Apple visueel bewijs heeft “gemanipuleerd", om Samsung's apparaten meer op die van Apple te laten lijken.

“Er is met foto's gerommeld, dat kan niet," aldus Berghuis tegen de Haagse rechter. Maar deze claim werd door Samsung tijdens de zitting niet verder onderbouwd met bewijs.

Uit de dagvaarding, ingezien door Webwereld, blijkt dat ten minste één afbeelding in Apple's bewijsstukken fout of gemanipuleerd is. Op pagina 77 staat een plaatje van een iPhone 3G naast een Galaxy S, als “een voorbeeld van de auteursrechtelijk relevante overeenstemming". Op het plaatje is te zien dat de afmetingen van de twee smartphones praktisch overeenkomen.

Foto Galaxy S verkleind

Maar de afbeelding van de Galaxy S komt niet overeen met de afmetingen van de echte Galaxy S. Verdere analyse bevestigt dit. De Galaxy S, die vorig jaar juli werd geïntroduceerd in Nederland, is groter dan de iPhone 3G. De Galaxy S meet 122,4 x 64,2 mm. De iPhone 3G meet 115,5 x 62,1 mm. Apple zelf geeft ook aan dat de Galaxy S 'niet-identieke elementen, zoals de iets grotere afmetingen' heeft.

Op de afbeelding is de Galaxy S echter precies even hoog als de iPhone 3G. het plaatje is zo'n 6 procent verkleind, met als gevolg dat de dimensies van de zogenaamde Galaxy S praktisch overeenkomen met de iPhone. De aspect ratio is niet meetbaar aangepast. Conclusie: de afmetingen van de door Apple beweerde Galaxy S komen meer overeen met de iPhone dan met de echte Galaxy S.

Apple's Flawed Evidence: iPhone vs Galaxy S

Reconstructie van onjuist bewijs van Apple. In het midden de beweerde Galaxy S, rechts in juiste verhouding t.o.v. iPhone 3G. Hier grotere versie.

Andere foto's

Apple heeft nog een onbekend aantal andere afbeeldingen als bewijs ingediend in losse zogenaamde producties. Deze producties heeft Webwereld niet kunnen inspecteren. Maar het gewraakte plaatje van de verkleinde Galaxy S is de enige zij-aan-zij vergelijkingsfoto met de iPhone in de dagvaarding.

En als er vergelijkbare foto's staan in zowel de dagvaarding als in losse producties, dan wordt het bewijs in de dagvaarding in de regel belangrijker geacht. Dat zegt een jurist gespecialiseerd in intellectuele eigendomszaken, die anoniem wil blijven, tegen Webwereld. “Plaatjes in de dagvaarding betekent in de praktijk vooral dat de eiser aan die afbeeldingen wel bijzondere waarde hecht," aldus de onafhankelijke deskundige.

Eerder deze week onthulde Webwereld dat Apple ook bij de rechtbank Dusseldorf onjuist bewijs heeft aangeleverd. De Duitse dagvaarding bevat een plaatje van een Galaxy Tab 10.1, maar die is verkleind en de aspect ratio is gewijzigd. Het resultaat is dat de verhoudingen van beweerde Galaxy Tab meer overeenkomen met de iPad dan met de echte Tab.

Geloofwaardigheid ondermijnd

“Het verbaast mij dat voor de tweede maal fotomateriaal in een procedure opduikt waarbij het product van Samsung op onjuiste wijze wordt gepresenteerd. Dat is niet netjes en komt de geloofwaardigheid van Apple in en buiten de rechtzaal niet ten goede," reageert Mark Krul, advocaat bij WiseMen en gespecialiseerd in ICT en intellectuele eigendomszaken.

Krul benadrukt dat eiser en gedaagde in Nederland bij wet verplicht zijn om de rechter “juist en volledig" voor te lichten. In zaken over model- en auteursrecht zijn accurate afbeeldingen daarom van het grootse belang.

Apple moet uitleg geven

Er is wel een belangrijk verschil met de zaak in Duitsland, vertelt Krul. Daar besliste de rechter tot een voorlopig verbod “ex parte": zonder zitting en zonder inhoudelijke verdediging van de gedaagde. In Den Haag heeft Samsung verweer gevoerd en kon het zodoende het onjuiste bewijs aankaarten.

Hij denkt dat van kwade opzet aan de zijde van de advocaat van Apple geen sprake is. Krul: “Maar Apple heeft wel iets uit te leggen. Al is het maar om zich te ontdoen van de schijn van onbetamelijk handelen."

Dagvaarding ter inzage

Webwereld heeft afgelopen woensdag Apple en zijn Nederlandse advocaat, Rutger Kleemans van Freshfields Bruckhaus Deringer, op de hoogte gesteld van bovenstaande bevindingen, maar Apple heeft tot dusver nog geen inhoudelijk commentaar gegeven. Samsung wil 'geen commentaar geven op lopende rechtszaken'.

De dagvaarding ligt ter inzage bij de rechtbank Den Haag. Webwereld heeft daarom een visuele reconstructie gemaakt van het onjuiste bewijs van Apple, zodat de bevindingen duidelijk kunnen worden gepresenteerd.

Wereldwijde patentoorlog

De rechtszaken in Nederland en Duitsland zijn onderdeel van een wereldwijde strijd tussen Apple en Samsung over patenten op hun producten en technologieën. Daarnaast claimt Apple dat Samsung's Galaxy apparaten “slaafse" nabootsingen zijn van Apple's design.

Met het kort geding in Den Haag tracht Apple de gehele Galaxy-lijn te verbannen uit heel Europa. Alle Europese distributeurs en resellers moeten zelfs de smartphones en tablets uit de schappen halen en terugsturen, eist Apple. Op 15 september doet de rechter uitspraak. Een mogelijk verbod zal op zijn vroegst op 13 oktober ingaan.

In de zaak in Düsseldorf draaide de rechter eerder deze week het voorlopige EU-verbod op de Galaxy Tab, dat vorige week was uitgesproken, goeddeels terug. Het verbod geldt tijdelijk alleen voor Duitsland. In de rest van Europa mogen wel Tabs worden verkocht, ten minste tot de zitting volgende week donderdag.

Meer weten over de patentstrijd tussen Apple en Samsung? Ga naar onze dossierpagina.

0 Reactie(s) op: Ook onjuist bewijs van Apple in Nederlandse zaak

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.