Ontwikkelaars hebben in iOS 5 geen toegang meer tot UDID

Door: Wouter Hoeffnagel | 20 augustus 2011 19:41

Nieuws

Apple heeft in iOS 5 een feature verwijderd die veel door ontwikkelaars gebruikt wordt. Het gaat om toegang tot de Unique Device Identifier (UDID) van app-gebruikers. De maatregel moet de privacy van gebruikers vergroten.

Dit schrijft TechCrunch. De UDID is een uniek nummer dat gekoppeld is aan een apparaat. Hierdoor is niet alleen te achterhalen dat het bijvoorbeeld om een iPad gaat, maar ook om welke specifieke iPad. De UDID is niet gekoppeld aan persoonsgegevens.

De UDID zou onder andere door advertentiebureau's worden gebruikt om bijvoorbeeld surfgedrag te koppelen aan een apparaat. Hierdoor kunnen advertenties worden afgestemd op de interesses van de gebruiker. Apple wil de toegang tot UDID's voor ontwikkelaars nu aan banden gaan leggen en de privacy van Apple-gebruikers hierdoor beter beschermen.

Het is niet duidelijk of Apple zelf ook stopt met het gebruik van de unieke nummers. Mocht dit niet het geval zijn kan dat betekenen dat iAd, het advertentiebureau van Apple, een voorsprong krijgt op de concurrentie. Naast advertentiebureau's maken ook gamenetwerken gebruik van UDID's om een apparaat te kunnen identificeren en instellingen op te slaan.

Ontwikkelaars die alsnog apparaten willen kunnen identificeren, bijvoorbeeld voor het koppelen van high scores aan een gebruiker, zullen een eigen identificatiesysteem moeten inbouwen in de app.

0 Reactie(s) op: Ontwikkelaars hebben in iOS 5 geen toegang meer tot UDID

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.