Ontwikkelaar krijgt Fusion Drive aan de praat op 'oude' Mac

Door: Wouter Hoeffnagel | 01 november 2012 13:22

Mac

Naast een flink aantal nieuwe apparaten introduceerde Apple vorige week ook Fusion Drive. Het opslagsysteem dat het mogelijk maakt een SSD met traditionele harde schijf te combineren is officieel alleen beschikbaar op nieuwe iMac's. Een ontwikkelaar demonstreert echter dat Fusion Drive ook geschikt is voor oudere Mac's.

Mac-ontwikkelaar Patrick Stein wist een eigen versie van Fusion Drive te ontwikkelen voor zijn eigen Mac Pro. Stein verbond een interne 120GB SSD via SATA met zijn Mac Pro. Daarnaast sloot de ontwikkelaar een 750GB traditionele harde schijf via USB aan op het apparaat. Stein koos hierbij bewust voor USB aangezien deze in verhouding met SATA langzame data-overdrachtsnelheden realiseert en het verschil dus duidelijk zichtbaar is.

Data verplaatsen

Stein meldt dat hij in een test Fusion Drive aan de praat heeft weten te krijgen. De ontwikkelaar vulde eerst de SSD volledig met bestanden, waarna hij ook de traditionele harde schijf van data voorzag. Stein opende vervolgens continue alleen bestanden die op de traditionele harde schijf waren opgeslagen, waarna de data automatisch werd overgeschreven naar de SSD. De data is hierdoor aanzienlijk sneller toegankelijk dan vanaf de traditionele harde schijf. Zodra de test werd gestopt plaatste de software de data automatisch terug naar de originele positie.

De ontwikkelaar maakt in deze test dus niet gebruik van de officiële variant van Fusion Drive. De test biedt echter wel meer inzicht in de wijze waarop Fusion Drive werkt, aangezien de software dezelfde stappen uitvoert. Stein meldt overigens dat hij de test zowel met Apple's bestandssysteem voor OS X 'HFS+' succesvol wist uit te voeren, maar ook op Sun Microsystem's ZFS-besturingssysteem.

Via MacRumors

0 Reactie(s) op: Ontwikkelaar krijgt Fusion Drive aan de praat op 'oude' Mac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.