Ontlast uw computer

Door: Maikel Dijkhuizen | 31 januari 2011 17:49

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Veel commerciële programma's leveren een zware belasting voor uw pc, waardoor hij na verloop van tijd trager wordt. Dat kan natuurlijk anders! Met behulp van dit artikel installeert u compacte freeware en gebruikt u slimme webdiensten. Zo creëert u een vederlicht systeem dat met gemak alle gangbare computertaken uitvoert.

1. Trage computer?

Commerciële softwarepakketten van fabrikanten als Adobe, Nero, Apple en MAGIX zijn vaak van uitstekende kwaliteit en voorzien van een gelikte vormgeving. Door alle technische en visuele hoogstandjes wordt de lat voor uw computer steeds hoger gelegd en alle toegevoegde toeters en bellen zorgen ervoor dat uw systeem steeds trager wordt. Zeker wanneer uw apparatuur al enkele jaren meegaat, is de kans aanwezig dat u te maken krijgt met langere laadtijden. Als uw computer ternauwernood voldoet aan de systeemeisen van een product, bivakkeert u al in de gevarenzone. Het is uiteraard niet de bedoeling dat uw pc slechts een enkele taak tegelijk uit kan voeren, omdat de processor niet meer werkzaamheden aankan of omdat het werkgeheugen meteen volloopt. Is dit herkenbaar voor u? Onderneem dan direct actie! Door een aantal programma's te vervangen, kan uw computer er weer een tijdje tegenaan. Ook als u over een nieuwe pc beschikt, loont het de moeite om te controleren welke geheugenvreters beter plaats kunnen maken voor 'lichtere' alternatieven. Wees niet bang dat dit een kostbare onderneming wordt, want alle programma´s die we in dit artikel bespreken kunnen gratis en zonder beperkingen worden gebruikt. Een bijkomend voordeel is dat u er schijfruimte mee vrijmaakt, doordat het om erg compacte software gaat.

2. Software verwijderen?

Voordat u direct gaat snijden in topzware programma's, is het verstandig om eerst te bekijken of de vervangende freeware u wel bevalt. Mocht dat het geval zijn, dan gooit u het betreffende commerciële softwarepakket op een later moment alsnog overboord. Om een schoon systeem te behouden, is het belangrijk om dat op een correcte manier te doen. Ga naar Start, Configuratiescherm, Een programma verwijderen. Maakt u gebruik van XP? Klik dan binnen het configuratiescherm op Software. Selecteer de juiste titel en klik op de knop Verwijderen. Volg daarna de instructies op het scherm.

Verwijder software netjes via het configuratiescherm, zodat er zo weinig mogelijk resten op uw systeem achterblijven.

3. Kantoorapplicaties

Voor MS Office bestaat geen alternatieve software die een minder zware belasting voor uw pc vormt. Het tekstverwerkingsprogramma van de gratis tegenhanger OpenOffice start zelfs iets trager op dan MS Word. Om uw computer toch te ontlasten, kunt u uw werkzaamheden verplaatsen naar het web. Kantoortaken worden dan op een webserver uitgevoerd, waardoor er geen processen actief zijn op uw machine. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het is het allerminst. Surf naar Google en log in met uw Google-account. Als u daar nog niet over beschikt, moet u zich eerst even registreren via Nu een account aanmaken. Vul het volledige formulier in en klik onderaan op Ik ga akkoord. Maak mijn account.

Voor het gebruik van Google Documenten hebt u een account nodig.

4. Google Documenten

Zodra u bent ingelogd, komt u in het applicatievenster van Google Documenten terecht. U kunt hier onder andere gebruikmaken van een tekstverwerkings-, spreadsheet- en presentatieprogramma. Klik op Nieuwe maken om te bepalen wat voor document u wilt openen. In de tekstverwerker beschikt u over alle veelgebruikte functies die u ook uit MS Word kent. Zo kiest u tussen verschillende lettertypen en kunt u op verschillende manieren een tekst opmaken. Ook spellingcontrole en een afdrukfunctie ontbreken niet. Verder kunt u probleemloos afbeeldingen, tabellen en speciale tekens invoegen. De webdienst slaat het bestand waar u aan werkt periodiek voor u op. Opslaan kan echter ook hand­matig, via de knop Nu opslaan rechtsboven in het venster. Een handige optie is dat u met deze webdienst ook tegelijk met andere personen aan dezelfde tekst, presentatie of formule kunt werken.

Voor het creëren van eenvoudige documenten gebruikt u net zo gemakkelijk het online kantoorpakket van Google.

Ubuntu

Krijgt u met geen mogelijkheid leven in uw Windows-machine, omdat de hardware is verouderd? Probeer dan het gratis besturingssysteem Ubuntu eens uit, voordat u uw apparatuur van de hand doet. Deze Linux-distributie vraagt veel minder van de pc dan de recente besturingssystemen van Microsoft, zodat de kans bestaat dat de machine weer normaal functioneert. Ubuntu wordt standaard met veel goede programma's geleverd, waaronder OpenOffice, GIMP en Firefox. Surf voor meer informatie naar Ubuntu-nl.

5. Downloaden en uploaden

Met een Google-account beschikt u automatisch over online opslagruimte. Documenten worden op de webservers van de internetdienst bewaard. Het voordeel is dat u de bestanden in een webbrowser kunt openen, op elke computer die op internet is aangesloten. U downloadt documenten desgewenst in verschillende formaten naar uw pc. Navigeer naar Bestand, Downloaden als en kies het gewenste bestands­type, bijvoorbeeld doc of pdf. Selecteer de juiste locatie op uw harde schijf en kies Opslaan. Bestanden die u eerder met MS Office hebt aangemaakt, opent u simpel in de webdienst. Dat is handig, want hierdoor kunt u ook bestaande documenten bewerken. Klik in de hoofdpagina van Google Documenten op de knop Uploaden en kies voor de link Selecteer bestanden om te uploaden. Zet een vinkje voor de optie Documenten, presentaties en spreadsheets converteren naar de overeenkomende Google Documenten-indeling. Zoek het juiste bestand op uw harde schijf en bevestig met Openen. Eventueel herhaalt u deze handeling om meerdere bestanden toe te voegen, waarna u kiest voor Uploaden starten. Klik op Terug naar Google Documenten. De toegevoegde bestanden zijn nu zichtbaar in het overzicht.

Ook bestaand materiaal dat op uw harde schijf staat, opent u moeiteloos in Google Documenten.

0 Reactie(s) op: Ontlast uw computer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.