Online muziek streamen

Door: Richard Veenstra | 14 september 2011 10:55

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Tegenwoordig hebben we te maken met een veelvoud aan mogelijkheden om aan muziek te komen en is het zelfs niet meer noodzakelijk om muziek daadwerkelijk in uw bezit te hebben. De opmars van streaming muziekdiensten is begonnen en wij hebben voor u de belangrijkste spelers en mogelijkheden op een rij gezet.

1. Van het oude muzieklandschap naar de wolken

Iedereen kent de digitale muziekwinkel iTunes Store van Apple, dat onlangs bekendmaakte tien miljard downloads te hebben verkocht sinds de start in 2004. Deze dienst speelde goed in op de wens van veel mensen om digitale versies van albums of singles te kunnen kopen. De hele muziekindustrie stond op zijn kop, de grote platenmaatschappijen maakten niet meer de dienst uit, men moest luisteren naar Apple. Schoorvoetend sloten ze zich aan om toch maar een graantje mee te pikken van het succes van iTunes. Andere aanbieders volgden en inmiddels zijn er honderden online muziekwinkels waar u terecht kunt voor legale muziek.

Inmiddels vindt er weer een omslag plaats: we met zijn allen steeds meer online te vinden en doen we alles online, 'cloud-based'. Zo is het niet noodzakelijk om e-mails lokaal op te slaan op een computer, maar biedt Google u met Gmail een steeds groeiende online mailbox aan. Facebook weet inmiddels meer over uw vakanties en sociale contacten dan uw eigen gezinsleden en diensten als Dropbox fungeren als online harde schijf voor al uw documenten. Als ons digitale leven zo makkelijk online te voeren is, waarom dan niet alle muziek verzamelen in een digitale wolk en 'on demand' toegankelijk maken voor iedereen?

Verscheidene aanbieders experimenteren met deze techniek en bieden uiteenlopende abonnementen aan om onbeperkt online muziek te kunnen luisteren. Uiteraard brengen deze constructies juridische kwesties met zich mee en daarom is het lastig voor bedrijven om voor elk land dezelfde constructie aan te bieden. Platenmaatschappijen en auteursrechtenorganisaties liggen vaak dwars, maar ook artiesten lopen niet altijd warm voor deze vorm van muziekdistributie. Het tij lijkt echter niet meer te keren en de muziekindustrie zal moeten accepteren dat het landschap voorgoed is veranderd. In Nederland is de markt voor streaming muziekdiensten vooralsnog overzichtelijk en lijkt de wedloop te gaan tussen Spotify en Grooveshark.

De interface van Spotify is overzichtelijk, maar ietwat donker.

De webinterface van Grooveshark.

Juridische kwesties

Om een legale streaming muziekdienst van de grond te krijgen moet een bedrijf contracten tekenen met platenmaatschappijen en auteursrechtenorganisaties. De platenmaatschappijen moeten hun catalogi beschikbaar stellen en om de betaling van royalty's naar de artiest te garanderen moet in Nederland Buma/Stemra akkoord zijn. Spotify heeft een overeenkomst met Buma/Stemra en met de meeste platenmaatschappijen die er in Nederland actief zijn. Doordat contracten per land verschillen en artiesten per land andere deals hebben gesloten, duurt het lang voordat een nieuwe streamingdienst de benodigde contracten rond heeft om in een ander land legaal de lucht in te gaan. En dan zijn er natuurlijk labels, artiesten en rechthebbenden die weigeren mee te werken. Zoals bij de Beatles-muziek, die pas na een jarenlange juridische strijd met Apple in 2010 eindelijk in de iTunes Store waren te verkrijgen.

2. Spotify

Het Zweedse bedrijf Spotify begon in 2006 met het opzetten van hun gelijknamige dienst en is beschikbaar in zes Europese landen, waaronder Nederland. Ondanks dat de muziek­catalogus van Spotify geheel online is opgeslagen, is het noodzakelijk om een programma te downloaden en u te registreren. De client is beschikbaar voor alle Windows-versies vanaf XP en voor Mac OS X Tiger of hoger. Een Linux-distributie is eveneens beschikbaar, ook al bevindt deze zich nog in de bètafase. Spotify is verkrijgbaar in drie versies: Open, Unlimited en Premium. De regels voor Spotify Open zijn redelijk gecompliceerd en de volledige uitleg staat helaas weggestopt op de faq-pagina van de website, maar draait om het principe dat u een aantal gratis uren tot uw beschikking hebt. Na registratie krijgt u twintig gratis uren en tijdens de eerste zes maanden krijgt u er per week vijf extra uren bij. U kunt uw uren meenemen naar een volgende week, maar het totale aantal uren wordt nooit meer dan twintig. Na zes maanden worden uw aantal uren gehalveerd tot tien en krijgt u tweeënhalf uur extra tijd per week. Bijkomende beperking is dat u dezelfde liedjes slechts vijf keer mag afspelen en er tussen de nummers reclame is te horen. Spotify streamt alle muziek in het Ogg Vorbis-formaat met een acceptabele gemiddelde bitrate van 160 Kbit/s. Voor de luisteraar die af en toe een paar liedjes of albums wil horen beslist geen slechte deal.

Spotify rubriceert uw zoekopdracht op een duidelijke manier.

3. Spotify's betaalde abonnementen

De andere twee versies zijn betaalde abonnementen en kunnen met een Nederlandse creditcard of Nederlands PayPal-account worden betaald. Aanmelden en opzeggen is eenvoudig en een abonnement is elke maand opzegbaar. Spotify Unlimited kost vijf euro per maand, verwijdert de reclame uit de stream en heft de uren-beperking op. Ook kunt u dezelfde liedjes onbeperkt afspelen en krijgt u de beschikking over een radiomodus, vergelijkbaar met de shuffle-knop van uw mp3-speler. De zware gebruiker moet nog eens vijf euro extra uit de portemonnee toveren voor Spotify Premium. Dit abonnement biedt wel een hoop nieuwe functies en geeft u de mogelijkheid om muziek offline te beluisteren of Spotify op uw mobiele telefoon te draaien. Met het Premium-abonnement kunt u de kwaliteit van de stream verhogen tot 320 Kbit/s, maar uiteraard vraagt dit wel meer van uw internetverbinding (al zijn niet alle liedjes in deze hoge bitrate beschikbaar). Door liedjes of albums aan een afspeellijst toe te voegen, kunt u de muziek opslaan op uw computer. U kunt maximaal 3.333 liedjes offline opslaan. Het upgraden van een abonnement is mogelijk vanuit uw accountpagina op de website. Bij een upgrade wordt de client op uw computer of telefoon meteen bijgewerkt. Een downgrade van bijvoorbeeld Premium naar Unlimited is eveneens mogelijk en kan op elk moment worden doorgevoerd. Spotify herberekent het aantal dagen dat uw nieuwe abonnement nog geldig is en wanneer het automatisch wordt verlengd.

4. Mobiele Spotify

Op dit moment zijn er Spotify-apps voor Android, iOS en Symbian verkrijgbaar. Check voor alle zekerheid even de website Spotify of uw toestel ondersteund wordt. Palm-gebruikers hebben in Nederland nog geen geluk en een Windows Phone 7-versie is nog in de maak. Met de app kunt u met alle abonnementen lokale bestanden naar uw telefoon synchroniseren, maar de streamfunctionaliteit op uw mobiele apparaat vereist een Premium-abonnement. De mobiele kwaliteit is standaard ingesteld op 96 Kbit/s en kan verhoogd worden naar 160 Kbit/s. Uiteraard vereist deze kwaliteit wel meer van uw datanetwerk.

De Android-app van Spotify.

0 Reactie(s) op: Online muziek streamen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.