Online agenda's

Door: mark-swarts | 10 januari 2011 15:46

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Agenda's op smartphones werken meestal naar behoren en het synchroniseren van gegevens met Outlook levert zelden problemen op. Toch is het soms handig om uw afspraken ook via een internetbrowser in te kunnen zien. We zetten de beste online agenda's met telefoonondersteuning voor u op een rij.

1. Online agenda's

Er zijn weleens momenten waarop u uw telefoon of uw papieren agenda even niet bij de hand hebt. In zulke gevallen is het handig als u uw afspraken ook via de browser van uw computer na kunt kijken. We hebben drie populaire online agenda's onder de loep genomen, waarvan de makers beloven dat ze goed samenwerken met smartphones: Google Agenda, Windows Live Calendar en 30 Boxes. Dit drietal behoort tot de meest populaire online agenda's die op internet zijn te vinden, en in dit artikel leggen we uit hoe ze precies werken.

2. Google Agenda

Google Agenda staat in Engelstalige landen bekend als Google Calendar. Vergist u zich dus niet wanneer u meer informatie zoekt over de werking ervan. Agenda is één van de vele gratis te gebruiken producten van Google. Als u al een Gmail-account hebt, is registratie niet meer nodig. De agenda is een nauw met Gmail verweven applicatie, die altijd kan worden geraadpleegd. Ga naar de link of klik in de menubalk van uw Gmail-scherm op Agenda. Er verschijnt nu een scherm met de actuele kalender. Als u op een leeg gedeelte van een dag klikt, verschijnt er een pop-up met een in te vullen menuscherm voor een afspraak of taak. Hierin vult u de titel van uw afspraak of taak in, het bijbehorende tijdstip en nog enkele andere specificaties. Een handige optie is het instellen van een herinnering. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een e-mail of pop-up, die u een paar dagen of enkele uren voor de afspraak krijgt te zien.

Log in met uw Google-account of maak eerst een account aan.

3. Synchroniseren

Veel mensen gebruiken de eenvoudige, maar complete Outlook-software van Microsoft Office voor hun dagelijks agendaheer. De gegevens in Google Agenda kunnen automatisch worden geëxporteerd naar uw Office-agenda, en andersom gaat het net zo gemakkelijk. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het allerminst. Sommige websites vereisen handmatige synchronisatie, bijvoorbeeld doordat de agenda in een aparte extensie moet worden opgeslagen. Voor Google Agenda downloadt u het programma Google Calendar Sync. Sluit Outlook eerst volledig af, sla vervolgens het uit te voeren bestand op (op uw harde schijf) en rond de eenvoudige installatieprocedure af. Als u Outlook weer opstart, verschijnt er een inlogscherm dat om uw Gmail-gegevens vraagt. Daaronder geeft u aan of u twee-wegsynchronisatie wilt hebben, waarbij automatisch de gegevens tussen Outlook en Google Agenda worden uitgewisseld, of dat u voor 'eenrichtingverkeer' kiest. Vul vervolgens in met welke tussenpozen er moet worden gesynchroniseerd. Standaard staat hier 120 minuten ingevuld. Sluit af met een klik op Save, waarna de synchronisatie direct plaatsvindt. Het resultaat in beide agenda's ziet u direct op uw scherm.

Het automatisch uitwisselen van gegevens tussen de agenda's is kinderspel!

4. Agenda's delen

Uw (zakelijke) agenda kan met een paar keer klikken worden gedeeld met vrienden, familie en collega's. Om dit voor elkaar te krijgen, klikt u onder Mijn agenda's op Instellingen en vervolgens bij Delen op Instellingen bewerken. Vul vervolgens bij de optie Delen met bepaalde personen het e-mailadres van de gewenste persoon in, en bepaal hoeveel details van uw agenda hij of zij mag zien. Het detailniveau wordt grofweg onderverdeeld in 'veel', 'gemiddeld' en 'weinig' details. Bevestig de actie middels een klik op Opslaan. De uitgenodigde persoon krijgt nu een e-mailbericht met informatie over uw uitnodiging die moet worden bevestigd. Een gedeelde agenda kan in de algemene agenda worden getoond door simpelweg op de naam van de agenda te klikken. Die krijgt dan een speciale kleur, zodat duidelijk is van wie welke agenda is. De gewenste kleur en andere in te stellen opties kunt u wijzigen via het Andere agenda's-menu.

U deelt uw agenda met vrienden en collega's door hun mailadressen in te vullen en vervolgens wat details aan te passen.

1 Reactie(s) op: Online agenda's

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 juni 2016 14:50 Anoniem
  lol
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.